• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

hajhullás

Őszi hajhullás – mi okozhatja?

Őszi hajhullás – mi okozhatja?

Őszi hajhullás – mi okozhatja? 1024 683 SuperGreens®

Az ember normális mértékben napi 50-100 hajszálat veszít el, hiszen a haj időről időre megújul. Ősszel a szokásosnál sokkal intenzívebb hajhullást tapasztalhatunk, amely ijesztő lehet, de igazán csak akkor kell aggódni, ha azt tapasztaljuk, hogy hajkoronánk folyamatosan kisebb és kisebb lesz. 

A haj életciklusa

A haj növekedési ciklusa átlagosan 2-7 évig tart, de ez függ az életkorunktól, különböző betegségektől és a táplálkozásunktól is. A haj növekedése és elvesztése egyszerű folyamatnak tűnhet, de a ciklus valójában négy különálló fázisból áll: anagén, katagén, telogén és exogén ezeknek a megnevezése.

Az első, az anagén a leghosszabb fázis, körülbelül 3-5 évig tart, bár egyes embereknél egyetlen hajszál akár 7 vagy több évig is nőhet. Az anagén fázis során a szőrtüszőkben elkezd nőni a hajszál a hajgyökérből, egészen addig, amíg le nem vágják, vagy amíg el nem éri élettartama végét és kihullik. Normál esetben a szőrtüszők körülbelül 90 százaléka ebben a fázisban van.

A katagén fázis akkor kezdődik el, amint az anagén fázis véget ér, és körülbelül 10 napig tart. Ekkor a szőrtüszők összezsugorodnak és a hajunk már nem nő tovább, elválik a papillától. Hajszálaink kb 1-2%-a van ebben a fázisban.

A telogén fázis általában 3 hónapig tart. Becslések szerint hajszálaink 10-15 százaléka van ebben a fázisban. Ekkor már nem nőnek a hajszálak, de általában nem is hullanak ki. A telogén fázis során új hajszálak kezdenek képződni a tüszőkben, még a meglévő hajszálak alatt, és szépen lassan kilökik azokat, amelyek így kihullanak az exogén, azaz a befejező fázis során.

Hajhullás: mi okozza?

A hajhullásnak két fő típusát különítjük el: alopécia, vagyis tartós hajhullás meg a telogén efflúvium, azaz időszakos hajhullás.

Az alopécia hátterében az alopecia areata nevű autoimmun betegség áll, amelynek tünetei közé tartozik, hogy hajunk gyakran csomókban hullik ki, foltokat hagyva maga után. A foltos hajhullás mértéke mindenkinél más és más, a tünetek eltérők lehetnek, egyeseknél visszanő, másoknál már nem. Az alopécia kiváltó oka lehet valamilyen fogászati probléma, mandula gyulladás, krónikus betegségek, például arcüreggyulladás, nőknél pajzsmirigy problémák, petefészek gyulladás illetve további nőgyógyászati problémák, férfiaknál prosztatagyulladás, kemoterápiás kezelés és sugárkezelés. A foltos hajhullás egyik legelterjedtebb formája az androgén alopécia, a férfias típusú hajhullás, amely ritkán, de nők körében is előfordulhat.

Ezzel szemben a telogén efflúvium hátterében főként stresszes életmód áll, aminek hatására a hajgyökerek idő előtt kerülnek nyugalmi (telogén) fázisba. Hirtelen jövő, nagymértékű hajhullás jellemzi. A szezonális hajvesztés is egy időszakos hajhullás, ahogy azt a neve is mutatja. Ezt a fajta hajveszteséget okozhatja még a szülés után a hormonok visszarendeződése, szennyezett levegő, rossz táplálkozás, cukorbetegség, hormonális változások, endokrin betegségek is.

A hajhullás további okai:

 • egyes betegségek elleni gyógyszerek szedése esetén is jelentkezhet (például retinoidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok, nemszteroid gyulladáscsökkentők, stb.), ezért mindig ajánlott átolvasni a tájékoztató részleteit;
 • magas láz;
 • fehérjehiány;
 • vegetáriánus életmód (fehérjeszegény);
 • gombás fertőzés.

A szezonális hajhullás jellemzői

Ahogy véget ér a nyár és rohamosan közelednek az őszi hónapok, nő a szezonális hajvesztés esélye is. Pánikba ejthet az, ha a szokásosnál több hajszálat látunk a hajkefén, a fürdőszoba padlón vagy a zuhanykabinban.

Az embernek átlagosan 50-100 hajszála hullik ki naponta. Ez normális, egészséges mennyiségnek számít, még úgy is, ha elsőre ijesztőnek tűnik, főleg hosszú haj esetén. Ezek a hajszálak ugyanis nem vesznek el, ehelyett egy növekedési, megújulási cikluson mennek keresztül, majd pihennek, amikor kihullanak, mielőtt a folyamat megismétlődik. Az év bizonyos időszakaiban megnőhet a kihullott hajszálak mennyisége, ez különösen igaz a késő őszi hónapokra. Ezt a gyakori jelenséget szezonális hajhullásnak nevezik. 

A szezonális hajhullás pontos oka nem tisztázott, de a tanulmányok azt mutatják, hogy ez a probléma több nőt érint, mint férfit. Általában nem betegség áll mögötte. Leggyakrabban az őszi hónapokban fordul elő, főként októberben meg novemberben, de a hideg időszak mellett néha tavasszal, főként áprilisban és májusban is problémát okozhat.

Ha kellő odafigyeléssel ápoljuk a hajunkat meg a fejbőrünket, a szezonális hajhullás nem kellene aggodalomra adjon okot. Idővel a hajveszteségnek vissza kell stabilizálódnia a normál napi szintre, ha azonban nem ápoltuk kellően a hajunkat meg fejbőrünket, annak következtében hosszú távú hajvesztést is tapasztalhatunk.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Amennyiben azt észleljük, hogy a szokásosnál sokkal több hajat veszítünk el és ez hetekig tart, valamint a hajkoronánk sokkal szegényesebbé válik, ez a szervezetben jelentkező problémára utalhat, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Ő megállapítja, hogy mi okozza a nagy mennyiségű hajveszteséget és mivel lehet kezelni azt.

Hogyan előzhető meg? Hogyan csökkenthető a mértéke?

Az egészséges, dúsabb haj főként a genetikától meg a hormonoktól függ, de az egészséges életmóddal és hajápolással is befolyásolható. Íme néhány tipp, amitől még egészségesebbé válhat a hajkoronánk és megelőzhetjük a hajhullást:

 • Ne viseljünk gyakran szoros frizurát, mint a lófarok vagy konty, amely túl nagy nyomást gyakorol a hajra. Idővel az ilyen frizurák véglegesen károsítják a hajhagymákat.
 • Ügyeljünk arra, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk, amely elegendő mennyiségű vasat és fehérjét tartalmaz.
 • Ha jelenleg is hullik a hajunk, használjunk gyengéd babasampont hajmosáshoz. Ne mossunk minden nap hajat. Mindig töröljük szárazra a hajunkat, és kerüljük a dörzsölését.
 • A hajformázó termékek és eszközök túl gyakori használata szintén hajvesztést okozhat. Ilyen például a hajszárító, hajvasaló, a színező termékek, fehérítőszerek. Ha mégis úgy döntünk, hogy fűtött eszközzel formázzuk a hajunkat, csakis abban az esetben tegyük, ha száraz a hajunk és a lehető legalacsonyabb hőfokon. 
 • A megmosott hajból törülközővel itassuk fel a vizet. Ne dörzsöljük, mert sérülékeny a nedves haj, és könnyen megtörhet.
 • Igyekezzünk stresszmentes életet folytatni, mert a feszültség az egészséges, szép hajkorona egyik legnagyobb ellensége.
 • Nyaranta használjunk olyan termékeket, amelyek megvédik a hajunkat a napfénytől és a sós, klóros víztől.
 • A vitaminok és ásványi anyagok alapvető szerepet játszanak a normál hajciklus fenntartásában. Elegendő mennyiségnek el kell jutnia a fejbőrhöz annak érdekében, hogy elegendő táplálékot kapjon és elősegítse a hajnövekedést. Az évszakváltások idején a B- vitamin, kén aminosavak, cink, vas és szelén-tartalmú étrend-kiegészítők hatékony kiegészítő kezelést jelenthetnek.

+1: A kollagén a szervezet fő proteinje, amely a hajkoronát is látványossá varázsolja: megerősíti a hajszálakat és csökkentheti a hajhullás mértékét, segíthet leküzdeni a szőrtüszők károsodását, megakadályozhatja az öregedéssel összefüggő hajritkulást, lelassíthatja az őszülést, segíthet az egészséges fejbőr megőrzésében, tehát a hajhullás kezelése kollagénnel is kiegészíthető. A keratin fehérje a hajszálak fő összetevője és ahhoz, hogy a szervezet keratint termeljen, aminosavakra van szükségese, a kollagén pedig aminosavakból épül fel. A kollagént tartalmú étrendkiegészítők tehát nem csak a bőrre vannak jó hatással, csökkentik a narancsbőrt, de a hajkoronát is egészségessé és gyönyörűvé varázsolják.

A lényeg

Napi 50-100 hajszál elhullatása nem ad okot aggodalomra, ez az egészséges mennyiség. Ha ennél nagyobb mértékben hull a hajunk, azt számtalan tényező okozhatja: a stressz, egészségtelen táplálkozás, endokrin rendellenességek, szennyezett levegő,  de leggyakrabban talán mégis az évszakváltás során tapasztalhatunk nagyobb mértékű hajhullást. Az őszi hajhullás nem ritka jelenség, és általában nem ad okot különösebb aggodalomra.

A hajhullás ellen mi magunk is tehetünk, elsősorban az egészséges életmód követése által, megfelelő hajápolási szerek használatával, stresszmentes élet folytatásával és olyan táplálékkiegészítők szedése által, mint például a kollagén, amely csodás hajkoronát varázsolhat nekünk. Amennyiben hosszú ideig fennáll ez a probléma és kezelése szükségessé válik, érdemes szakemberhez fordulni, az orvos válaszol kérdéseinkre és segít megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.

Források

 • Swedish Nutra Hair Skin Nails vitamin

  Haj, bőr és köröm folyékony vitamin kollagénnel

 • swedish nutra halkollagén

  Hidrolizált halkollagén ital 10000 mg

 • Woman multivitamin

  Woman folyékony multivitamin nőknek