Bio Maca gyökér por

Természetes egészségvédő szuperélelmiszer

(4 vásárlói értékelés)

3230 Ft
-500 Ft | HŰSÉGPROGRAM ÁR A regisztrációt követően, mi azonnali 500 pontot (tehát 500 Ft-ot) írunk jóvá, amit a kosároldalon tudsz jóváhagyni! Vásárlásaiddal további pontokat szerezhetsz, amelyeket a következő rendelés során be is válthatsz.

Hűségprogram: 32 pont 

A Bio Maca gyökér porban található gyógynövény egy apró zöldséggyökér, amelyet évszádok óta fogyasztanak az Andokban élő bennszülöttek. A kiváló minőségű szuperélelmiszer természetes formájában tartalmaz kalciumot és vasat, valamint más, a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat, amelyek hozzájárulnak a libidó fokozásához, a termékenység javításához, valamint a stressz és a hangulatingadozások csökkentéséhez.

A maca gyökér por természetes módon támogatja a hormonális egyensúlyt, növeli az energiaszintet és javítja a fizikai teljesítményt.

Ha kíváncsi vagy, mit tud pontosan a Maca szuperélelmiszer, és érdekelnek a mögötte álló tudományos kutatások is, görgess lejjebb a „Tudományos háttér” részhez, amelyben minden egyes hatóanyagról külön informálódhatsz.

A termék 100% bio tanúsítvánnyal rendelkezik, adalékanyagoktól mentes, és kiválóan beilleszthető a mindennapi étrendbe, például turmixokhoz vagy növényi tejekhez keverve.

Várható szállítási idő 1-3 munkanap
15000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes szállítás

A Bio Maca por fő hatóanyaga, a maca zöldséggyökér az egyik legősibb szuperélelmiszer, amely vadon, kizárólag 3500 méter felett terem. Kimagasló egészségvédő tulajdonságait összetevői sokszínűségének és a benne található tápanyagok különleges elegyének köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, és D-vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket. A maca por készítmény organikus összetevőkből készült, vegán, továbbá GMO-, hozzáadott színezék- és gluténmentes.

A maca gyökér energizáló képességét és gyógyhatásait már az inkák is ismerték. Harcosaik a csaták előtt rendszeresen fogyasztották, hogy ezzel növeljék erejüket. Feldolgozása előtt a napon szárítják, majd megőrlik. Tíz százaléka rost, valamint fehérje, hatvan százaléka pedig szénhidrát. Az összemorzsolt gyökér fogyasztása rendkívüli módon fokozza a fizikai és a szellemi teljesítményt, ösztönzi az izomnövekedést, erősíti az immunrendszert. Növeli a teljesítményt, védi a prosztatát, növeli a tesztoszteron szintjét, valamint javítja a nemzőképességet. A gyógynövény természetes úton támogatja a szervezet egészséges működését. A maca por rendszeres fogyasztása növeli az energiaszintet, vitalizál és frissítő hatással bír. Segít eltüntetni a pattanásokat, előnyösen befolyásolja a hangulatot, hozzájárul a stressz és depresszió csökkentéséhez.

Azáltal, hogy szuperélelmiszerként támogatja az endokrin rendszer és különösen az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, a hormonháztartást is szabályozza. Ennek következménye, hogy enyhíti a változókorban előforduló hangulatváltozások, hőhullámok, ízületi gyengeség és fáradékonyság intenzitását. Egyes kutatások szerint a maca kimagaslóan gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Továbbá, növeli a csontsűrűséget, így hatékony lehet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. A serkentő hatású gyógynövény pozitív hatással van az ösztrogénképződésre, a menstruációs fájdalmak mérséklésére is sikerrel alkalmazható. A Bio Maca gyökér por fogyasztása állagának köszönhetően rendkívül időhatékony és kényelmes. Elkészítéséhez csupán egy pohár vízre van szükség, így akár az iskolában, munkában, vagy utazás közben is fogyasztható.

Tudj meg többet a maca gyökér hatásairól!

A maca (Lepidium meyenii) egy évelő növény, a keresztesvirágúak családjába tartozik. Az Andokban, főleg Peru területén őshonos. A maca gyökerét igen fontos a helyi közösségek számára, azonban évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden táján.

