A ginzeng (ginseng) egy hagyományos növényi gyógyszer, amelynek története meglehetősen hosszú múltra tekint vissza. Koreában, Kínában és Japánban az összes gyógynövény közül a legértékesebb. Több mint 2000 éve használják abban a hitben, hogy csodaszer és elősegíti a hosszú élettartamot. A beszámolók szerint sokrétű terápiás és farmakológiai aktivitással rendelkezik, és értékes fitokémiai anyagokat tartalmaz. Mivel a ginzenget adaptogénnek tekintik, segít a stressz leküzdésében.
A ginzenget évezredek óta alkalmazzák a kínai orvoslásban az általános egészségi állapot javítása érdekében. A kínaiak állítólag annyira értékesnek tartották, hogy a császáraik arannyal fizettek érte. A stressz leküzdésére, a vércukorszint csökkentésére, a férfiak merevedési zavarainak és sok más betegség kezelésére egyaránt használták. Arról is ismert, hogy képes szabályozni a hangulatot.
Tizenegy különböző változata létezik
A ginzeng Kelet-Ázsiában őshonos. Egy lassan növő, húsos gyökerekkel rendelkező növényről beszélünk, amelynek tizenegy különböző változata létezik, például amerikai-, koreai vörös-, indiai- é szibériai ginzeng. Létezik „vörös” és „fehér” fajtája is. A kettő közötti különbség a betakarítás és a termelés módjával függ össze. Mind közül a legnépszerűbb az ázsiai ginzeng (c), amelynek neve a görög panaceas, azaz „csodaszer” szóból ered, jelentése pedig „mindent meggyógyít”. Kínában zsensen, vagyis „embergyökér”néven emlegetik. A koreaiak hagyományosan a Panax ginseng gyökerét és gyökérkivonatát használták a test és az elme felfrissítésére, az öregedés megakadályozására, és az erőnlét növelésére. Másik közkedvelt változata az amerikai ginzeng.
Hatóanyagai
A ginzeng különféle farmakológiai komponenseket tartalmaz, beleértve a tetraciklusos triterpenoid szaponinokat (ginsenozidok), gintonint, poliacetiléneket, polifenol vegyületek és a savas poliszacharidok sorát. Található még benne B- és E-vitamin, cink, réz és mangán. A ginsenozidokat 1963-ban kezdték el izolálni, és 31 félét különítettek el. Azóta sok erőfeszítés fordítottak az egyes ginsenozidok működésének értékelésére és molekuláris mechanizmusának tisztázására. Ez tükröződik a PubMed által idézett publikációk robbanásszerű számában. Az egyes ginsenozidoknak eltérő farmakológiai hatása és mechanizmusa lehet. Úgy gondolják, hogy a ginzeng alkotóelemei vazorelaxációs (érfal tónusának csökkenése), antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Elősegítik a normál koleszterinszint fenntartását a vérkeringés fokozásával, és a vérzsírok szintjének szabályozásával.
A ginzeng hatásai
A növény biológiailag aktív hatóanyagira egy csomó esetben számíthatunk. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabbakat:
Immunerősítő és gyulladáscsökkentő
Több ezer szakirodalom jegyezte le a ginzeng sokszínű szerepét a rák, a neurodegeneratív rendellenességek, az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás esetén. Különösen arról számoltak be, hogy a ginzeng az immunrendszer szabályozásán keresztül fenntartja az immunrendszer homeosztázisát, és fokozza a betegségekkel vagy mikrobákkal szembeni ellenállást.[1.]
Sok tanulmányban arról írnak, hogy a teljes ginzeng kivonat fokozza az természetes ölősejtek (NK-sejtek) működését és szabályozza a gyulladásos citokinek szekrécióját. Bár a gyulladás fontos a gyógyulási folyamat megindításához, a tartósan fennálva kóros következményekkel járhat a szervezetre nézve. Az ilyen krónikus gyulladásos válaszok jelentős szövetkárosodást okozhatnak, és autoimmun betegségeket válthatnak ki. A ginzengről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladásgátló citokinek termelését, és ezáltal enyhíti a gyulladásos betegségek tüneteit és progresszióját.[2.] Állatokon végett vizsgálatok azt sugallják, hogy a ginzeng segíthet a fájdalom csillapításában, beleértve az ízületi gyulladással járó fájdalmat.
Úgy tűnik, hogy a ginzeng kivonat fokozhatja az olyan betegségek elleni oltások hatását is, mint az influenza.[3.] Egerekre gyakorolt hatásainak kutatása arra utal, hogy lehetséges kapcsolat áll fenn a ginzeng, valamint az influenza és a légúti syncytialis vírus (RSV) kezelése és megelőzése között. Megállapítások szerint a vörösginzeng-kivonat javíthatja az influenzát kiváltó vírussal fertőzött tüdősejtek túlélését. Azonban a ginzeng vírusok elleni megelőző intézkedéseiről szóló számos tanulmány később megbízhatatlannak minősült.[4.]
Stresszoldó
A ginsenozidok olyan természetes peszticidek, amelyek megvédik a növényt a rovaroktól és baktériumoktól, és minket a mindennapi élet stresszétől. Az agyra hatva normalizálják az úgynevezett hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely működését, amelyet a stressz megzavarhat. A ginzeng hozzájárulhat a stresszhormonok, például a kortizol felszabadulásának szabályozásához. Amikor stressztől szenvedünk, mellékveseink túl sok kortizolt termelhetnek (ami miatt képtelenek vagyunk ellazulni és aludni), vagy túl keveset (amitől fáradtak és energiahiányosak lehetünk).[5.]
