Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Nincsenek termékek a kosárban.
Publikálva 2021.07.16. napján
Tartalom
A legtöbb fogyókúra alapja az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, ezek kombinációja kellő kitartással meghozza a kívánt eredményt. Ha még természetes táplálékkiegészítőket is bevetünk a cél érdekében, a folyamat jelentősen felgyorsítható. Az elmúlt években, évtizedekben a fogyni vágyók egyre gyakrabban hallhattak a különféle algákról, mint a fogyókúrát segítő élelmiszerekről. Egyre növekvő népszerűségük a kutatók figyelmét sem kerülte el, ennek eredményeként pedig sorra láttak napvilágot az algák és a fogyás közötti kapcsolatot alátámasztó tanulmányok.
Az algák Földünk legősibb és legváltozatosabb formát mutató élőlényei. A keleti kultúrákban, például Japánban évszázadok óta a táplálkozás fontos részét képezik. Magas tápértékük és az emberi szervezetre gyakorolt jótékony egészségügyi hatásuk miatt az utóbbi évtizedekben a fejlődő országok étrendjében is egyre nagyobb szerephez jutnak a tudatos fogyókúra részeként.
A különböző algafajták ugyan különböző felépítéssel és tápértékkel bírnak, általánosságban azonban a következő összetevőkből állnak:
Az algák igazi szuperélelmiszerek, több ezer fajtájuk létezik, melyek mindegyike kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és fehérjeforrás, kedvező tulajdonságaik révén egészségünket számtalan területen támogatják. Lássuk, ezek közül melyek azok, amelyek a fogyókúra hatásos kiegészítőjévé teszik.
Ha nem csupán általános egészségünk megőrzése céljából kívánunk algákat fogyasztani, hanem fogyni is szeretnénk segítségükkel, a legjobb választás a spirulina, a chlorella vagy a kombu fogyasztása. Ez a három algafajta a legtöbb hatás tekintetében nagyon hasonló, és mindegyik rendelkezik valamilyen további, fogyást segítő előnnyel is.
A spirulina alga a kék-zöld algák csoportjába tartozik, fő komponense a fikocianin, melynek a színét is köszönheti. Magas fehérje- és vitamintartalmának köszönhetően a vegán és vegetáriánus étrendbe is beilleszthető, a szükséges mennyiséget kapszula vagy szárított por formájában is bevihetjük szervezetünkbe. Az ENSZ 1974-es konferenciáján a jövő számára legjobb élelmiszernek minősítette a spirulinát, részben a fogyás terén betöltött szerepe miatt.
A chlorella zöld színű, édesvízi alga. Kemény sejtfala miatt az emberi számára nyers formájában nem emészthető, étrendkiegészítőként por, tabletta vagy kapszula formájában fogyaszthatjuk. Komplex fehérjeforrás, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.
A kombu a barna algák fajtájához tartozik. Nem tartalmaz cukrot, a benne lévő szénhidrátok nagyrészt rostokból és keményítőből tevődnek össze. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért bármilyen diétába, fogyókúrába beilleszthető.
A fogyáshoz elengedhetetlen az alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása. Az algák rendszeres fogyasztása segít a negatív energiaegyensúly megteremtésében, vagyis az energialeadás több lesz, mint az energiafelvétel, ez pedig súlycsökkenést eredményez. Az algák nagyon alacsony szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkeznek, annál több viszont bennük a fehérje-, ásványi anyag- és vitamintartalom. Bármely típusú fogyókúrába beilleszthetők, ellensúlyozzák a fogyókúrából fakadó esetleges tápanyaghiányt. Bátran tegyük a reggeli turmixba vagy gyümölcslébe, így nem kell aggódnunk a túl sok kalória fogyasztása miatt.
Az összes fajta közül a kombu rendelkezik a legmagasabb, több, mint 50%-os rosttartalommal. A fogyni vágyóknak a rostok fogyasztása nagyon fontos. Egyrészt hamarabb biztosítják a teltségérzetet, másrészt az élelmi rostok nagy mennyiségben történő fogyasztása segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti a zsír felszívódási arányát.
A spirulina mintegy 60%-ban fehérjéből és aminosavakból áll. Mivel a fehérjék emésztése hosszabb ideig tart, mint a szénhidrátoké, ezért ez az alga hosszabb távra biztosítja a teltségérzetet. A fehérjék izomtömeget építenek, a nagyobb izomtömeg pedig jobb energiafelhasználást, gyorsabb zsírégetést tesz lehetővé.
A spirulinában található kolecisztokinin nevű peptidhormonnak köszönhetően – melynek fő funkciója a zsírok és fehérjék lebontása – csökken a gyomorkiürülés sebessége, és lassul a gyomorsav termelődése. Hatására a hasnyálmirigy sejtjei olyan enzimeket választanak ki, amelyek meggyorsítják a bélben a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontását.
A kombu fogyasztása hatással van a szervezetünkben a leptin nevű hormon szintjére. A leptin egyszerűen fogalmazva az étvágy szabályozásért felelős. A kombu segíti a leptinek receptorokhoz való kötődését, melynek hatására telítettségérzet alakul ki, az étvágy pedig csökken.