Hogyan hat a maca a szervezetünkre?

A maca gyökér magas tápanyag tartalma miatt ennyire hasznos a szervezet számára. Tele van fehérjékkel, rostokkal, vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal (1). Emellett adaptogén tulajdonságai révén segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez(2) és kiegyensúlyozni a hormonális szintet. Amellett tehát, hogy támogatja a szervezetünk egészséges működését, növelheti az energiát, az állóképességet, stresszoldó hatással rendelkezhet, emellett hatékony immunerősítő(3) lehet a téli időszakban.

Ahogy említettük, a maca gyökér számos fontos tápanyagot tartalmazhat, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez és a jóléthez. Ide tartoznak a vitaminok, hiszen a maca gazdag B-vitaminokban, mint a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin), valamint a B12 (kobalamin)(4). Ezek szerepet játszhatnak az energiatermelésében és az idegrendszer megfelelő működésében. Erősítheti az immunrendszert, ezáltal sokkal kevésbé lehetünk fogékonyak a különféle szezonális és egyéb betegségekre. 

A maca olyan ásványi anyagokat tartalmaz(1), mint a cink, a vas, a kalcium, a magnézium vagy éppen a foszfor. Ezek az ásványi anyagok igen fontosak az egészséges csontok, fogak és vérképzés szempontjából. Menopauza(5) idején főleg lényeges, hogy minden ásványi anyagot megkapjon a szervezetünk, hiszen ilyenkor különösen érzékenyen reagál a szervezetünk a hiányra.

A növény továbbá fehérjében gazdag, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ami fontos az egészséges fehérjeszintézishez. A benne található rostok segíthetik az emésztést, illetve a bélrendszer egészségét. A rosttartalma hozzájárulhat a könnyed emésztéshez(1). A maca gyökér hatásai tehát szinte mindenre kiterjednek.

A maca gyökér fontosságát a menopauza idején több tényező befolyásolja. Ez az időszak egy természetes életszakasz a nők életében, amely általában 45 és 55 éves kor között következik be. Ilyenkor a hormonok egyensúlya megváltozik, ami számos tünettel járhat, mint hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozás, száraz bőr, valamint a csontsűrűség csökkenése(5).

A növény gyökerét hagyományosan energiaforrásként használtak, de emellett segíthet a hormonális egyensúly támogatásában is. Kutatások bizonyítják, hogy a maca gyökere befolyásolhatja a hormon szintézisét, kiegyensúlyozhatja a hormonális rendszert. Ezért a nők használhatják a menopauza tüneteinek enyhítésére (6). Ugyanúgy, ahogy a hőhullámok elkerülésére is, hiszen hőszabályozó tulajdonsága révén segíthet a kellemetlen panaszok kezelésében.

A maca gyökér hozzájárulhat a fáradtság és kimerültség enyhítéséhez, energiatermelő hatása különösen hasznos lehet ebben az életszakaszban(7). Nem beszélve arról, hogy a menopauza idején a női szervezet ösztrogén termelése csökken, ami érinti a csontsűrűséget is.

A maca gyökér alkalmidokban(8) gazdag, amelyek olyan növényi vegyületek, amik szerepet játszhatnak az immunrendszer és az endokrin rendszer támogatásában.  Tartalmaz még glikozidokat(9), amelyeknek hormonszerű hatásuk lehet, hozzájárulva ezzel a hormonális egyensúlyhoz. Ezek olyan vegyületek, amelyek cukor részt (glikon) és nem cukor részt (aglikon vagy genin) tartalmaznak. A maca gyökérben található glikozidok szerepet játszhatnak az anyagcsere szabályozásában, emellett gyulladáscsökkentő és immunerősítő(10) tulajdonságokkal rendelkezhet. 

Bizonyos glikozidok hatással lehetnek a szív- és érrendszerre(10), sokszor használták már szívelégtelenség kezelésére. Néhány fajtája antioxidánsok(11) is lehetnek, amelyek védelmet nyújthatnak a sejteknek a káros szabad gyökök ellen. 

