• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

feszes bőr

A feszes bőr titka: ebben is segít a kollagén

A feszes bőr titka: ebben is segít a kollagén

A feszes bőr titka: ebben is segít a kollagén 900 600 SuperGreens®

Természetes, hogy idővel a bőr elveszti rugalmasságát a normál öregedési folyamat következtében, azonban más okból adódóan már fiatalkorban is bekövetkezhet hasonló folyamat. A laza, feszességét vesztett bőr frusztráló lehet, ráadásul befolyásolhatja az önértékelést. Noha a kozmetikai műtétek révén látványosan javítható ez az állapot, még sok lehetőség létezik azok számára, akik inkább elkerülnék az orvosi eljárásokat, de fontos számukra a feszes bőr.

Ugyan a bőrünk sok mindent kibír, az egészségtelen életmód, a nagyfokú súlyingadozás, illetve az idő múlása mind-mind nyomot hagynak rajta. Az utóbbival összefüggő kollagén veszteség nagymértékben hozzájárul a bőr tónusosságának csökkenéséhez, és a ráncok kialakulásához, ezért a fiatalos megjelenés megőrzésének egyik módja a kollagénpótlás. A legtöbb bőrprobléma  ellen létezik valamilyen megoldás, még ha nem is várható tőlük nagymértékű változás,mindenképpen javulást eredményeznek.

Mi befolyásolja a bőrünk állapotát?

Senki sem tudja megállítani az idő múlását, de vannak megelőzési stratégiák és különféle megoldások a bőr feszesen tartására. Ne feledjük, a bőrünk megóvása érdekében legfontosabb a megelőzés. Semmilyen krém vagy étrend-kiegészítő nem képes helyettesíteni a rendszeres fényvédő használatát és a megfelelő életmódot.  A kollagén és az elasztin két olyan fehérje, amely a bőrt simán, feszesen és ránctalanul tartja, és nélkülözhetetlen az egészséges, fiatalos megjelenésű bőr számára. De az olyan tényezők, mint az öregedés, a napkárosodás és a levegőben lévő toxinoknak való kitettség, a kollagén és az elasztin lebomlásához vezethetnek. A dohányzás, az alkohol- és cukorfogyasztás, a testmozgás hiánya felgyorsítják az öregedési folyamatokat, gyulladásokat generálnak, és a feszes bőr legnagyobb ellenségei. De még akkor is, ha odafigyelünk az előbb említett dolgokra, több tényező befolyásolhatja a bőrünk állapotát. Az alváshiány, a terhesség miatti hízás, a nagyfokú súlygyarapodás és fogyás egyaránt hatással van a kinézetére és rugalmasságára, a hormonális változások, illetve egyes betegségek úgyszintén. A rugalmas bőr és az egészséges életmód mondhatni kéz a kézben járnak. Pihenés (napi 8 óra alvás) hiányában bekövetkezik a bőr idő előtti öregedése, petyhüdtté válik és nem képes regenerálódni.

Feszes bőr házilag. Mitől lesz feszes a bőr?

A sejtszabályozó krémek és testápolók, amelyek peptideket, retinolokat vagy növekedési faktorokat tartalmaznak alkalmasak a bőr kollagéntermelésének stimulálása, ezért visszafordíthatják az öregedés jeleit. A hidratálás kulcsfontosságú része annak, hogy bőrünk jó állapotban legyen. Számos bőrvédő testápoló található a piacon,  de válasszuk az olyan készítményeket, amelyek olyan alkotórészeket tartalmaznak,  mint az aloe vera, hialuronsav, C-vitamin, A- és E-vitamin. Ezek nemcsak a bőr hidratálásához járulnak hozzá, hanem a kollagén és elasztin képződésében is segítenek. A kollagén és az elasztin két olyan összetevő, amelyre szükség van a bőr rugalmasságának és feszességének megtartásához, és ezeket az összetevőket általában olyan fehérjében gazdag ételekben találjuk, mint a marhahús, a csirke, a vadon élő halak, a tojás, a diófélék és a csontleves. Fogyaszthat olyan táplálékkiegészítőket is, amelyek kollagént tartalmaznak, ezek egyike a Kollagén komplex tabletta hialuronsavval. A bőrfeszesítő krémen kívül jót teszünk a bőrünknek a hámlasztással. A rendszeres hámlasztás és radírozás segít eltávolítani az elhalt bőrsejteket és fokozza a keringést.

Hidratáljuk a testünket belülről, és igyunk minden nap elegendő vizet. Segít a jobb bőrtónus kialakításában, és növeli a rugalmasságot.  Legalább napi 6-8 pohár víz ajánlott.

A masszázstól ugyan ne várjunk csodákat, de azon túl, hogy ellazít, élénkíti a vérkeringést, ami előnyös a bőr megjelenésre nézve.

Edzés és arctorna

Nem könnyű, és sokszor nem is sikerül a feszes bőr elérése fogyás után. Az edzés – amely magában foglalja a kardió mellett edzést és izomépítő gyakorlatokat is – segíthet a megereszkedett bőr megfeszítésében. Az izomtömeg növelése a súlyzós edzésen keresztül segíthet csökkenteni a laza bőr megjelenését, különösen, ha az a fogyásból származik. A leadott zsír izomtömeggel történő felváltása javíthatja a bőr megjelenését. A bőr nagymértékű megnyúlása esetén kizárólag kozmetikai műtétek révén javíthatunk a laza bőr állapotán.

Az egyik mozgásforma, amely nem bizonyult hatékonynak a laza bőr esetén az arctorna. Bár a módszer az 1960-as évek óta népszerű, kevés kutatás támasztja alá azt, hogy ezek a gyakorlatok valóban elősegítik a megereszkedett és megnyúlt bőr állapotának javulását. Az arctorna fokozza az izomtónust, javul a bőr vérellátása, és egészségesebb bőrképet eredménye. Amikor az izomnövelésre törekszünk, győződjünk meg arról, hogy megfelelően tápláljuk a testünket, elsősorban minőségi aminosavakkal és fehérjékkel. A fehérjében gazdag ételek nélkülözhetetlenek a bőr feszesítéséhez.

Feszesítő krémek

Noha a bőrfeszesítő krémek hatása gyakran elenyésző, javíthatják a laza bőr, különösen a hidratálást igénylő érdes bőr megjelenését. Az eredmények gyakran azonnal láthatók, de nem tartósak. A hatékony hidratálás átmenetileg csökkenti a finom vonalakat és a ráncokat. Mivel a kollagén és az elasztin elősegíti a szövetek rugalmasságának megőrzését, a minőségi feszesítő krémnek tartalmaznia kell ezeket. A retinoidok szintén segíthetnek a kollagéntermelésben. A megnövekedett kollagéntermelés csökkentheti a ráncok megjelenését és megakadályozhatja az újak kialakulását. A szőlőmagolaj helyi alkalmazásával kapcsolatban kimutatták, hogy feszesíti a bőrt, és növeli a rugalmasságát.

Milyen kiegészítőket kell szedni a bőrfeszesítés érdekében?

Sokan elég antioxidánsokhoz jutnak az étrendjük révén. Kevés bizonyíték utal arra, hogy az antioxidánsok szedése segít megelőzni vagy csökkenteni a bőr állapotromlását, de az bizonyos, hogy ezek megkötik a bőröregítő káros szabad gyököket.

A következők szedése javasolt:

  • A-, C-, D- és E-vitamin
  • Q10 koenzim
  • Szelén
  • Cink
  • Epigallocatechin gallát (EGCG)

Az A-vitamin segíti a bőr alsó rétegének hidratálását, a C-vitamin megőrzi és megvédi a bőrt erősítő kollagén és elasztin rostokat, az E-vitamin pedig védi a bőrt a napkárosodástól. Ahhoz, hogy a bőrvédelemről hatékonyan gondoskodjunk, több leveles zöldet (pl. fodros kelt), gyümölcsöt és zöldséget ajánlott fogyasztanunk.

  • Kollagén-hidrolizátum: Mint már említettük, az egészséges, fiatalos megjelenésű bőrhöz szükség van elegendő mennyiségű kollagénre.
  •  Fehérjék: A fehérjékben található aminosavak (lizin és prolin) nélkülözhetetlenek a kollagén termelődéshez.
  •  Zselatin: A zselatin kiváló glicinforrás, ami segít a kollagéntermelésben.

Melyik étel bőrfeszesítő?

Az alábbi ételek segítenek a bőr tónusosságának megtartásában és fokozásában:

  •  A magas omega-3 zsírtartalmú halak, például a lazac, makréla és hering kiváló ételek a bőr számára
  •  Dió
  • Avokádó
  • Napraforgómag
  • Édesburgonya
  • Paprika
  • Brokkoli
  • Paradicsom
  • Szója
  • Étcsokoládé
  • Zöld tea
  • Vörös szőlő, szőlőmag őrlemény

Feszesítheti-e a kókuszdióolaj a bőrt?

Számos ételhez felhasználható, és bőr feszesítésére is alkalmazható. A kókuszdióolaj egy erős antioxidáns, amely megköti a bőrt károsító szabad gyököket. Ezenkívül hidratálja a bőrt, megakadályozva ezzel a megereszkedését.

Kozmetikai eljárások

Számos, nem sebészeti eljárás segíthet a laza bőr megszüntetésében.

Ezek az eljárások a következők:

  • Vegyi hámlasztás: A hámlasztás csökkentheti a laza, megereszkedett vagy ráncos bőr megjelenését az arcon és a nyakon, kollagénszintézist serkentő hatású.
  •  Lézeres kezelés: A lézer hőenergiája pozitív hatást gyakorol kollagénrostokra.
  • Ultrahangos kezelés:  Ez az eljárás hőt használ fel a kollagéntermelés stimulálására.
  • Rádiófrekvenciás kezelések: A rádiófrekvenciás hullámok hőhatást fejtenek ki a bőrre, és beindítják a kollagén rekonstrukciót.
  •  Hialuronsavas feltöltés: A hialurunsav mind a ráncok kezelésére, mind pedig az arckontúr formázására alkalmas, és a növeli a bőr feszességét.

Léteznek különféle plasztikai műtéti eljárások a laza bőr eltávolítására. Ezek alkalmasak a testkontúr alakítására, illetve az arcbőr feszesebbé tételére.

Kenhetek vazelint az arcomra?

A vazelin filmszerű réteget képez a bőrön. De a kőolaj más formáitól eltérően, biztonságosan használható az arc-és kézbőrön. A vazelin valójában nem növeli a bőr nedvességtartalmát, csak megakadályozza, hogy nedvességet veszítsen. Ezenkívül megóvja a sérült vagy irritált bőrt. Az alvás előtt felvitt vazelinréteg segít helyreállítani az arc természetes nedvességtartalmát és lágyságát. Ez a védőgát megkönnyíti a gyógyulást és megakadályozza a baktériumokat abban, hogy bejussanak gyógyuló sebbe. Maga a vazelin nem húzza össze a pórusokat, és nem kezeli a ráncokat, de a bőr hidratáltságának elősegítésével alkalmas az öregedés jeleinek lassítására. Hátránya, hogy nem engedi lélegezni a bőrt.

 

  • swedish nutra halkollagén

    Hidrolizált halkollagén ital 10000 mg

  • Marhakollagén ital

    Hidrolizált marhakollagén ital 10000 mg

  • -20% collagen complex

    Kollagén komplex tabletta