Energizáló
A ginsenozidok a központi idegrendszerre és a perifériás idegrendszerre gyakorolt hatásait is kimutatták. Egyes összetevőit, például a poliszacharidok és az oligopeptidek segíthetnek a fáradtság ellen. Egy négyhetes vizsgálat keretében 1 vagy 2 gramm Panax ginsenget, illetve placebót adtak 90, krónikus fáradtságban szenvedő embernek. Bebizonyosodott, hogy a ginzeng fokozhatja a fizikai aktivitást.[6.] Egy, a Mayo Klinika által vezetett vizsgálatban 340 daganatos beteget vizsgáltak, akik vagy a kezelés utáni szakaszban voltak, vagy rákkezelés alatt álltak. A betegek 60 százalékának mellrákja volt. Az érintettek kapszula formájában minden nap 2000 mg tiszta amerikaiginzeng-gyökeret kaptak. Négy hét után nem történt jelentős javulás, de a nyolcadik hétnél a ginzenget szedőknek hirtelen megugrott az általános energiaszintje a placebo csoportéhoz képest. A kimerültség is gyorsan csökkent azoknál, akik ginzeng kiegészítőt szedtek.[7.]
Rákellenes
Számos tanulmány áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a ginzenget szedő embereknél a rák kialakulásának kockázata 16 százalékkal alacsonyabb lehet.[8.] Ezenkívül egy megfigyeléses tanulmány szerint körükben kisebb eséllyel alakul ki bizonyos típusú rák, például ajak-, száj-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, máj- és tüdőrák, mint azoknál, akik nem szedik.[9.] A ginseng segíthet a kemoterápiában részesülő betegek egészségének javításában, míg a gyógyszerek mellékhatásait csökkentheti.[10.]
Fokozza a szellemi teljesítményt
A ginzeng fokozhatja a hangulatot és a szellemi teljesítményt. Egy tanulmányban azok az emberek, akik 12 hétig 400 mg ginzeng kiegészítőt szedtek nyugodtabbnak érezték magukat és jobban teljesítettek a fejszámolási teszteken.[11.] Vannak olyan bizonyítékok is, amelyek arra utalnak, hogy a ginzeng javíthatja a kognitív teljesítményt az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, de az eredmények következetlenek. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a növény bioaktív vegyületei szerepet játszhatnak a betegek agyában a béta-amiloid szint csökkentésében, amely az Alzheimer-kór kialakulásához vezet.
Növeli a nemi vágyat
Kutatások kimutatták, hogy koreai vörös ginzeng hasznos alternatíva lehet a libidóval összefüggő problémák kezelésében. Úgy tűnik, hogy a benne lévő vegyületek megvédhetik a péniszben lévő ereket és szövetek az oxidatív stressztől, és elősegíthetik a normális működésének helyreállítását. Egy 2015-ös tanulmány arról számolt be, hogy a koreai vörös ginzeng segített a posztmenopauzás nőknek javítani a nemi vágyukat.[12.] Napjainkban az egyik leggyakoribb probléma a policisztás petefészek szindróma, más néven PCOS. Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy a ginseng csökkentette a petefészekciszták kialakulását.[13.]
Véd a stroke ellen
Az American Stroke Association megállapította, hogy a ginzeng előnyös volt a stroke-ban szenvedő betegek számára is , ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a kínai orvoslás régóta alkalmazza az idősebb felnőtteknél.[14.]
Szabályozza vércukorszintet
A ginzeng előnyösnek tűnik a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének szabályozásában. Az amerikai és az ázsiai ginzengről kimutatták, hogy javítja a hasnyálmirigy sejtjeinek működését, fokozza az inzulintermelést, illetve a glükózfelvételt.[15.] Úgy tűnik, hogy az erjesztett vörös ginzeng e téren még hatékonyabb lehet. Utóbbit baktériumok segítségével állítják elő, amelyek a ginsenozidokat könnyebben felszívódóbbá és hatékonyabbá alakítják.
Hogyan és mennyit kell fogyasztani?
A ginzenggyökér sokféleképpen, nemcsak tea formájában fogyasztható. Ehető nyersen, vagy enyhén megpárolva. Kivonata, kapszula vagy por formájában könnyen hozzáadható az étrendhez. Az, hogy mennyit kell bevenni, attól függ, hogy milyen egészségügyi állapoton szeretnénk javítani. Összességében napi 1-2 gramm nyers ginzenggyökér, vagy 200-400 mg kivonat javasolt. A legjobb, ha alacsonyabb adagokkal kezdjük, majd idővel növeljük. Az előnyök maximalizálása érdekében 2-3 hetes ciklusokban kell szedni, egy- vagy kéthetes szünettel.
Lehetséges mellékhatások
Kutatások szerint a ginzeng biztonságosnak tűnik, és nem okozhat komolyabb mellékhatásokat. Azonban használatakor a cukorbetegeknek figyelniük kell a vércukorszintjükre, mert a növény csökkenheti azt, ahogyan a vérhígító gyógyszerek hatékonyságát is. Fokozhatja a koffein és más stimulánsok hatását, ami gyors szívveréshez, izzadáshoz vagy álmatlansághoz vezethet. Megszüntetheti a morfin fájdalomcsillapító hatását is. Fejfájást, ingerlékenységet, idegesség, alvási és emésztési problémákat, és a vérnyomás csökkentését szintén előidézheti.
A vizsgálatok hiánya miatt a ginzeng nem ajánlott gyermekek, terhes vagy szoptató nők számára.
Források:
https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659571/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ginzeng
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16487300/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8879982/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4072342/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S122684531630224X
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23613825/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/246262#1
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27616903/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7655337/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25347695/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15982990/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700177/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659527
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2003-02/aha-gmi020403.php
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18955300/