A glikozidoknak rákellenes tulajdonságai lehetnek, amelyek gátolhatják a rákos sejtek növekedését vagy elősegíthetik a daganatok visszafordítását(12). 

Végül, de nem utolsó sorban pedig néhány növényi glikozid (amik a maca gyökérben is megtalálhatóak) képesek befolyásolni a hormonokat(13), például az endokrin rendszerre gyakorolt hatásokon keresztül.

Végül, de nem utolsó sorban a maca bővelkedik flavonoidokban(14), amik antioxidáns hatásukról ismertek. Ezek segíthetnek a szervezetben zajló oxidatív stressz elleni védelemben. 

A maca gyökér összetevői között megtalálható flavonoidok képesek lehetnek befolyásolni a hormonok szintézisét, kiegyensúlyozni a hormonális egyensúlyt. Ezen hatásáról már korábban, a menopauza bekezdésben részletesebben beszámoltunk. 

Fontos tudni, hogy a növény hosszú ideje ismert afrodiziákum, ebben a flavonoidok is szerepet játszanak. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a maca gyökér fogyasztása javíthatja a szexuális teljesítményt(15), mérsékelheti a libidó csökkenésével járó problémákat. Nem beszélve arról a tényről, hogy segítheti a sejtek energiatermelő folyamatait(16), ami energiaszint növekedéshez vezethet.

Ezen összetevők és hatóanyagok kombinációja adhatják a maca gyökér és maca por potenciális egészségügyi előnyeit. A növény kiváló megoldás lehet immunerősítésre, hormon szabályozásra, stresszoldásra, vagy éppen az állóképesség és a teljesítmény növelésére.

A maca támogatást nyújthat a hangulat és a mentális egészség javítására. A gyökere segíthet megbirkózni a stresszel, a szorongással azáltal, hogy egyensúlyba hozza az agy vegyi anyagait és védi a neutronokat. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a növény javíthatja a hangulatot, a memóriát(17), emellett könnyebben megy vele a tanulás.

Mivel adaptogénnek tekinthető, így segíthet a szervezetnek, hogy jobban reagáljon a stresszre, támogathatja az egészséges stresszválaszokat. Egy hat hetes kutatásból(18) kiderült, hogy a kivonata szignifikánsan csökkentheti a kortikoszteron szteroid hormon szintjét. Ez a mellékvesekéregben termelődik és alapvetően más szteroid hormonok termelése során keletkező hormon. Ebből képződik a pregnenolon, amiről nemrég kiderült, hogy neuroprotektív és neuroregeneratív hatást fejt ki a szervezetben. Ezért nemcsak védi az idegeket, hanem biztosítja a sérült idegsejtek helyreállítását is.

A pregnenolon pozitív hatással van az alvásra, hiszen aktiválja a GABA receptorokat(19). A pihentető alvás pedig tudniillik, hogy pozitívan befolyásolja a stresszreakciókat, könnyebben vesszük fel a harcot a mindennapi problémákkal szemben.

Az említett kutatásban(18) a maca kivonatról kiderült, hogy antidepresszáns-szerű hatást mutatott ki, hiszen aktiválhatja a dopaminerg rendszereket, valamint mérsékelheti az oxidatív stresszt.

 

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814619303942
  2. https://www.mdpi.com/2311-5637/9/6/568
  3. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2022/fo/d1fo02659c
  4. https://books.google.pt/books?hl=hu&lr=&id=TFHNEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=maca+root+vitamin+b&ots=YlXRWgqD41&sig=JGHuf1E66oVNtpy301pg0gZmm4U&redir_esc=y#v=onepage&q=maca%20root%20vitamin%20b&f=false
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031322001075
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512211002623
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614576/
  8. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf048529t
  9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813017334311
  10. https://www.mdpi.com/2218-273X/11/5/659
  11. https://books.google.pt/books?hl=hu&lr=&id=iS6RDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA137&dq=maca+root+glycosides+antioxidant&ots=lQWJNAbG8W&sig=me3-pBqnY55pBkMLWG7–UjXtdc&redir_esc=y#v=onepage&q=maca%20root%20glycosides%20antioxidant&f=false
  12. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2021.1882511
  13. https://books.google.pt/books?hl=hu&lr=&id=-_etK2PJlkwC&oi=fnd&pg=PA4&dq=maca+root+hormones&ots=pKMrSDcnlH&sig=DmxyvVfjnP-TSdupQX9bEoiyO4w&redir_esc=y#v=onepage&q=maca%20root%20hormones&f=false
  14. https://www.scielo.br/j/cta/a/qqyrFZp64CmPb8wRT5ykYBx/?lang=en&format=html
  15. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1439-0272.2002.00490.x
  16. https://search.proquest.com/openview/8d05eb94e04e70e6927bafaf83ac2454/1?pq-origsite=gscholar&cbl=32528&crsi=6624964139&cicada_org_src=healthwebmagazine.com&cicada_org_mdm=direct
  17. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/fo/c9fo02732g
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025608/
  19. https://www.jneurosci.org/content/20/10/3571.short

A táplálékkiegészitő használata nem helyettesíti a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, és nem garantáltak.

Alkalmazás

Keverjünk el 2-3 teáskanálnyi maca por készítményt 250-300 ml folyadékban, ami lehet turmix, növényi tej, gyümölcslé vagy zöldséglé, de adagolható reggeli müzlihez vagy desszerthez is.

A maca gyökér íze a malátára hasonlít egy kevés édeskés ízzel. A maca gyökér por energetizáló hatása miatt, kifejezetten jó hűvös időben. Száraz helyen tárolandó. Használat után a csomagolás gondosan visszazárandó.

Összetevők

  • Peruból származó 100% nyers és organikus (bio) maca gyökér por őrlemény (Lepidium peruvianum)

Átlagos tápérték / 100 g:

  • Energia: 1326 kJ / 317 kcal
  • Zsírtartalom: 0,76 g (ebből telített zsírsavak: 0,25 g)
  • Szénhidrátok: 56 g (ebből cukrok: 29 g)
  • Rostok: 22 g
  • Fehérje: 10 g
  • Só: 0.04 g
  • Kalcium: 250 mg
  • Vas: 15 mg

Bio Maca gyökér por termékről 4 értékelés

  1. Bogdán Imre (megerősített tulajdonos)

    Nagyon jó az ize, bár elöször vizzel próbáltam, azóta teába, joghurtba kevertem. Fizikai és mentális állapotom sokat javult!

  2. Lepsényi Veronika (megerősített tulajdonos)

    2 éve szedek maca gyökér port alapvetően a fizikai és a szellemi teljesítménynövelő hatása miatt. Nekem bevállt 🙂

  3. bioweb4576 (megerősített tulajdonos)

    Évek óta szedek Maca gyökér port, egyik kedvenc, páromat is rábeszéltem. Ajánlom a terméket. szuper, finom az íze.

  4. Labant Csaba (megerősített tulajdonos)

    Kellemes édes íze van.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Bio Maca por fő hatóanyaga, a maca zöldséggyökér az egyik legősibb szuperélelmiszer, amely vadon, kizárólag 3500 méter felett terem. Kimagasló egészségvédő tulajdonságait összetevői sokszínűségének és a benne található tápanyagok különleges elegyének köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, és D-vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket. A maca por készítmény organikus összetevőkből készült, vegán, továbbá GMO-, hozzáadott színezék- és gluténmentes.

A maca gyökér energizáló képességét és gyógyhatásait már az inkák is ismerték. Harcosaik a csaták előtt rendszeresen fogyasztották, hogy ezzel növeljék erejüket. Feldolgozása előtt a napon szárítják, majd megőrlik. Tíz százaléka rost, valamint fehérje, hatvan százaléka pedig szénhidrát. Az összemorzsolt gyökér fogyasztása rendkívüli módon fokozza a fizikai és a szellemi teljesítményt, ösztönzi az izomnövekedést, erősíti az immunrendszert. Növeli a teljesítményt, védi a prosztatát, növeli a tesztoszteron szintjét, valamint javítja a nemzőképességet. A gyógynövény természetes úton támogatja a szervezet egészséges működését. A maca por rendszeres fogyasztása növeli az energiaszintet, vitalizál és frissítő hatással bír. Segít eltüntetni a pattanásokat, előnyösen befolyásolja a hangulatot, hozzájárul a stressz és depresszió csökkentéséhez.

