• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Csodálatos szőlőmag őrlemény: a sokoldalú szuperélelmiszer

Csodálatos szőlőmag őrlemény: a sokoldalú szuperélelmiszer

Csodálatos szőlőmag őrlemény: a sokoldalú szuperélelmiszer 600 600 SuperGreens®

A szőlőmag jótékony egészségügyi hatásai még a szuperélelmiszerek között is kiemelkedőnek számítanak. Számos betegség megelőzésében és kezelésében lehet a segítségünkre, akkor igazán hatékony, ha őrlemény formájában fogyasztjuk.

Ha a szőlőre gondolunk, rögtön a nagyszerű íze és illata jut az eszünkbe, és az, hogy rendkívül egészséges. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a gyümölcs hatóanyagai a magjában koncentrálódnak. A szőlőmag tehát a növény legértékesebb része, de nem mindegy, hogyan jut a szervezetünkbe. Ahhoz ugyanis, hogy jótékony összetevői érvényesüljenek, nem elég szétrágni, ezért javasolt az őrölt szőlőmag fogyasztása, ami sokféleképpen felhasználható. Az őrleményből a szétrágott szőlőmaghoz képest sokkal több hatóanyag szabadul fel, és válik hasznosíthatóvá a szervezet számára. És még valami: ahhoz, hogy a szőlőmag előnyeit valóban élvezhessük, rengeteg gyümölcsöt kellene elfogyasztani, míg az őrölt változatból már napi néhány kanálnyi is elegendő.

Nemcsak magában fogyaszthatjuk

Ahogyan már utaltunk rá, a szétrágott nyers szőlőmag nem jó ízű, és nem juthatunk hozzá belőle az értékes összetevőihez. Ezzel szemben az őrlemény már sokkal inkább emlékeztet a gyümölcsre, vízben vagy joghurtban elkeverve pedig egyáltalán nem kellemetlen a zamata. Az őrölt szőlőmag felhasználási lehetőségei rendkívül szélesek, hiszen tehetjük turmixba, készthetünk belőle smoothie-t, de akár süteményekhez is adagolhatjuk.

Létfontosságú összetevők

A szőlőmag nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, E- és C-vitamint, nyomelemeket, ásványi anyagokat, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat. Ezeknél is fontosabbak polifenoljai, különösen az oligomeric proanthocyanidin (OPC) és a rezrevatrol, amelyek rendkívül erős antioxidánsok. Külön is említést érdemel az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav, amelynek szintén kiváló forrása a szőlőmag.

Kimagasló antioxidáns hatás

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szőlőmag az antioxidánsok valódi tárháza, nemcsak jelentős mennyiségben, hanem nagy változatosságban (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, polifenolok) tartalmaz különböző antioxidáns hatóanyagokat. Legfontosabb ezek közül az oligomeric proanthocyanidins (OPC), ami húszszor erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin, illetve az öregedést lassító, az agyi működést javító, és az ereket védő rezveratrol.
Ez a sokféleség a szőlőmag egészségvédő hatásaiban is megmutatkozik, ennek köszönhető, hogy más antioxidáns hatású élelmiszerekhez képest többféle panasz kezelésében, illetve megelőzésében segíthet.
Semlegesíti a szervezetben termelődő, felesleges szabad gyököket, ezzel jelentősen csökkenti a rák, a gyulladások és az érrendszeri betegségek kockázatát, valamint gátolja a sejtek öregedésnek kóros felgyorsulását. Utóbbi eredménye többek között a bőr ráncosodása, amit szintén ellensúlyozhatunk a szőlőmag rendszeres fogyasztásával. Az antioxidánsok az immunrendszer működését is javítják, ez az oka annak, hogy a szőlőmag segíthet a fertőzések megelőzésében és kezelésében.

Védi a szívet

Antioxidáns hatóanyagai, elsősorban a rezveratrol, csökkentik a koleszterinszintet, erősítik az érfalakat, megelőzik a gyulladásokat, hozzájárulnak a keringési betegségek megelőzéséhez, azonban nemcsak ezért nagyszerű szívvédő a szőlőmag. A benne lévő omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav (ezt a szervezet nem képes előállítani), ugyanis mérsékli az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, és a koszorúér-betegségek kialakulásának esélyét. Az alfa-linolénsav azért is nélkülözhetetlen, mert szükség van rá a sejtek megfelelő fejlődéséhez.
A Kalifornia Egyetem tudósai megállapították, hogy a hat héten keresztül kúraszerűen fogyasztott szőlőmag-kivonat csökkenti a prehipertóniában (120–139 Hgmm) szenvedők vérnyomását. A betegeknél az éhomi inzulin szintje és az inzulinérzékenység javulását is megfigyelték.

Segíthet a rák megelőzésében

Korábban már említettük, hogy a szőlőmag antioxidáns összetevői a rosszindulatú daganatokkal is felveszik a harcot. Nemcsak csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, hanem kezelését is eredményesebbé tehetik. A Colorado Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy állatkísérletekben a szőlőmag kivonata szignifikánsan csökkentette a vastagbéldaganat méretét, míg a kínai Zhejiang Egyetem a szőlőmagban is megtalálható rezrevatrol gyomorrák ellenes hatására találtak bizonyítékot. A Colorado Egyetem egy másik kutatása szerint a szőlőmag kivonata a humán prosztatarák esetében hozzájárulhat a rákos sejtek elpusztításához.

Fogyókúrázók és cukorbetegek

A súlyproblémákkal küzdőknek és a cukorbetegeknek egyaránt előnyös lehet a szőlőmag fogyasztása, méghozzá az OPC-tartalma miatt. Az oligomeric proanthocyanidins ugyanis fokozza a zsíranyagcserét és a zsírégetést, valamint a glükóz lebontását.

Még több jótékony hatás

Akkor is számíthatunk a szőlőmagra, ha a kor előrehaladtával romlik a látásunk, ahogyan az aranyeres panaszokat is enyhítheti. Javítja a fizikai és a szellemi teljesítményt, növeli a sejtek oxigénellátását, enyhítheti az Alzheimer-kór tüneteit, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, ellensúlyozhatja a bőr túlzott napozás miatti károsodását. A szőlőmagot napi rendszerességgel fogyasztók nehezebben betegszenek meg, és gyorsabban gyógyulnak.

Figyelem! A szőlőmag fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek.

Szakirodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419835
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205418
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26568249
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217504
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20623546