A Swedish Nutra folyékony Vas acai és áfonya kivonatot tartalmaz, ezzel biztosítja a különleges íz élményt. A vas nyomelemmel, C-, B-1, B2-, B6-, B9- és B12-vitaminnal dúsított készítmény kézzel válogatott összetevőkből áll, amelyek támogatják a vörösvérsejtek képződését.
Mivel az emberi szervezet nem állít elő vasat, így azt az elfogyasztott élelmiszerekből kell bevinnünk a szervezetünkbe. Az alacsony vasszint sokak számára okoz problémát, ami szédüléshez, fáradtsághoz, valamint koncentrációs zavarokhoz vezethet. Az étrend-kiegészítővel azonban pótolhatjuk a szükséges mennyiséget.
A svéd termékcsalád napi adagolású 500 mg-os folyékony vas alapú komplexe olyan értékes hatóanyagokat tartalmaz, amelyek együtt segítik a szervezetet a vashiányból eredő fáradtság és kimerültség leküzdésében.
Összetevők
1 adagban (15 ml)
- Vas (vas-glükonát): 22 mg, DRI*: 157%
- C-vitamin (L-aszkorbinsav): 160 µg, DRI*: 200%
- B1-vitamin (tiamin HCL): 1,54 mg, DRI*: 140%
- B2-vitamin (riboflavin): 1,76 mg, DRI*: 125%
- B6-vitamin (piridoxin HCL): 1,68 mg, DRI*: 120%
- B9-vitamin (folsav): 600 µg, DRI*: 300%
- B12-vitamin (cianokobalamin): 250 µg, DRI*: 10000%
- Organikus gyümölcs- és gyógynövény keverék: acai kivonat, áfonya kivonat, brokkoli kivonat, aloe vera kivonat, lucerna kivonat, citrus bioflavonoidok, árpafű, kurkuma: 2000 µg
* DRI – Dietary Reference Intakes – ajánlott napi tápanyagbevitel
Egyéb összetevők: többszörösen szűrt víz, édesítőszer (természetes gyümölcscukor), vas, C-vitamin, riboflavin, B6-vitamin, tiamin, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), természetes aromák, frissességet megőrző anyag (kálium-szorbát, nátrium-benzoát), édesítőszer (szteviol-glikozidok), természetes színezék (lila burgonya), emulgeálószer (természetes xantángumi), folsav, bio gyümölcs- és gyógynövénykeverék: acai kivonat, áfonyakivonat, brokkoli kivonat, aloe vera kivonat, lucerna kivonat, citrus bioflavonoidok, árpafű, kurkuma, B12-vitamin.
100% természetes aroma és színezék.
Alkalmazása
Használat előtt rázzuk fel! A kellemes, erdei gyümölcsös ízű, folyékony vasat egy pohár vízben kell feloldani, majd pedig étkezés közben, esetleg azt követően meginni. A napi adag 15 ml. A pontos adagoláshoz mindig használjuk a flakonon található adagoló kupakot. Mivel azonban a termék koncentrált, így ne vigyünk be többet, mint a napi 15 ml-es adag.
Felbontást követően a hűtőszekrényben tárolandó, maximum 2 hónapig fogyasztható.
A vas a szervezetünk egyik legfontosabb nyomeleme, az értéke az ember számára felbecsülhetetlen. A hemoglobin része, amely a vörösvérsejtekben található, az oxigént szállítja a tüdőből a test többi részébe(1).
Hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez, az energiatermeléshez, valamint a sejtosztódáshoz. A hiánya vérszegénységet eredményezhet, ami fáradtsághoz, gyengeséghez, és más egészségügyi problémákhoz vezethet(2).
A felhalmozódott vas készletünk kétharmadát a szervezetünk a hemoglobinban tárolja, a többi a májban, a lépben, az izmokban, illetve a csontvelőben raktározódik el. A vasra nagy szüksége van a gyermekvállalásra készülő nőknek(3), emellett fontos készítményt a vegetáriánusok, vegánok, sportolók, illetve tanulók számára(4). Felszívódásában szerepet játszhat a fruktóz, a C-vitamin, a folsav(5).
A C-vitamin elsősorban azért fontos, mert segíti a vas felszívódását. Ez az egyik, ha nem a legfontosabb antioxidáns a szervezetünk számára(6). Több szerves funkció szabályozásában is szerepet játszhat, mint a kollagén természetes szintézise, az immunválasz erősítése, valamint nyomelemek hatékonya felszívódása(7).
A kollagén alapvető fehérje a bőr, az ízületek, a csontok, valamint más kötőszövetek számára. A megfelelő kollagén képzés elengedhetetlen a bőr rugalmasságához, illetve a sejtek közötti struktúrák szilárdságához(8).
Emellett vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet(9), ezáltal könnyebben felvehetjük a harcot a különféle betegségekkel szemben. Hozzájárulhat továbbá a gyors sebgyógyuláshoz, illetve a sejtek regenerálódásához(10).
A tiamin, más néven a B1-vitamin(11) a gerincvelő és az agy közötti idegek jel átviteléért felelős, emellett fontos szerepe van az olyan enzimek működéséhez, amelyeknek köszönhetően a szervezet képes a szénhidrátokat energiává alakítani.
A B1-vitamin megelőzheti az idegkárosodást, serkentheti a memóriát, de csökkentheti még a cukoréhséget is. Hatékonyan támogathatja az idegrendszer megfelelő működését, segítségével elkerülhető, enyhíthető az Alzheimer-kór és annak tünetei.
A riboflavin, azaz a B2-vitamin(12) segítségével a szervezetünk olyan két fontos vegyületet képes előállítani, amelyek az ételeinkben található szénhidrátokból és fehérjékből nyert kalóriát a sejtek által hasznosítható formává képes alakítani. Amennyiben nincs a testünkben elegendő riboflavin, akkor csökkenhet a szervezetünk energiakészlete.
Emellett fontos szerepet játszhat a stresszes életmódot folytatók körében, kiegészítésként használandó az egészséges haj, bőr, köröm növekedéséhez, vérszegénység és szürkehályog esetén egyaránt(13). A fogamzásgátlót szedő nők és kismamák B2-vitamin szükséglete megnőhet, így számukra is fontos ennek pótlása(14).
Ez a vitamin növelheti továbbá az energiaszintet, segítheti a vérképzést, óvhatja a bőr rugalmasságát(15), fiatalságát, illetve enyhítheti még a terhességi görcsöket, fájdalmakat is.
A B6-vitamin(16), más néven a piridoxin csökkentheti a kimerültséget, a kedvetlenséget, a lehangoltságot. Enyhítheti a premenstruációs tüneteket, illetve szerepe lehet a nemi hormonok egyensúlyának megtartásában is(17).
Fontos lehet még az idegrendszer számára(18), a fertőzések leküzdéséhez, valamint a fehérjék képzésében és lebontásában egyaránt. A B6-vitamin nélkülözhetetlen az emésztést segítő enzimek előállításában, hiszen enélkül nem termelnénk belőle eleget(19).
A folsav, avagy a B9-vitamin(20) segítheti a vérszegénység enyhítését, csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, de pár születési rendellenességet is kiküszöböl. A folsav létfontosságú ásványi anyag a magzati gerincvelő egészséges fejlődéséhez, fontos kiegészítő készítmény lehet várandósság előtt és a terhesség első három hónapjában(21).
Ajánlott a fogyasztása sápadtság, száraz bőr, étvágycsökkenés, memória romlása esetén, de jó választás lehet még rossz közérzet, feszültség, és kimerültség esetén is. A B9-vitamin szerepet játszhat az egyes betegségek gyógyulásában is, mint a depresszió, a csontritkulás, vagy éppen a méhnyakrák(22).
A B12-vitamin (23) a vörösvértestek termelésében játszhat fontos szerepet, de fontos lehet az étvágy kiegyensúlyozása(24), illetve a gyermekkori növekedés kapcsán is. Védheti az idegrendszert, így ingerlékenység esetén hatásos megoldást jelenthet. Általa javulhat a közérzet, az alvás, az energiaszint(25).
Szerepet játszhat még a DNS szintézisben(26), ami nélkülözhetetlen a sejtosztódás és a genetikai anyag fenntartása szempontjából. Szükséges még az energia anyagcseréhez is, segítheti a szénhidrátok, zsírok, és fehérjék megfelelő lebontását és felhasználását.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002914988907734
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00702-010-0479-3
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002937820303288
- https://karger.com/anm/article-abstract/48/2/103/40213/Dietary-Iron-Intake-and-Iron-Status-of-German
- https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.me.34.020183.000415
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2003.10719272
- https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2325967118804544
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608007048
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14787210.2020.1706483
- https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/bjcn.2013.18.Sup12.S6
- https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nyas.13031
- https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.nutr.20.1.153
- https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/riboflavin-vitamin-b2-and-oxidative-stress-a-review/808987B9D15917EC23885EDFF5E17534
- https://ajcn.nutrition.org/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/000629448390025X
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004393/abstract
- https://www.bmj.com/content/318/7195/1375.short
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1471-4159.1978.tb10797.x
- https://academic.oup.com/jn/article-abstract/125/1/20/4730477
- https://europepmc.org/article/med/24298825
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751721419300260
- https://balancewomenshealth.com/wp-content/uploads/2020/03/Vitamin-Deficiencies-and-MH-Current-psych-1.pdf
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmcp1113996
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114302/
- https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(06)70598-1/fulltext?cc=y%3D
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2141.1968.tb00364.x