Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Nincsenek termékek a kosárban.
Publikálva 2021.05.27. napján
Tartalom
A B-vitamin a szervezet számára rendkívül fontos vitamin, mely szerepet játszik a sejtek anyagcsere-folyamataiban, az idegrendszer egészségének fenntartásában, a bőr egészségének megőrzésében, valamint hatékony a fáradtság ellen.
A kifejezés mögött nem egyetlen vitamin áll, hanem egy egész vitamincsoport: összesen nyolc különféle B-vitamin létezik. A vitaminok olyan anyagok, melyeknek fontos szerepük van a szervezetünk működésében. Ezek vízben oldódó vitaminok, a felesleg pedig vizelettel távozik a szervezetből. Jelentős szerepet játszanak az étel energiává alakításában, illetve mindegyik fajtája egyedi funkciót tölt be a szervezet egészségének fenntartásában. Az immunrendszer erősítésében is részt vesznek. Azokat az étrendkiegészítőket, amelyek mind a nyolc vitamint tartalmazzák, B-vitamin komplexnek nevezzük.
A vitaminpótlás és ásványi anyagok pótlása rendkívül fontos, hiszen erősebbé teszi szervezetünk védekező képességét, ezért kell figyelni arra, hogy a leggyakrabban bevitt vitaminok mellett, mint a C- és D-vitamin, megfelelő mennyiségű B-vitamint juttassunk szervezetünkbe.
A B-vitaminok több típusa is megtalálható azokban az ételekben, amelyek tányérunkra kerülnek. Nem kell tehát egy extrém diétát követnünk vitaminraktáraink feltöltése érdekében.
A következő ételek B-vitaminokban gazdag forrásoknak tekinthetőek:
A tiamin fő forrásai a disznóhús, diófélék, magvak, csírák és hüvelyesek. Magas riboflavin tartalma van a májnak, tejtermékeknek, tojásfehérjének, a húsnak és teljes kiőrlésű pékárunak. A niacin esetében kiemelhető élelmiszerek a húsok, a halak, tejtermékek és a gomba, tehát jellemzően a fehérjedús élelmiszerek. Pantoténsav az egyik legszélesebb körben található ételeinkben, de nagyobb koncentrációban húsokban, tejben, májban, tojásban, illetve mogyoróban és hüvelyesekben fellelhető. B6 vitamin, vagyis a piridoxin szinte az összes húsban van, legyen az hal, baromfi, sertés vagy marha, továbbá jó forrása még a máj, gyümölcs és hüvelyesek, magvak.
Magas biotin tartalmú ételek a következők: tojássárgája, brokkoli, gomba, csirkehús és mogyorófélék. A folsav a citrusfélékben, tojásban, magvakban és zöld leveles zöldségekben fordul elő a leggyakrabban. A B12-vitamin, vagyis a kobalamin a vegán életmód elterjedésével egyre inkább sarkalatos pontja az étkezésünknek, ugyanis főként a húsokban és más állati eredetű ételekben található meg. Legfőbb forrásai az összes hús, tengeri herkentyűk, tojás, tejtermékek. Mivel a fenti okból eredően hiánya kritikus lehet és gyakrabban fordulhat elő, így erre specializálódva az élelmiszeripar kobalaminban dúsított ételeket kínál, mint növényi alapú tejek, reggeliző pelyhek.
A vitaminok és ásványi anyagok pótlása kifejezetten fontos, nem kivétel ez alól a B-vitaminok pótlása sem. De mennyi az annyi? Fontos kiemelni, hogy nincs általánosan működő, stabil receptúra, így az ajánlott mennyiség a következőktől is függ:
Az ajánlott dózisok nemenként a következők:
Nők napi ajánlott dózisai:
Férfiak napi ajánlott dózisai:
Ahogy azt már említettük is korábban, egy kiegyensúlyozott diéta követésével sokat tehetünk a hiánya ellen, mégis előfordulhat, hogy ennek egészségünket sújtó hatásait érzékeljük.
Az alkohol és a B-vitaminok kapcsolatának a jellegzetessége, hogy aki rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyaszt alkoholt, annál a vitaminhiány fokozott arányban jelentkezhet.
Kiemelten jótékony hatása van idegrendszerünk megfelelő működése szempontjából is a B-vitaminoknak. Ha azt tapasztaljuk, hogy ezen a területen zavartak vagyunk, akkor érdemes elgondolkodni orvosi konzultáción, étrend módosításon, illetve ételeink spektrumának kiszélesítésén.
A következő tünetei lehetnek a hiányának a gyakorlatban:
Természetesen a fenti tünetek elég általánosak, mást is jelezhet általuk szervezetünk, de jó étkezéssel és B-vitamin komplex alkalmazásával elkerülhetjük őket, továbbá egyéb, súlyosabb következményeket, ha figyelmen kívül hagyjuk őket.
Ha a B-vitaminok hiánya huzamosabb ideig áll fenn, számíthatunk az alábbiakra is:
Aki változatosan étkezik, annak jellemzően elegendő mennyiségű vitamin jut a szervezetébe és ha a korábban említett, negatív befolyású egészségügyi kondíciók egyikében sem szenved, akkor ez a kívánt mértékben hasznosul. A vitaminok legjobb hasznosulása a szilárd táplálék formájában bevitt vitaminforrásokkal érhető el.
Akkor érdemes B-vitamin komplex formulát alkalmazni, ha valamilyen okból adódóan a vitaminok felszívódása, hasznosulása korlátozott, vagy ha egy általunk követett étrend sajátosságai miatt nem megoldható szilárd táplálékból a szükséges mennyiség bevitele. Ezen felül az aktív, akár versenyszerű sportolás és időszakos idegrendszeri leterheltség indokolhatja.
Akiknek különösen ajánlott a B-vitamin-tabletta alkalmazása:
Vízben oldódó vitamin lévén ez a veszély nagyon ritkán állhat fenn. A felesleg alapvetően a vizelettel távozik, azonban ha mégis túl sokat viszünk be és nem tud ezen az úton elvezetésre kerülni a feldolgozatlan hányada, akkor az alábbi tünetekkel számolhatunk:
Ahhoz, hogy ilyen állapotban kerüljünk, a bevitt ételekből szinte lehetetlen megvalósítani vagy csak nagyon extrém kondíciók között. Reálisan akkor fordulhat elő, ha az általunk követett étrend is dús B-vitaminokban és emellé még B-vitamin komplex formulát is alkalmazunk.
Érdemes orvoshoz fordulni, ha hosszabb ideig tapasztaljuk a fentieket, főleg mivel hosszútávon idegrendszeri károsodáshoz is vezethet a túladagolása. Ebben az esetben is az arany középút követendő.
Tudományos háttér: