• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Banán: nem csak finom, egészséges is

Banán: nem csak finom, egészséges is

Banán: nem csak finom, egészséges is 600 400 SuperGreens®

Kellemes ízének köszönhetően a banán (Musa paradisiaca) az egyik legnépszerűbb, és legnagyobb mennyiségben fogyasztott szuperélelmiszer. Tartalmazza a szervezet számára létfontosságú növényi tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagokat jelentős részét. Hozzájárul az egészségmegőrzéshez, valamint számos betegség kezeléséhez. Rendkívül hatékony vitalizáló, fogyasztása energiával tölt fel, a banándiéta a fogyást is elősegíti.

A banán a szív- és érrendszer barátja

A banán –fajtájától és érettségi fokától függően– 75 százaléka víz, 23 százaléka szénhidrát, 2,6 százaléka növényi rost, 1 százaléka fehérje, és mindössze 0,3 százaléka zsír. Igen magas az A-, B2-, B3-, B9-, PP- és C-vitamin-tartalma, kisebb részben E-vitamin is található benne.
Bővelkedik B6-vitaminban is, amely kiemelkedő szerepet játszik a fehérjék lebontásában, valamint foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, rezet és vasat. Már egy érett banán elfogyasztásával azonnal pótolhatjuk a kiizzadt ásványi anyagokat. Vastartalma révén ösztönzi a vörösvérsejtek szaporodását, segítségével könnyen megelőzhetjük, és kezelhetjük a kóros vérszegénységet.

A banánban rejlő jelentős mennyiségű kálium (a napi ajánlott bevitel ötödét tartalmazza) hozzájárul a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez, valamint csökkenti a magas vérnyomás, a stroke, a vesekő és gyerekeknél az asztma kialakulásának kockázatát. Többféle egyszerű cukrot, szacharózt, glükózt és fruktózt, valamint szénhidrátokat is tartalmaz, ezért fogyasztása azonnali energiával látja el szervezetünket. Szabályozza a vércukor- és az inzulinszintet, ezért a banánt mértékkel a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Bár magas a kalóriatartalma, aggodalomra semmi ok, hiszen növényi rostjai (egy banánban a napi rostszükséglet mintegy 15 százaléka megtalálható) ösztönzik a bélmozgásokat, csökkentik az étvágyat, és teltségérzetet okoznak, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Szintén a rostjainak köszönhető, hogy javítja az emésztést, elősegíti a béltisztítást és a méregtelenítést, hozzájárul a vastagbélrák megelőzéséhez.
A banán az egyik legjobb természetes vitalizáló, szinte azonnal energiával tölt fel. Ezt igazolja az Appalache Állami Egyetem (Appalachian State University) tudósainak kutatása, amiből kiderül, hogy a sporttevékenység előtt, illetve közben fogyasztott banán energetizáló hatása meghaladja a sportitalokét.
A friss banán fogyasztása mérsékli a gyomorfekély okozta kellemetlen tüneteket, valamint a gyomorsavak termelődését, ezáltal jól használható gyomorégés és a reflux ellen. Ráadásul sebgyógyító tulajdonságának hála, a banán a fekélyes terület gyógyulását is felgyorsítja. Nagyszerű hangulatjavító, segít elkerülni a memóriazavarokat.