• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

egészséges életmód

Egészséges életmód aranyszabályai

Egészséges életmód aranyszabályai

Egészséges életmód aranyszabályai 1024 759 SuperGreens®

Az egészséges életmód napjainkban egyre nagyobb szerepet kap az emberek életében, népszerű irányzattá nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan számtalan tudnivaló kering róla a neten, az ember könnyen elveszhet az információrengetegben. Melyek az egészséges életmód legfontosabb alappillérei? Miért jó nekünk, ha igyekszünk betartani? Cikkünkből kiderül!

Ép testben ép lélek, hangzik az ismert közmondás, melynek igazságtartalma igen nagy. Az egészséges életmód követését nem csak a testünk, de a lelkünk is meg fogja hálálni, ugyanis a lelki egészségünk is fontos. Szerencsére napjainkban egyre többen döntenek a helyes étkezés és rendszeres mozgás mellett, az életmódváltás mondhatni trenddé vált.

A koplalást hirdető, vagy három nap alatt 5 kiló fogyást ígérő fogyókúra kora lejárt – a társadalom egyre tudatosabbá válik, az emberek sokat informálódnak, mely annak is köszönhető, hogy a közösségi médiában is felkapottá vált ez az irányzat. Manapság már nagyon is népszerű dolog rendszeresen sportolni, egészségesen táplálkozni, figyelni testünk-lelkünk épségére. A kiegyensúlyozott életmód kialakítása ugyanakkor nem egyik napról a másikra történik – ez egy hosszabb folyamat, sok türelmet igényel. Életmódot váltani sosem késő!

Nehéz pontos definíciót adni arra, mit is jelent az: egészségesen élni. Ha megkérdezünk 50 embert erről, valószínűleg 50 különböző választ fogunk kapni, ugyanis mindenkinek mást jelent. Vannak, akik számára ez azt jelenti, hogy hetente hatszor edzenek konditeremben, havonta egyszer esznek egy pizzát, és kétnaponta találkoznak a szeretteikkel. Valaki más szerint a kiegyensúlyozott életmód egyenlő heti három futással, vegetáriánus diéta követésével, gyakori meditációval. Ezek közül egyik se jobb a másiknál. Mindkettő tökéletes az adott személy számára, az embernek magának kell rájönnie arra, mi válik be neki.

Létezik azonban néhány alappillére az egészséges életmódnak, amelyek nélkül képtelenség megvalósítani. Sokan gondolják, hogy az egészséges életmód követői, miközben olyan lépéseket tesznek, amelyek egyáltalán nem vallanak erre. Nézzük, mik az alapvető szabályai!

Táplálkozzunk változatosan és kiegyensúlyozottan

Talán mondani sem kell: az egészséges életmód első és legfontosabb feltétele az egészséges táplálkozás. A táplálkozás célja a test karbantartása, az étel pedig a test üzemanyaga, ezért megfelelő táplálkozás nélkül a testünk nehezen fog megfelelően működni. A táplálkozás ugyanakkor örömforrás is, viszont vigyázni kell azzal, hogy ne csak ezt vegyük figyelembe, amikor kiválasztjuk, mit szeretnénk enni. Helyesen étkezni szerencsére nem jelenti azt, hogy meg kell fosztanunk magunkat a finomságoktól. Manapság már az általában egészségtelennek kikiáltott ételek és nassolnivalók (pizza, hamburger, csoki) egészséges változattal rendelkeznek, ami kevesebb zsírt vagy szénhidrátot tartalmaz és prémium hozzávalókból készül el.

Íme, pár tipp, hogy egészségesebben étkezzünk:

 • Az étrend, amit követünk sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon, igyekezzünk olyan ételeket enni, amiben zöldség is van, nassolnivalók gyanánt pedig fogyasszunk friss gyümölcsöket, például bogyós gyümölcsöket.
 • Fogyasszunk minél több feldolgozatlan élelmiszert. Fagyasztott zöldségkeverék helyett friss zöldségekből készítsünk köretet, a szupermarketek polcai található készételeket kerüljük, mi magunk főzzünk inkább. A friss zöldségek rengeteg vitamin és ásványi anyag forrásai.
 • Csökkentsük a finomított szénhidrátok, például a fehérliszt és cukor használatát! Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, hüvelyeseket. A cukrot természetes édesítőkkel helyettesítsük, akárcsak a méz, agavé szirup, juharszirup, stevia.
 • Fogyasszunk sok rostot. A rostok olyan növényi eredetű, emészthetetlen szénhidrátok, amelyeket szervezetünk képtelen lebontani, így létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben. Rostban gazdag élelmiszerek például a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, egyes olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák.
 • Csökkentsük a savasító ételeket, fogyasszunk sok lúgosító ételt.
 • Kerüljük a cukros, szén-dioxiddal dúsított üdítőket, fogyasszunk helyette elsősorban vizet, néha 100%-os gyümölcsleveket mértékkel (legjobb, ha mi magunk készítjük el ezt).

Fontos megjegyezni: tilos mindent megvonni magunktól! Ha élünk-halunk a csokiért, néha lehet az étrend része, vagy ha a pizza a kedvenc ételünk, néha engedjünk a kísértésnek. A kulcsszó az egyensúly és mértékletesség, a lényeg pedig az, hogy ne a kedvenc nassolnivalóink tegyék ki az étrend 90%-át, hanem az egészséges ételek.

Rendszeresen mozogjunk az egészséges életmód érdekében

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a mozgásban gazdag életvitel minden embernek. A testünknek nem az a fő szerepe, hogy egész nap ülő vagy fekvő helyzetben legyen. A mozgás ugyanúgy biológiai szükséglet, akár az evés vagy alvás.

