• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Mire lehet jó a petrezselyem? 5 ok, hogy gyakrabban fogyassza!

Mire lehet jó a petrezselyem? 5 ok, hogy gyakrabban fogyassza!

Mire lehet jó a petrezselyem? 5 ok, hogy gyakrabban fogyassza! 600 400 SuperGreens®

Bármennyire is tűnjön hihetetlennek, a petrezselyem eredetét tekintve nem fűszer- vagy ételízesítő növényként volt számon tartva. Maga a növény a mediterrán vidékekről származik, s az sem asztalra sem ételbe nem került a kezdetek kezdetén. A görögök a halállal társították, a halottiak fejére készítettek koronát belőle. A rómaiak a részegség elkerülése érdekében tűztek a hajukba petrezselymet.

Mára már inkább a konyhánkban kap főszerepet a növény, a legtöbb ételben fűszerként, díszítésként szerepel. Azonban kevesen tudják, milyen sok előnyös tulajdonsággal bír az egészségünkre nézve.

1. Petrezselyem a szebb bőr és haj segítője

A petrezselyemben található C-vitamin a kollagén képződés nélkülözhetetlen eleme, illetve hozzájárul az egyenletes bőrtónushoz. Szintén eredményes a bőrirritációk csökkentésében, melyek pattanásokhoz vezethet. Ugyanígy a petrezselyemben található cink is a pattanások és bőrproblémák elleni harcban lehet hatásos fegyver. A K-vitamin segít a bőrgyógyulás felgyorsírásában, továbbá a rugalmasság megőrzésében és a bőrpír csillapításában. A benne található antioxidáns tulajdonságú apigenin pedig a hajnövekedés serkentésével lendít a hajkorona egészségén.

2. Rákellenes hatás

Napi szintű fogyasztással a rákmegelőzésben is hasznos kellék lehet a petrezselyem, különös tekintettel a mell-, prosztata és bőrrák kialakulásának visszaszorításban. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint 4 féleképpen képes megakadályozni a daganatos megbetegedéseket: antioxidánsként segít a szabadgyökök semlegesítésében, megvéd a DNS károsodásoktól, megakadályozza a rákos sejtek aktiválódását és terjedését a sejtben. Ilyen előnyök mellett megfontolandó a mindennapi élet szerves részévé tenni.

3. Megőrzi a vesék egészségét

A petrezselyem egy természetes vízhajtó, ami megnöveli a vesén áthaladó folyadék mennyiségét, így biztosítja a vesék méregtelenítési folyamatainak egészséges működését. Ezt két összetevőjének köszönheti: az apiolnak és myristicinnek, melyek a vesekövek eltávolításában is részt vesznek. A petrezselyem ugyanakkor a kalcium-oxalát szintjét is tudja csökkenteni, ami egyes vesekövek kialakulásának okozója. Ugyanakkor különböző húgyúti megbetegedések esetében is jótékony hatást fejt ki a megelőzés és gyógyítás során.

4. Erősíti az immunrendszert

Egy igazi vitaminbombaként segít felpörgetni és megerősíteni a szervezet védekezési mechanizmusait, ugyanakkor csökkenti azon káros immunválaszokat, amik az autoimmun betegségek, a gyulladások és az allergiák létrejöttéhez vezethetnek. A petrezselyemben lévő klorofill baktérium- és gombaellenes hatásának köszönhetően további pillért ad az immunrendszer stabilitásához.

5. Kontrollálja a Rhematoi athritis tüneteit

A rheumatoid arthritis egy olyan autoimmun betegség, amely során az ízületekben fájdalmas gyulladásos folyamatok játszódnak le, melyek akár tovább haladva a belsőszervekben is károkat okozhatnak. A petrezselyemben található C-vitamin és béta-karotin segíthetnek a betegség által előidézett fájdalmas ízületi duzzanatok csökkentésében, hála gyulladáscsökkentő tulajdonságuknak. Szintén hatékony a húgysav ürítésének fokozásában is, így a húgysav ízületi merevséget okozó hatását is kilehet küszöbölni.

Hol juthat hozzá?

Természetesen ezek után joggal merülhet fel, hogy hol is lehet megfelelő mennyiségben és jó minőségben szert tenni a petrezselyemre. A Green Icon® egy olyan szuperélelmiszerekből készített növénykivonat, mely 25 zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. A napi rutin részeként hozzájárul a kifogástalan egészség kialakításához és megőrzéséhez!

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25582089
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25107467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27019854
https://link.springer.com/article/10.1023%2FB%3AQUAL.0000041152.24423.bb
https://www.medicalnewstoday.com/articles/284490.php