Azáltal, hogy szuperélelmiszerként támogatja az endokrin rendszer és különösen az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, a hormonháztartást is szabályozza. Ennek következménye, hogy enyhíti a változókorban előforduló hangulatváltozások, hőhullámok, ízületi gyengeség és fáradékonyság intenzitását. Egyes kutatások szerint a maca kimagaslóan gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Továbbá, növeli a csontsűrűséget, így hatékony lehet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. A serkentő hatású gyógynövény pozitív hatással van az ösztrogénképződésre, a menstruációs fájdalmak mérséklésére is sikerrel alkalmazható. A Bio Maca gyökér por fogyasztása állagának köszönhetően rendkívül időhatékony és kényelmes. Elkészítéséhez csupán egy pohár vízre van szükség, így akár az iskolában, munkában, vagy utazás közben is fogyasztható.

Tudj meg többet a maca gyökér hatásairól!

A maca (Lepidium meyenii) egy évelő növény, a keresztesvirágúak családjába tartozik. Az Andokban, főleg Peru területén őshonos. A maca gyökerét igen fontos a helyi közösségek számára, azonban évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden táján.

Hogyan hat a maca a szervezetünkre?

A maca gyökér magas tápanyag tartalma miatt ennyire hasznos a szervezet számára. Tele van fehérjékkel, rostokkal, vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal (1). Emellett adaptogén tulajdonságai révén segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez(2) és kiegyensúlyozni a hormonális szintet. Amellett tehát, hogy támogatja a szervezetünk egészséges működését, növelheti az energiát, az állóképességet, stresszoldó hatással rendelkezhet, emellett hatékony immunerősítő(3) lehet a téli időszakban.

Ahogy említettük, a maca gyökér számos fontos tápanyagot tartalmazhat, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez és a jóléthez. Ide tartoznak a vitaminok, hiszen a maca gazdag B-vitaminokban, mint a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin), valamint a B12 (kobalamin)(4). Ezek szerepet játszhatnak az energiatermelésében és az idegrendszer megfelelő működésében. Erősítheti az immunrendszert, ezáltal sokkal kevésbé lehetünk fogékonyak a különféle szezonális és egyéb betegségekre. 

A maca olyan ásványi anyagokat tartalmaz(1), mint a cink, a vas, a kalcium, a magnézium vagy éppen a foszfor. Ezek az ásványi anyagok igen fontosak az egészséges csontok, fogak és vérképzés szempontjából. Menopauza(5) idején főleg lényeges, hogy minden ásványi anyagot megkapjon a szervezetünk, hiszen ilyenkor különösen érzékenyen reagál a szervezetünk a hiányra.

A növény továbbá fehérjében gazdag, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ami fontos az egészséges fehérjeszintézishez. A benne található rostok segíthetik az emésztést, illetve a bélrendszer egészségét. A rosttartalma hozzájárulhat a könnyed emésztéshez(1). A maca gyökér hatásai tehát szinte mindenre kiterjednek.

A maca gyökér fontosságát a menopauza idején több tényező befolyásolja. Ez az időszak egy természetes életszakasz a nők életében, amely általában 45 és 55 éves kor között következik be. Ilyenkor a hormonok egyensúlya megváltozik, ami számos tünettel járhat, mint hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozás, száraz bőr, valamint a csontsűrűség csökkenése(5).

A növény gyökerét hagyományosan energiaforrásként használtak, de emellett segíthet a hormonális egyensúly támogatásában is. Kutatások bizonyítják, hogy a maca gyökere befolyásolhatja a hormon szintézisét, kiegyensúlyozhatja a hormonális rendszert. Ezért a nők használhatják a menopauza tüneteinek enyhítésére (6). Ugyanúgy, ahogy a hőhullámok elkerülésére is, hiszen hőszabályozó tulajdonsága révén segíthet a kellemetlen panaszok kezelésében.

A maca gyökér hozzájárulhat a fáradtság és kimerültség enyhítéséhez, energiatermelő hatása különösen hasznos lehet ebben az életszakaszban(7). Nem beszélve arról, hogy a menopauza idején a női szervezet ösztrogén termelése csökken, ami érinti a csontsűrűséget is.

A maca gyökér alkalmidokban(8) gazdag, amelyek olyan növényi vegyületek, amik szerepet játszhatnak az immunrendszer és az endokrin rendszer támogatásában.  Tartalmaz még glikozidokat(9), amelyeknek hormonszerű hatásuk lehet, hozzájárulva ezzel a hormonális egyensúlyhoz. Ezek olyan vegyületek, amelyek cukor részt (glikon) és nem cukor részt (aglikon vagy genin) tartalmaznak. A maca gyökérben található glikozidok szerepet játszhatnak az anyagcsere szabályozásában, emellett gyulladáscsökkentő és immunerősítő(10) tulajdonságokkal rendelkezhet. 

Bizonyos glikozidok hatással lehetnek a szív- és érrendszerre(10), sokszor használták már szívelégtelenség kezelésére. Néhány fajtája antioxidánsok(11) is lehetnek, amelyek védelmet nyújthatnak a sejteknek a káros szabad gyökök ellen. 

A glikozidoknak rákellenes tulajdonságai lehetnek, amelyek gátolhatják a rákos sejtek növekedését vagy elősegíthetik a daganatok visszafordítását(12). 

Végül, de nem utolsó sorban pedig néhány növényi glikozid (amik a maca gyökérben is megtalálhatóak) képesek befolyásolni a hormonokat(13), például az endokrin rendszerre gyakorolt hatásokon keresztül.

Végül, de nem utolsó sorban a maca bővelkedik flavonoidokban(14), amik antioxidáns hatásukról ismertek. Ezek segíthetnek a szervezetben zajló oxidatív stressz elleni védelemben. 

A maca gyökér összetevői között megtalálható flavonoidok képesek lehetnek befolyásolni a hormonok szintézisét, kiegyensúlyozni a hormonális egyensúlyt. Ezen hatásáról már korábban, a menopauza bekezdésben részletesebben beszámoltunk. 

Fontos tudni, hogy a növény hosszú ideje ismert afrodiziákum, ebben a flavonoidok is szerepet játszanak. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a maca gyökér fogyasztása javíthatja a szexuális teljesítményt(15), mérsékelheti a libidó csökkenésével járó problémákat. Nem beszélve arról a tényről, hogy segítheti a sejtek energiatermelő folyamatait(16), ami energiaszint növekedéshez vezethet.

Ezen összetevők és hatóanyagok kombinációja adhatják a maca gyökér és maca por potenciális egészségügyi előnyeit. A növény kiváló megoldás lehet immunerősítésre, hormon szabályozásra, stresszoldásra, vagy éppen az állóképesség és a teljesítmény növelésére.

A maca támogatást nyújthat a hangulat és a mentális egészség javítására. A gyökere segíthet megbirkózni a stresszel, a szorongással azáltal, hogy egyensúlyba hozza az agy vegyi anyagait és védi a neutronokat. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a növény javíthatja a hangulatot, a memóriát(17), emellett könnyebben megy vele a tanulás.

Mivel adaptogénnek tekinthető, így segíthet a szervezetnek, hogy jobban reagáljon a stresszre, támogathatja az egészséges stresszválaszokat. Egy hat hetes kutatásból(18) kiderült, hogy a kivonata szignifikánsan csökkentheti a kortikoszteron szteroid hormon szintjét. Ez a mellékvesekéregben termelődik és alapvetően más szteroid hormonok termelése során keletkező hormon. Ebből képződik a pregnenolon, amiről nemrég kiderült, hogy neuroprotektív és neuroregeneratív hatást fejt ki a szervezetben. Ezért nemcsak védi az idegeket, hanem biztosítja a sérült idegsejtek helyreállítását is.

A pregnenolon pozitív hatással van az alvásra, hiszen aktiválja a GABA receptorokat(19). A pihentető alvás pedig tudniillik, hogy pozitívan befolyásolja a stresszreakciókat, könnyebben vesszük fel a harcot a mindennapi problémákkal szemben.

Az említett kutatásban(18) a maca kivonatról kiderült, hogy antidepresszáns-szerű hatást mutatott ki, hiszen aktiválhatja a dopaminerg rendszereket, valamint mérsékelheti az oxidatív stresszt.

 

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814619303942
  2. https://www.mdpi.com/2311-5637/9/6/568
  3. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2022/fo/d1fo02659c
  4. https://books.google.pt/books?hl=hu&lr=&id=TFHNEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=maca+root+vitamin+b&ots=YlXRWgqD41&sig=JGHuf1E66oVNtpy301pg0gZmm4U&redir_esc=y#v=onepage&q=maca%20root%20vitamin%20b&f=false
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031322001075
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512211002623
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614576/
  8. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf048529t
  9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813017334311
  10. https://www.mdpi.com/2218-273X/11/5/659
  11. https://books.google.pt/books?hl=hu&lr=&id=iS6RDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA137&dq=maca+root+glycosides+antioxidant&ots=lQWJNAbG8W&sig=me3-pBqnY55pBkMLWG7–UjXtdc&redir_esc=y#v=onepage&q=maca%20root%20glycosides%20antioxidant&f=false
  12. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2021.1882511
  13. https://books.google.pt/books?hl=hu&lr=&id=-_etK2PJlkwC&oi=fnd&pg=PA4&dq=maca+root+hormones&ots=pKMrSDcnlH&sig=DmxyvVfjnP-TSdupQX9bEoiyO4w&redir_esc=y#v=onepage&q=maca%20root%20hormones&f=false
  14. https://www.scielo.br/j/cta/a/qqyrFZp64CmPb8wRT5ykYBx/?lang=en&format=html
  15. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1439-0272.2002.00490.x
  16. https://search.proquest.com/openview/8d05eb94e04e70e6927bafaf83ac2454/1?pq-origsite=gscholar&cbl=32528&crsi=6624964139&cicada_org_src=healthwebmagazine.com&cicada_org_mdm=direct
  17. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/fo/c9fo02732g
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025608/
  19. https://www.jneurosci.org/content/20/10/3571.short

A táplálékkiegészitő használata nem helyettesíti a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, és nem garantáltak.

Alkalmazás

Keverjünk el 2-3 teáskanálnyi maca por készítményt 250-300 ml folyadékban, ami lehet turmix, növényi tej, gyümölcslé vagy zöldséglé, de adagolható reggeli müzlihez vagy desszerthez is.

A maca gyökér íze a malátára hasonlít egy kevés édeskés ízzel. A maca gyökér por energetizáló hatása miatt, kifejezetten jó hűvös időben. Száraz helyen tárolandó. Használat után a csomagolás gondosan visszazárandó.

Összetevők

  • Peruból származó 100% nyers és organikus (bio) maca gyökér por őrlemény (Lepidium peruvianum)

Átlagos tápérték / 100 g:

  • Energia: 1326 kJ / 317 kcal
  • Zsírtartalom: 0,76 g (ebből telített zsírsavak: 0,25 g)
  • Szénhidrátok: 56 g (ebből cukrok: 29 g)
  • Rostok: 22 g
  • Fehérje: 10 g
  • Só: 0.04 g
  • Kalcium: 250 mg
  • Vas: 15 mg

Bio Maca gyökér por termékről 4 értékelés

  1. Bogdán Imre (megerősített tulajdonos)

    Nagyon jó az ize, bár elöször vizzel próbáltam, azóta teába, joghurtba kevertem. Fizikai és mentális állapotom sokat javult!

  2. Lepsényi Veronika (megerősített tulajdonos)

    2 éve szedek maca gyökér port alapvetően a fizikai és a szellemi teljesítménynövelő hatása miatt. Nekem bevállt 🙂

  3. bioweb4576 (megerősített tulajdonos)

    Évek óta szedek Maca gyökér port, egyik kedvenc, páromat is rábeszéltem. Ajánlom a terméket. szuper, finom az íze.

  4. Labant Csaba (megerősített tulajdonos)

    Kellemes édes íze van.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük