• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Rezveratrolban gazdag ételek

Rezveratrol, az erek természetes gyógyítója

Rezveratrol, az erek természetes gyógyítója

Rezveratrol, az erek természetes gyógyítója 1024 683 SuperGreens®

Vörösbor, szőlő, étcsokoládé, földimogyoró. Nem csak az a közös bennük, hogy szívesen fogyasztjuk őket. Rezveratrol tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak többek között az erek és kapillárisok rugalmasságához és csökkenthetik a szív vérkeringési zavarának előfordulási esélyeit. Pozitív hatásainak sora azonban itt nem ér véget, ugyanis több területen is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Mi a rezveratrol?

A Rezveratrol (resveratrol) főleg a szőlőben és vörösborban található jótékony hatású antioxidáns molekula. A resveratrol egy polifenol, mely megköti a szervezetben lévő szabadgyököket, így meggátolhatja a vérrögök kialakulását, lassíthatja az öregedést, valamint csökkentheti az infarktus veszélyét. Segíthet megelőzni az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulását is.

Az antioxidánsokról általában

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek küzdenek a szervezetben megtalálható szabad gyökök ellen. A szabad gyökök az oxidatív stressz során keletkeznek, olyan vegyületek, amelyek kárt okozhatnak, ha szintjük túl magas lesz a szervezetben. Több betegséghez kapcsolódnak, úgy mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák.

Testünkben jelen vannak akkor is, ha nem fogyasztunk célzottan antioxidáns tartalmú ételeket, anyagokat. A helytelen életmód, stressz és számos környezeti tényező azonban elősegíti a szabad gyökök túlképződését, és az oxidatív károsodás esélyét. Ilyenkor érdemes az antioxidánsokat élelmiszerek vagy koncentrátumok formájában pótolni szervezetünkben.

Magas antioxidáns tartalommal bír például a kávé, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök. Számos vitamin, mint például az E- és C-vitamin is hatékony antioxidáns.

A mértékletesség azonban ennél a hasznos vegyületnél is fontos, hiszen túlzott bevitel esetén egészségromboló hatása is lehet. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott, változatos étrendre, ha pedig koncentrátum formájában szedjük, az ajánlott mennyiséget semmiképp se lépjük túl.

A francia paradoxon

A rezveratrol az úgynevezett francia paradoxon jelenséggel vált sokak számára ismertté. Ennek alapja a szívkoszorúér-megbetegedések alacsony előfordulása Franciaországban, a magas telített zsír bevitel és dohányzási ráta ellenére. Ezt a furcsa paradoxont a rendszeres, jó minőségű vörösbor és magas olívaolaj fogyasztással kötik össze a kutatók.

Mindemellett a francia étrend a mediterrán étrend egyik típusának tekinthető – azaz nagyrészt gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból és hüvelyesekből áll. Mindezt a zsírok közül a mértékkel használt olívaolaj és az omega 3 zsírsavakban gazdag halak, valamint baromfiból származó sovány fehérje egészíti ki. Ez az étrend önmagában is előnyös, ám a vörösbor jótékony hatásai mellett sem lehet szótlanul elmenni.

A vörösbor a hosszú élet titka!?

A vörösbor rendszeres fogyasztása nem csak a magas rezveratrol tartalma miatt előnyös. Azonban azt fontos tisztázni, hogy jótékony hatásait csak mértékletes fogyasztás mellett fejti ki, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás következtében megnő a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a pitvarfibrilláció, agyvérzés valamint a rák kockázata is.

Megfelelő mennyiségben fogyasztva viszont kutatások sora igazolja, hogy csökkentheti a szívbetegségek, agyvérzés és a korai halálozás kockázatát. Szerepe lehet még a rák, a demencia és a depresszió kialakulásának csökkentésében is.

A mérsékelt fogyasztási szint egyénenként változik életkor, nem, genetika, testsúly és testalkat függvényében. Általánosságban elmondható, hogy a nők szervezete gyorsabban szívja fel az alkoholt, így az ő ajánlott fogyasztási szintjük alacsonyabb, mint a férfiaké. Egyes szakértők a “mérsékelt fogyasztást” nőknél kevesebb, mint napi egy pohár (150 ml), míg férfiaknál 2 pohárral határozzák meg.

A rezveratrol jótékony hatásai

Egészséges vérkeringés és vérnyomás

Segít megőrizni az erek szerkezeti integritását, rugalmasságát, ezáltal hozzájárul az egészséges vérkeringés fenntartásához. Támogatja a szívizom és az agy egészséges vérellátását és hatékonyan lép fel a visszértágulattal és érszűkülettel szemben. Emellett hozzájárul az egészséges vérnyomás fenntartásához is.

Az erek rugalmasságának megőrzése

Gátolja a vérben keringő koleszterin oxidációját és megakadályozza a zsírszerű, úgynevezett plakkok lerakódását az érfalon. A rezveratrol jótékonyan gátolja a lágyszövet meszesedésének folyamatát valamint csökkenti a kalcium felhalmozódást az erek falán.

Segíti az agyműködést

Számos tanulmány igazolja, hogy a vörösbor fogyasztása lelassíthatja az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást. Mivel ennek oka részben a resveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása, hozzájárul az agysejtek károsodás elleni védelméhez is.

Gátolja az öregedési folyamatokat

A rezveratrol egyfajta DNS- és enzimszabályozóként is funkcionál, ezt a hatását pedig különösen a szervezet öregedésgátlása szempontjából érdemes kiemelni. Javítja a sejtek közötti kommunikációt, ezáltal segíti a sejtmegújulási folyamatokat és hozzájárul ahhoz is, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön a nem megfelelően működő sejtcsoportok helyreállításáért. A rezveratrol képes átjutni a vér-agy gáton is, ami még inkább hozzájárul hatékonyságához.

A rák megelőzése

Antioxidánsként véd a sejtek genetikai anyagát (DNS) érő hatások ellen, melyek a daganatos sejtek kialakulásában játszhatnak szerepet, valamint meggátolhatja a rákos sejtek szaporodását és terjedését is.

A cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatása

Egy 2015-ben publikált cikk rámutat, hogy a rezveratrol enyhíti a cukorbetegséget, mert többek között javítja a glükóz homeosztázist, csökkenti az inzulinrezisztenciát, védi a hasnyálmirigy β-sejtjeit melyek az inzulint termelik, valamint javítja az inzulin kiválasztást és javítja a metabolikus rendellenességeket egyaránt.

Bőrápolás

A rezveratrol bizonyítottan jót tesz a bőrnek, néhány kulcsfontosságú folyamaton keresztül. Első, és legfontosabb ezek közül, hogy antioxidáns tulajdonságai hatékonyak az UV-szennyezés ellen. A resveratrolt továbbá az UV-sugárzás káros hatásai által okozott pigmentáció csökkentésével, valamint a kollagénszintézissel is kapcsolatba hozzák. Mivel a korai bőröregedés több, mint 80%-a olyan külső hatásokkal függ össze,  mint például az UV-sugárzás károsító hatásai, a rezveratrol pozitív hatással lehet a bőr fiatalos megjelenésére. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a szájon át szedhető resveratrol nem elegendő a bőrproblémák kezelésére. Ehelyett, a rezveratrol külső alkalmazáson keresztül hatékonyabban jut be a bőrbe és közvetlenül képes serkenteni a bőr meglévő antioxidáns-védelmét.

Egyéb gyógyhatásai

  • gyulladáscsökkentő,
  • antibakteriális és gombaölő hatása van,
  • a rezveratrol kifejezetten jótékony hatással van az agyvérzés kialakulásának megelőzésében,
  • a vérlemezkék összetapadásának gátlásával megakadályozhatja a trombózis kialakulását,
  • segítségével fokozódhat a testi és szellemi erőnlét, erősödhet az immunrendszer.

Resveratrol mellékhatásai

Nagy dózisban (napi 1000mg) előfordultak olyan mellékhatások, mint a hányinger, gyomorfájás, puffadás és hasmenés. Terhes nők és szoptató kismamák számára nem ajánlott a fogyasztása nagy dózisban. Étrend-kiegészítő szedése esetén a megfelelő adagolás betartása fontos tényező, emellett ügyeljünk rá, hogy csak ellenőrzött terméket fogyasszunk. Ha indokolt, kérjük ki orvosunk véleményét.

Rezveratrol tartalmú élelmiszerek – miben van rezveratrol?

  • vörösbor
    Az egyik legjobb természetes rezveratrol forrás, azonban alkoholtartalma miatt fogyasztása csak mértékkel ajánlott. 100 ml vörösborban átlagosan 0,27 mg rezveratrol található.
  • vörös szőlő
    A legnagyobb mennyiségben tartalmaz rezveratrolt, amely a szőlő héjában található olyan hasznos tápanyagokkal együtt, mint például a mangán és a kálium, valamint K, C és B1 vitaminok.
  • Mogyoróvaj
    A földimogyoróvaj nem csak rezveratrol tartalma miatt kedvelt, hiszen nagyszerű niacin- és mangánforrás is.
  • Étcsokoládé
    Az étcsokoládéban a rezveratrolt kiegészítik más antioxidánsok és ásványi anyagok is, mint például a vas, a réz és a mangán.
  • Áfonya
    Az áfonyában nem található annyi rezveratrol, mint a szőlőben, ám más antioxidánsok, élelmi rostok, C- és K-vitamin, valamint mangán remek forrása.