Naponta szánjunk legalább 30 percet valamilyen fizikai aktivitásra, ez lehet akár egy fél órás séta is. Ez kiváltképpen fontos abban az esetben, ha irodai munkánk van, vagy home office-ban dolgozunk – ilyenkor hajlamosak vagyunk belemerülni a munkába és egész nap a laptopot bámulni anélkül, hogy mozognánk. Természetesen az még jobb, ha napi rutinunk része a futás, edzőtermi edzés, csapatsportok, azonban ha rendszeresen sportolunk, pihenőnapokat is szükséges tartani. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a gyakori testmozgást ne csak akkor kezdjük el, amikor fogyókúra a cél – ez az életünk szerves része kell legyen.

A rendszeres mozgásnak megszámlálhatatlanul sok előnye van, ami által rengeteget segíthet testi-lelki épségünk érdekében:

 • A testünkön kívül a lelkünket is megerősíti. A testmozgás az, ami segít megőrizni az egészséges hozzáállást a problémákhoz és a mentális nyomáshoz.
 • A futás kiváló módszer a feszültség levezetésére, ugyanis a stresszkezelés egyik legjobb fegyvere.
 • Új barátokra találhatunk a közös hobbinak köszönhetően.
 • A sportolás által tudatosabbá válunk az élet minden területén.
 • Közérzetünk is javul a mozgásnak köszönhetően, ami által boldogabbá válunk.
 • Nő az állóképességünk, ezáltal a teherbírásunk.
 • Ismétlődő fizikai aktivitás mellett a testünk sokkal könnyebben képes megbirkózni a betegségek okozta gondokkal (diabétesz, magas vérnyomás, stb.), vagy sérülésekkel.
 • Az edzett emberek szíve nagyobb vérmennyiség pumpálására képes ugyanannyi erőfeszítéssel, ami sokkal hatékonyabb edzést jelent.
 • Talán említeni sem kell, hisz mindenki tudja: a sport nagyban hozzájárul a fogyáshoz, az ideális testsúly megtartásához, de önmagában sokszor kevés hozzá – az egészséges táplálkozás követésével együtt viszont nyerő párost alkotnak. 

Nagyon fontos, hogy a sportra ne egy szükséges rosszként tekintsük. Ne legyen nyűg, amit kötelességből csinálunk az egészségünk megőrzése érdekében, miközben gyűlöljük. Kísérletezni érdemes, sokféle sportot kipróbálni, hogy megtaláljuk a hozzánk illő mozgásformát, amit szívvel-lélekkel csinálunk, amiben örömet lelünk, így a hozzáállásunk azon nyomban meg fog változni. Jókedvből sportoljunk, ne muszájból.

Az egészséges életmód támogatója a pihenés

Nemcsak a mozgásra, de az elegendő pihenésre is szüksége van szervezetünknek annak érdekében, hogy egészséges maradjon. A szervezetnek szüksége van a regenerálódásra, kikapcsolódásra, nem szabad túlhajszolni, nem ajánlott túl sokat sportolni, különben ez is betegségek okozója lehet. Ha folyamatosan stressz ér és kipihenetlenek vagyunk, problémamegoldó képességünk is csökkenhet.

A mai világban az ember folyamatosan stressznek van kitéve, főleg munkahelyi, párkapcsolati problémák miatt. Tanuljunk meg lazulni, és legalább pár órára átadni magunkat a relaxációnak, elfelejteni a gondjainkat. Ez ugyanolyan fontos, akárcsak a helyes táplálkozás és a mozgás, ugyanis hiába egészséges a testünk, ha a lelkünk problémákkal küzd.

Az egészséges életmód legnagyobb ellenségei: a dohányzás és rendszeres alkoholfogyasztás

Az egészséges életmód és a dohányzás semmilyen szín között nem fér össze. Nem létezik egészséges mennyiség a dohányzásban: a cigaretta túl sok a szervezetnek. Ha fontos számunkra az egészségünk hosszú távon, akkor dohányzás a legrosszabb, amit tehetünk. Nem csak veszélyes mulatság, hiszen felsorolni is nehéz, hány betegséget okozhat, de rendkívül drága is. Gondoljunk csak bele: mennyi értelmesebb dologra költhetnénk a pénzünket a cigarettánál, és még az egészségünk se károsodik.

Ehhez hasonlóan a gyakori alkoholfogyasztás sem fér össze az egészséges életmóddal. Az alkoholnak több a hátránya, mint előnye:

 • A túlzott alkoholfogyasztás magas vérnyomáshoz,  szívritmuszavarhoz és akár alkoholmérgezés okozta halálhoz is vezethet, emellett megzavarhatja az agy kommunikációs útvonalait, befolyásolva az agy működését.
 • A mértéktelen alkoholfogyasztás – minimum öt ital elfogyasztása két óra alatt a férfiaknál vagy minimum négy ital fogyasztása nőknél – nagyobb kockázatot jelenthet a szabálytalan vagy remegő szívverésre, amely vérrögökhöz, stroke-hoz és szívelégtelenséghez vezethet.
 • Ráadásul az alkoholfogyasztásból származó összes extra kalória elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatához vezethet.

Mindezek ellenére az alkohol mégsem annyira káros, mint a dohányzás, de a hangsúly a mértékletességen van. Néha egy pohár vörösbor vagy egy üveg sör elfogyasztása nem lesz káros hatással egészségünkre, de ha napi szinten nagy mennyiségű alkoholt fogyasztunk el, az már nem fér össze az egészséges életmóddal.

Források

https://www.webmd.com/diet/features/4-steps-healthy-lifestyle#1 

https://www.healthline.com/health/fitness-nutrition/healthy-lifestyle-benefits

https://www.health.harvard.edu/blog/healthy-lifestyle-5-keys-to-a-longer-life-2018070514186