Az egyik leggyakrabban használt fűszernövényünk a petrezselyem, ám azt kevesebben tudják, hogy kúraszerűen fogyasztva számos gyógyhatással is rendelkezik. Kiváló antioxidáns és immunerősítő, megszépíti a bőrt, jó szolgálatot tehet cukorbetegség esetén: és ez csak néhány, az egészségvédő tulajdonságai közül!
Levesbe rakjuk, húsokra szórjuk, mártást csinálunk belőle, vagy éppen díszítésre használjuk: a petrezselyem gyakori szereplője az étkezéseinknek. Ezzel pedig egészségünket is óvjuk, ugyanis rendkívül hatékony gyógynövény, amit érdemes akár kúraszerűen is fogyasztani.
Már az ókorban is használták
A petrezselymet az ókori görögök és rómaiak gyógynövényként tisztelték, Nagy Károly egyenesen előírta a termesztését. Minden része, a gyökere, szára, levelei és virágai is tartalmaznak egészségvédő hatóanyagokat, A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, foszfort, kalciumot, vasat, illóolajakat, valamint antioxidáns flavonoidokat.
A petrezselyem méregtelenít és javítja az emésztést
Mivel a petrezselyem hatékony vízhajtó, fogyasztásával elősegíthetjük a hólyag és a vesék megtisztítását, valamint megelőzhetjük a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását. Mindemellett, fokozza az anyagcserét, ezáltal hozzájárul a salakanyagok gyorsabb távozásához, és a vastagbél méregtelenítéséhez. A máj működésének javításával is támogatja a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit, míg a benne található nagyobb mennyiségű klorofill köszönhetően részt vesz a káros mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) semlegesítésében. Ha rendszeresen eszünk nyers petrezselyemlevelet és szárat, enyhülni fognak a gyomorpanaszaink, megszabadulhatunk a puffadástól, valamint a visszatérő hányingertől.
Rákellenes hatások
Elsősorban az antioxidáns hatású, immunerősítő flavonoidjainak és jelentős folsav-, valamint C-vitamin-tartalmának köszönhető, hogy a petrezselyem jól használható számos daganat, valamint a gyulladások és a szívbetegségek megelőzésére, illetve kezelésére. Az antioxidánsok ugyanis képesek semlegesíteni a rákot, gyulladásokat, érrendszeri elváltozásokat okozó, a sejtek (és a bőr) öregedését felgyorsító szabad gyököket. Különösen az emésztőrendszeri-, a méh- és a tüdőrák esetén számíthatunk a petrezselyem védelmére. Dohányosoknak különösen ajánlott, mert mérsékli – bár nem szünteti meg – a cigarettafüst káros hatásait.
Védi a szívet, óvja az ízületeket
Érvédő tulajdonságát erősíti, hogy a petrezselyem csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vérkeringést, segít megelőzni és kezelni az érelmeszesedést – utóbbi elsősorban béta-karotin- és folsavtartalmának eredménye, ez a két anyag rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásához is hozzájárul. A petrezselyem tea enyhíti az asztma, a megfázás és az influenza tüneteit, mivel a szabályozza a vércukorszintet, a cukorbetegek számára is jó szolgálatot tehet. Csillapítja az ízületi- és bőrgyulladásokat, külsőleg alkalmazva (lemosóként vagy bedörzsölve) gyorsítja a csípések és a felületi sebek gyógyulását. Fogfájás esetén érdemes a petrezselyem főzetével öblögetni, ami étkezések után friss leheletet is biztosít, egyúttal elpusztítja a szájban elszaporodó baktériumokat.
Természetes petrezselyem-kivonatot tartalmaz a Green Icon® szuperélelmiszer multivitamin.
Hivatkozások:
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=908476&fileId=S000711459900080X
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813066/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19919287
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21566309
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15742348