Hogyan vigyük be a megfelelő mennyiségű rezveratrolt?

Ha szeretnénk a rezveratrolt megfelelő koncentrációban bevinni a szervezetünkbe, célszerű étrend-kiegészítő készítmények után nézni.

A legjobb resveratrol étrend-kiegészítőkben találkozhatunk egyéb hozzáadott vitaminokkal is, mint például a C- és E-vitamin, melyek erős antioxidáns tulajdonságukkal hozzájárulnak a rezveratrol keringésre gyakorolt jótékony hatásához. Fontos, hogy csak ellenőrzött, természetes összetevőket tartalmazó terméket válasszunk. Ilyen például a Venoflavin®, amely a C-,E-vitaminon kívül tartalmaz még Diozmint a vénák egészségéért és vadgesztenyét, ami nem csak gyulladáscsökkentő, de a hajszálerekre is jótékony hatással van.

A Venoflavin® egyedülálló hatóanyagai

Diozmin

Leginkább a citrusfélékből vonják ki, de nagy mennyiségben található a lóherében és az izsópban is. A flavonoidok közé tartozik, tehát erős antioxidáns hatású. A vénák krónikus megbetegedései esetén használják, így alkalmas többek között a seprűvénák, lábdagadás, nehézláb-érzés, sőt a vénás eredetű fekélyek kezelésére is.

C-vitamin

Erős antioxidáns, leköti a szervezetben található szabadgyököket, ezáltal részt vesz a méregtelenítési folyamatokban. A Venoflavin C-vitamin tartalma fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában és a sejtműködésben, emellett erősíti a véredények falát és javítja a vérkeringést is.

Rezveratrol

Elsősorban a vörös szőlőfélék héjában (és így a vörösborban) megtalálható polifenol, amely szintén erős antioxidáns. Erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett a keringési rendszerre is jótékony hatással bír, ugyanis csökkenti a magas vérnyomást és megakadályozza az érfalak kóros tágulását.

Vadgesztenye

A népi gyógyászatban régóta használt gyógynövény visszerekre és keringési panaszokra. Legfontosabb hatóanyaga a termésből kivont eszcin érszűkítő, gyulladáscsökkentő, és a vénák tónusát fokozó hatású, míg a kéregből kinyert eszkulin növeli a hajszálerek ellenállóságát.

Ázsiai gázló (tigrisfű, gotu kola)

Ahogy neve is sejteti, Ázsiában elterjedt növény, amelynek keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatását számos kutatás bizonyítja. Javítja a nyirokrendszer működését és az erek általános állapotát, ezáltal a végtagokban jelentkező vizesedést, az értágulatok kialakulását és a fekélyesedést is hatékonyan előzi meg. Kialakulásuk esetén csökkenti a tünetekkel járó kellemetlenségeket.

Szúrós csodabogyó

Egész Európában és Ázsiában elterjedt, Magyarországon védetté nyilvánított gyógynövény, amelyet régóta használnak visszeres problémák kezelésére. Fő hatóanyagai a ruszkogeninek, melyek érszűkítő és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért kitűnően alkalmazható a visszerek okozta érgörcsök, bőrviszketés, nehézláb-érzés kezelésére.

Heszperidin

A diozminnal rokon flavonoid szintén a citrusfélékben és a borsmentában található meg nagy mennyiségben. A Venoflavin tablettában található heszpedrin, a legtöbb flavonoidhoz hasonlóan érvédő hatású, emellett lanyha végtagi keringés, lábszárfekély, visszértágulatok és aranyér kezelésére alkalmazzák.

E-vitamin

Szintén erős antioxidáns, mely nagyobb mennyiségben található meg például az olívaolajban és az olajos magvakban, például a mandulában. Javítja a szív oxigén-gazdálkodását, segíti a hajszálerek keringését, és a vérrögök fokozatos lebontását. Ezen gyógynövények egyvelege mérsékli a gyulladást, és segít az érgörcsök ellen. Hatásos bőrviszketés kezelésében, támogatja az immunrendszert, és gondoskodik a vérrögök fokozatos lebontásáról. Jótékonyan hat a nyirokrendszerre, csökkenti a végtagokban fellépő ödémát.

A rezveratrol adagolása

Napi ajánlott mennyisége körülbelül 100 mg, melyet célszerű lebontva, két adagban bevinni reggel és este.

Források:
https://www.healthline.com/nutrition/red-wine-good-or-bad#TOC_TITLE_HDR_3
https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained#supplements
https://en.wikipedia.org/wiki/French_paradox
https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol
https://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030174/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588085/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443914003196
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18451526/