• A legjobb vitaminforrások a szuperélelmiszerek

Miért tökéletes táplálék a chlorella alga?

Miért tökéletes táplálék a chlorella alga?

Miért tökéletes táplálék a chlorella alga? 600 400 SuperGreens®

Kevés összetettebb tápanyagforrás létezik, mint amilyen a chlorella alga, amit nyugodtan nevezhetünk tökéletes tápláléknak, vagy más néven szuperélelmiszernek. Ebben a gömb alakú, zöld színű, egysejtű algában szinte minden megtalálható, amire szervezetünknek az egészséges működéséhez szüksége van.

Amilyen kicsi, annyira egészséges a chlorella alga, hiszen mikroszkopikus mérete ellenére rendkívüli gyógyhatásokkal rendelkező szuperélelmiszer. Nagyszerű immunerősítő, hatékonyan támogatja a szervezet méregtelenítő funkcióit, kiváló lúgosító, ahogyan rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák megelőzéséhez és kezeléséhez is hozzájárulhat.

Egymást erősítő összetevők

A chlorella hatvan százaléka fehérje, ami kiugróan magas érték, 100 gramm a szervezet teljes napi szükségletét fedezi. Nem véletlen tehát, hogy tartalmazza az összes esszenciális (ezeket a szervezet nem képes előállítani) aminosavat, és további aminosavakat. Bővelkedik enzimekben, valamint vitaminokban: A-vitaminból 100 gramm szárított chlorella a szükséges mennyiség tízszeresét, B2-vitaminból több, mint a dupláját, B1- és B3-vitaminból körülbelül a 120 százalékát tartalmazza. Megtalálható még benne C-, E-, B5-, B6-vitamin, míg vasból a napi ajánlott bevitel közel nyolcszorosát, cinkből az ötszörösét, foszforból és magnéziumból közel 80 százalékét tartalmazza.
Figyelemre méltóak antioxidáns hatóanyagai, béta-karotinból tízszer annyi van benne, mint a sárgarépában. Még egy „csúcsot” tart a chlorella, nincs ugyanis még egy élőlény, amiben több klorofill található.

Felpörgeti az immunrendszert

Számos immunerősítő élelmiszer létezik, ezek közül is kiemelkedik azonban a chlorella, méghozzá azzal, hogy több irányból támogatja szervezetünk védekezőképességét. Ehhez a hatásához járul hozzá a benne lévő kiugróan nagy mennyiségű A-vitamin, B2-vitamin, illetve C- és E-vitamin, amelyek egyben nagyszerű antioxidánsok: segítenek semlegesíteni a rákot, szív- és érrendszeri betegségeket, gyulladásokat okozó, a DNS-t károsító, és az öregedést fokozó szabad gyököket. Ugyanilyen tulajdonságai vannak a chlorella algában szintén bőségesen jelen lévő karotinoidoknak és cinknek, míg más összetevői felgyorsítják a gyulladások és fertőzések gyógyulását, illetve hozzájárulnak a megelőzésükhöz.
A chlorella immunerősítő tulajdonságát támasztja alá a dél-koreai Yonsei Egyetem kutatása. Ebben 8 héten át, napi 5 gramm chlorella algát, illetve placebót adtak a két csoportra osztott, egészséges alanyoknak. Kimutatták, hogy a chlorella algát kapók szervezetében 10 százalékkal nőtt a természetes ölősejtek (natural killer sejt) aktivitása. Szintén megemelkedett a vírusos és bakteriális fertőzésekre adott immunválaszban fontos szerepet kapó IFN-gamma, valamint a gyulladások leküzdéséhez hozzájáruló IL-1-béta szintje. A kutatók ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a felmérést koreai embereken végezték.

Daganatellenes hatás

Azzal, hogy a chlorella képes semlegesíteni a túltermelődő szabad gyököket, és javítja az ölősejtek hatékonyságát, a daganatok elleni harcban is szövetségesünk lehet. Összetevői lassíthatják a rák kifejlődését, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a rákos sejtekben végbemenjen az apoptosis, azaz a programozott sejthalál. Akadályozzák a daganatok hátterében álló gyulladások kialakulását, valamint elősegítik a rákkal szintén összefüggésbe hozható méreganyagok távozását. A chlorella különösen a „női rákok”, a prosztatarák és a vastagbélrák esetében lehet hatékony, illetve hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. Erre találtak bizonyítékot szlovák tudósok, akik in vivo és in vitro kísérletekkel elsőként mutatták ki, hogy a chlorella hozzájárulhat a mellrák kezeléséhez.

Méregtelenít és lúgosít

A szervezetbe kerülő, és felhalmozódó nehézfémek idővel súlyos panaszokat, betegségeket okozhatnak. Kevésbé kell ettől tartanunk, ha rendszeresen fogyasztunk chlorella algát, ami – elsősorban jelentős klorofill tartalma révén – az egyik legjobb méregtelenítő: segít eltávolítani a káros anyagokat a bélrendszerből, normalizálja a máj és a vesék működését, miközben a megtisztításukhoz is hozzájárul. Fokozza a szervek oxigénellátását, rostjai és a benne lévő enzimek javítják az anyagcserét, segítségükkel jobb lesz az emésztés és helyreállnak a bélmozgások. A rostok ezen felül a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében tesznek jó szolgálatot. Szív- és érvédő tulajdonságát erősíti, hogy eltávolítja az erek belső felére tapadó plakkokat.
És ez nem minden: a chlorella algának fontos szerepe lehet a bélflóra egyensúlyának fenntartásban, illetve szükség esetén helyreállításában.
Ne feledjük, hogy a vastagbélben elhelyezkedő bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését, a probiotikus baktériumai emésztőenzimeket, vitaminokat termelnek, valamin akadályozzák a betegségeket okozó mikroorganizmusok elszaporodását. A chlorella nagyszerű lúgosító is egyben, pozitívan befolyásolja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Amennyiben napi étrendünk részévé tesszük, még a komolyabb elsavasodást is megszüntetheti.
Külsőleg használva a kisebb sebek, esetleg fekélyek kezelésére használhatjuk, további hatása, hogy nyugtatja az idegeket és mérsékli a stresszes állapotot.

Segíti a testsúlykontrollt

Mivel javítja az anyagcserét és az emésztést, valamint rendezi a bélflórát, a chlorella a fogyókúrák hasznos kiegészítője lehet. Ráadásul a vércukorszintet is szabályozza, fokozza a zsíranyagcserét, utóbbi tulajdonsága egy lépéssel közelebb visz a lapos has eléréséhez.