Az algák rendszeres fogyasztása blokkolhatja a zsírsejtek termelődését, sőt, a meglévő zsírsejtek méretét is zsugoríthatja. A kombuban található fucoxanthin különösen hatékony a deréktáji és hasi zsír mennyiségének csökkentésében. A fucoxanthin egy, a barna algákban megtalálható antioxidáns. Elősegíti a zsírszövetben a zsírsejtek (lipidek) anyagcseréjét, amely megnövekedett hőtermeléshez, így a zsírsavak oxidációjához vezet. Hatékonyan veszi fel a harcot az elhízás, és ezzel összefüggésben a kettes típusú cukorbetegség ellen is. Az állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy a fucoxanthin hatásos lehet az elhízás, a cukorbetegség és az ezekkel összefüggő egyéb krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében. A kilátások nagyon biztatóak, hiszen a fucoxanthin egyszerűen kivonható az algákból, fogyasztásának pedig semmilyen mellékhatása nem ismert.
Orosz kutatók ígéretes eredményekről számoltak be a fucoxanthin és a gránátalma magolaj kombinálásával végzett kísérlet során. A résztvevők nem csak hogy veszítettek súlyukból, de a nyugalmi állapotban történő energiafelhasználásuk is nőtt, ami szintén ösztönzi a fogyást és a zsírégetést.
Az algák hatékonyan képesek csökkenteni a vérben található lipidek (vérzsírok) szintjét, csökkentik az úgynevezett “rossz” koleszterinszintet, miközben a “jó” koleszterinszintet növelik. Egy 12 emberen végzett klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a naponta adott mennyiségű spirulinát fogyasztó emberek vérzsír százaléka a kísérlet végére jelentősen csökkent, emellett csökkent a koleszterinszint, az éhgyomri vércukorszint és a diasztolés vérnyomás is.
A sikeres fogyáshoz elengedhetetlen a stabil vércukorszint. Ha ugyanis ez a szint túlzottan leesik, farkaséhesek leszünk, emiatt sokkal többet fogunk enni, mint amennyire valójában szükségünk lenne. A nagy mennyiségű, rövid idő alatt bevitt tápanyag feldolgozásához a szervezetnek nagyobb adag inzulinra van szüksége mint általában. A tartósan vagy gyakran magas inzulinszint pedig elősegíti a zsírok elraktározását.
Egy japán tanulmányban 17 egészséges és 17 életmódból adódóan krónikus betegség kockázatának kitett alanyt vizsgáltak négy hónapon keresztül. A vizsgálatban chlorella algát kaptak a résztvevők, melynek bevétele előtt és után is mérték a testzsírszázalékot, a koleszterinszintet és a vércukorszintet. A vizsgálatok végén a rögzített adatok alapján kimutatták, hogy mindkét csoportban csökkent a vércukorszint, a teljes koleszterinszint és a testzsírszázalék is.
A jól működő emésztőrendszer a fogyás egyik sarkalatos pontja. Az algák alternatív prebiotikumként működnek a bélrendszerben, vagyis csak a kedvező hatású bélbaktériumok szaporodását segítik elő. Ezáltal helyreáll a bélflóra egyensúlya, a tápanyagok hatékonyabban lesznek képesek felszívódni, a méreganyagok pedig könnyebben távoznak.
Az algák fogyasztása az anyagcserére is jótékony hatással van. A gyorsabb anyagcsere miatt szervezetünk több kalóriát használ fel, és beindul a fogyás. Egy Görögországban hat hónapig végzett kísérleti tanulmány bebizonyította, hogy napi 6 g spirulina fogyasztása fellendítette a résztvevők anyagcseréjét, és általános egészségi állapotukat is javította.
A spirulina és a chlorella alga egyaránt nagyon hatékony méregtelenítő. Megakadályozza a nehézfémek felszívódását a szervezetben, megtisztítja az egész testet a káros anyagoktól. A régóta elraktározott méreganyagokat is képes feloldani és kiüríteni testünkből. A benne lévő nagy mennyiségű klorofill elősegíti az emésztőrendszer, a nyirokrendszer, a vizeletkiválasztó rendszer, a máj és az epe méregtelenítési folyamatait. Segít felvenni a harcot a szervezet elsavasodásával szemben, a lúgosítás helyreállítja a szervezet felborult sav-bázis egyensúlyát. A kék-zöld algák magas klorofill tartalmuk miatt a leglúgosabb táplálékok közé tartoznak. Egészséges étrend követése mellett lúgosító hatásuk kiváló, segítenek megelőzni a súlygyarapodást.
Az algák, és a belőlük készült étrendkiegészítők fogyasztása egészségügyi problémákkal nem rendelkezők számára, és az ajánlott adagolást betartva biztonságos. Bizonyos krónikus betegségek megléte esetén azonban javasolt orvosi véleményt kérni, mielőtt bevezetnénk étrendünkbe.
A bizonytalan forrásból, rossz minőségű, szennyezett vízből származó spirulina rosszullétet, hányást, fejfájást, gyomor fájdalmakat, erős szívdobogást okozhat.
A fenti algafajták nemcsak a fogyókúránkat segíthetik, hanem számos más területen is kedvezően hatnak egészségünkre. Erősítik az immunrendszert, rákellenes hatásúak, általános gyulladáscsökkentők, támogatják a szív- és érrendszer működését, javítják a szem és az agy egészségét. Érdemes tehát bevezetni ezeket a szuperélelmiszereket étrendünkbe, és meggyőződni pozitív hatásaikról.
Tudományos háttér: