• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Növényi tejek

Miért éppen növényi tej? Nemcsak laktózérzékenyeknek

Miért éppen növényi tej? Nemcsak laktózérzékenyeknek

Miért éppen növényi tej? Nemcsak laktózérzékenyeknek 1024 683 SuperGreens®

Van, aki azért iszik növényi tejet, mert laktózintoleranciában szenved, és ezért kerülnie kell a friss tehéntejet. Mások a veganizmust követve választják a növényi tejeket, és vannak olyanok, akik kifejezetten az egészségügyi előnyeik miatt teszik le mellettük a voksukat. Bármi is az ok, annyi bizonyos, hogy a növényi tej sokkal több, mint divatos tejpótlék!

Csak pillanatnyi hóbort, felesleges pénzkidobás, nincs semmi értelme – még mindig, bár egyre ritkábban, hallani ehhez hasonlókat, ha szóba kerül a növényi tej, amivel kapcsolatban sok téves állítás forog közszájon. Éppen ezért arra vállalkoztunk, hogy méltó helyére, az egészséges ételek rangsorának tetejére rakjuk a növényi tejet, és elmondjuk, miért érdemes minél többször fogyasztani.

Tényleg jobb, mint a tehéntej?

Ha az ízét vesszük alapul, természetesen nem lehet kijelenteni, hogy a növényi tej vagy a tehéntej a jobb, hiszen az teljesen szubjektív, kinek, mi a kedvence. Annyit azért nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy akinek a tehéntej ízlik, a növényi tej sem fog csalódást okozni. Sőt, fajtától függően, a növényi tej selymesebb és édesebb, az illata is kellemesebb. Ami az objektív minősítést illeti, a legtöbb növényi tej szinte ugyanazokat az értékes összetevőket, tápanyagokat tartalmazza, mint a tehéntej. Bővelkednek vitaminokban, fehérjékben, egészséges zsírokban és ásványi anyagokban. Nincs viszont bennük laktóz (tejcukor), koleszterin és allergiát kiváltó fehérje (kazein) sem, a zsírtartalmuk is alacsony, a bennük lévő zsiradékok ráadásul az egészségesebb fajták közé tartoznak. Egyes növényi tejekből a tehéntej legfontosabb összetevője, a kalcium sem hiányzik.

Nem szabad elhallgatni, hogy bár tejallergiát nem okoznak, a növényi tej káros hatásai lehetnek azok az irritációk, amik a szójára vagy a csonthéjasokra érzékenyeknél egyébként is kialakulhatnak.
Ebből a szempontból talán a rizstej a legjobb választás, ez a növényi tej kifejezetten ajánlott a krónikus székrekedésben, lassú emésztésben vagy
irritábilisbél szindrómában szenvedőknek. Előjáróban még annyit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a növényi tej főzéshez, sütéshez, hideg ételek készítéséhez is tökéletesen használható.

Melyik a legjobb növényi tej? 5+1 ajánlat

Számtalan zöldségből, gyümölcsből, magból vagy akár fűszerből is készíthető növényi tej. Az alapanyagtól függ, hogy az italnak, milyen jótékony hatásai vannak. Bár a lehetőségek szinte korlátlanok, népszerűség tekinttében azért létezik egy top10-es növényi tej rangsor, amiből most az öt legígéretesebbet mutatjuk be. Sőt, +1 bónuszként, a mi titkos favoritunkról is lehúzzuk a leplet.

Növényi tejek összehasonlítása
Szójatej

Bátran kijelenthetjük, hogy ez a legismertebb, egyúttal leggyakrabban fogyasztott növényi tej, összetételét illetően, talán ez áll a legközelebb a tehéntejhez. Rendkívül gazdag kalciumban, a csontritkulásban szenvedők mindenképpen fontolják meg a szójatej rendszeres fogyasztását! De nemcsak ebben, a csontok egészségének megőrzéséhez és visszaszerzéséhez elengedhetetlen ásványi anyagban bővelkedik.
Magas magnézium- és káliumtartalma révén óvja a szívet és az érrendszert, egyebek mellett kiváló vérnyomáscsökkentő, zsírsavai és
antioxidánsai erősítik az ereket. A szójatej szabályozza a koleszterinszintet, ez elsősorban kiemelkedő izoflavonoid-tartalmának köszönhető. Ennek tudható be az is, hogy a szójatej egyes kutatások szerint hozzájárulhat az emlő-, a kolorektális- és a prosztatarák megelőzéséhez. Szintén az izoflavonoidok hatása, hogy enyhíti a posztmenstruációs panaszokat, így nőknek kifejezetten ajánlott. Mivel cukrai lassan, fokozatosan szívódnak fel, és kerülnek a véráramba, ezért fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
Nagyszerű fogyókúrás ital, könnyen emészthető, alacsony a kalóriatartalma, rostjai megtisztítják a beleket, telítetlen zsírsavjai akadályozzák a zsírok felhalmozódását, már egy pohár is teltségérzetet okoz. Ezt bizonyítja a Teheráni Egyetem kísérlete, amiben 24 túlsúlyos páciens négy héten át,
szójatej, illetve tehéntej diétát tartott, mindkettőből napi 2,4 decilitert ittak. A kúra végére a szójatejet fogyasztóknál szignifikánsan csökkent a derékbőség.
Külsőleg használva, hidratálja a bőrt, halványítja a ráncokat, véd az UV-sugarakkal szemben.

Mandulatej

Édes, izgalmas íze és illata miatt, igazi ínyencségnek számít. Egyike a legtartalmasabb növényi tejeknek, tápanyagtartalma kimagasló, ugyanakkor igen könnyen emészthető. Alultápláltság, tápanyaghiány, vérszegénység esetén kifejezetten ajánlott a napi fogyasztása. A mandulatej jelentős magnézium- és káliumtartalma pozitívan befolyásolja az agy, az érrendszer, a szív és az izomzat működését, kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat. Ha krónikus székrekedésben szenvedünk, igyunk reggelente egy nagy pohár, rostokban gazdag mandulatejet! Szintén a rostokra vezethető vissza, hogy ez a növényi tej a végbélrák kockázatát is csökkentheti. A McGill University tanulmánya szerint, többszörösen telítetlen zsírsavai közreműködnek a koleszterinszint csökkentésében, és a túlsúly megszüntetésében. A fentieken kívül említést érdemel vas- és E-vitamin-tartalma. Kalóriatartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé, fogyókúrázók nyugodtan beilleszthetik az étrendjükbe. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy nemcsak szénhidrátokból, hanem fehérjékből is nagyon keveset tartalmaz.

Zabtej 

Kifejezetten azoknak ajánlott, akik szeretnék kordában tartani a súlyukat vagy éppen fogyni szeretnének. Igazi energiabomba, ezért ez a növényi tej nagyszerű napindító ital, ahogy edzés, fizikai munka előtt, vagy vizsgákra készülődés közben is jó szolgálatot tehet. Fogyókúrás hatását erősíti, hogy már egy pohár is órákig tartó teltségérzetet okoz. A növényi tejek között kiemelkedően magas rosttartalma révén támogatja az emésztést, szinte kisöpri a bélredőkben megtapadt salakanyagot. Csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, bővelkedik szénhidrátokban, fehérjékben, esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban és E-vitaminban. A zabtej magas béta-glükán-tartalma jelentősen mérsékelheti a gyomor- és az epesav szintjét. Cukorbetegek inkább kerüljék, ahogy a gluténérzékenyek számára sem megoldás. Arra is figyeljünk, hogy az igazi zabból, és ne zabpehelyből készüljön, utóbbinak ugyanis kellemetlen az íze.

Rizstej

Ez a növényi tej is könnyen emészthető, teljesen gluténmentes. Enyhén nyugtató, jótékonyan hat az idegrendszerre, oly annyira, hogy Keleten a nyugalom italának is nevezi. Rendszeres fogyasztásával szabályozhatjuk az emésztésünket, kiváló kiegészítője lehet a méregtelenítő kúráknak. Nagyszerű fogyókúrás ital, hiszen az egyébként is alacsony kalóriatartalmú növényi tejeknél is soványabb, miközben kiváló tápanyagforrás. Megtalálható benne az összes esszenciális aminosav, tartalmaz kalciumot, E- és B-vitaminokat, valamint rostokat. Zsírsavjai jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét.

Kókusztej

Önmagában fogyasztva, de ételek alapanyagaként is rendkívül népszerű. Ahogy a többi növényi tej, a kókusztej sem tartalmaz koleszterint. Rendkívül tápláló, egy pohár kb. 500 kalória, ugyanakkor bőségesen tartalmaz rostokat is, ezért gyorsan eltelít és csökkenti az étvágyat. Rostjai is szerepet kapnak abban, hogy kiváló szívvédő, csökkenti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét a vérben. Ezt mutatta ki a National Hospital of Sri Lanka vizsgálata, melyben hatvan önkéntes 8 héten át, heti 5 napon kapott kókusztejes, majd két hét szünetet követően, szójatejes kását. A kókusztejes étel növelte a HDL (jó) koleszterin mennyiségét és csökkentette az LDL koleszterinét, míg a szójatejes kásával „csak” az LDL koleszterin mérséklését érték el.
Vércukorszint szabályozóként, a diabétesz megelőzésében, illetve a már kialakult cukorbetegség kordában tartásában is segítségünkre lehet.
Ezen kívül
gazdag C-vitaminban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban, vasban és cinkben. Összetevőinek egyedi kombinációja révén, antibakteriális és antivirális hatású, gyorsíthatja a fertőzések gyógyulását, hozzájárulhat a megelőzésükhöz. Napégésre, pattanásra, száraz bőrre, ráncok eltüntetésére, hajápolásra kiváló a kókusztej, persze külsőleg használva.

+ 1 a diótej: az egyik legkevésbé ismert növényi tej, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne értékes. Sőt, a növényi tejek között ebben van a legtöbb antioxidáns összetevő, elsősorban polifenolok, ami azt jelenti, hogy immunerősítésre sem utolsó. Rendszeres fogyasztása segít megszüntetni a krónikus hasmenést, hozzájárul a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség megelőzéséhez. A diotej jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, C-vitamint, esszenciális aminosavakat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, nyomelemeket, szelént, rezet, cinket, káliumot, kalciumot és magnéziumot.

Növényi tej házilag

Roppant fontos, hogy csak megbízható eredetű, lehetőleg hozzáadott cukor nélküli tejet fogyasszunk. Még akkor is az édesítetlen verziót válasszuk, ha sütni vagy főzni akarunk vele. Akkor járunk a legjobban, ha saját magunk készítjük el a növényi tejünket, amihez csak egy jó minőségű, speciális készülékre, növényi tejkészítőre van szükség.

Receptajánlat

Paradicsomos pillangók mandulatejjel.

Hozzávalók:

240 g pillangó formájú (farfalle), rövid tészta,

300 ml cukrozatlan mandulatej,

300 g piros, kaliforniai paprika (megtisztítva mérjük),

1 kisebb fej vöröshagyma,

2-3 db olajos, szárított paradicsom. Ha nem jutunk hozzá, a felszeletelt paradicsomot forró sütőben aszaljuk, majd olívaolajjal megkenjük),

1 maréknyi mandula,

1 kis csokor petrezselyem,

ízlés szerint olaj, só.

Elkészítés:

A hámozott mandulát pirítsuk meg a sütőben, 160 fokon, nagyjából 10 percig, majd vagdaljuk durvára. A hagymát kockázzuk fel, néhány kanál olívaolajjal, serpenyőben üvegesre pároljuk. Ha kész, adjuk hozzá a felvagdalt paprikát és paradicsomot, a sőt, végül a mandulatejet, és félig lefedve, nagyjából 30 percig, alacsony lángon főzzük.
Fontos, hogy ne fedjük le teljesen, mert a mandulatejnek el kell főnie, a paprikának pedig megpuhulnia. Ezután az egészet turmixoljuk, és keverjük össze a külön megfőzött tésztával. Végül következik a díszítés, ehhez használjuk az apróra vágott petrezselymet és a pirított mandulát.

Források:

https://www.practo.com/consult/walnut-milk-health-benefits/t

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506092

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824402/

https://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice