• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Astaxanthin bőrkárosodás ellen

Astaxanthin bőrkárosodás ellen: fényvédelem és öregedésgátlás

Astaxanthin bőrkárosodás ellen: fényvédelem és öregedésgátlás

Astaxanthin bőrkárosodás ellen: fényvédelem és öregedésgátlás 1024 683 SuperGreens®

Bőrünk legfontosabb funkciója, hogy megvédjen minket a különféle külső behatások ellen. Amennyiben nem vigyázunk rá, képtelen lesz ellátni ezt a feladatát, ráadásul, ha rossz állapotban van, a megjelenésünket is rontja. Számos módja van annak, hogy ez ne következzen be, egyikük az astaxanthin, amely belső fényvédőként működik. Ám ez még nem minden.

A bőr biológiai védőgát szerepét számosféle tényező károsítja, beleértve az ultraibolya sugaraknak való kitettséget. Az UV sugárzás egy sor bőrelváltozást, köztük rákot eredményezhet, ezért fontos a bőrkárosodás étrend-kiegészítőkkel történő megelőzése és kezelése. A korábbi cikkünkben már bemutatott astaxanthin (ASX) az egyik leghatékonyabb ezek közül, mivel gyulladáscsökkentő és kollagéntermelést fokozó képességgel is rendelkezik.

Hogyan hat az astaxanthin bőrkárosodás ellen?

Az astaxanthin elsősorban nem a bőrre kenve, hanem belsőleg fejti jótékony hatását, ám ez nem jelenti azt, hogy kozmetikum formájában ne lenne eredményes. Legfőbb forrása, a Haematococcus pluvialis mikroalga azért termeli, hogy védekezzen az UV-sugárzás ellen. Ugyanezen elv révén véd meg minket is. (Tudta, hogy a látható bőrkárosodás 90 százaléka a napsugárzásnak tulajdonítható?) A kutatók megvizsgálták az astaxanthin kiegészítés hatását az UV-fény által kiváltott bőrkárosodás tekintetében. In vivo és in vitro vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy az ASX ígéretes funkcionális szerepet játszhat a bőr öregedésének kezelésében és megelőzésében. Egyre több bizonyíték van arra nézve, hogy alkalmazása különféle egészségügyi előnyökkel rendelkezik a bőrgyógyászat területén.

Bár még mindig vitatott, hogy pontosan milyen módon, számos lehetséges mechanizmusra révén az astaxanthin kihathat a bőr homeosztázisára, többek között fényvédő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Felszívódik a vékonybélből, eljut az agyba a vér-agy gáton keresztül, valamint a bőrbe, beleértve az epidermiszt és a dermiszt is.

Erőteljes védelmet nyújt a napsugárzás ellen

A kutatók azt feltételezték, hogy az astaxanthin antioxidáns aktivitást fejt ki az epidermiszben vagy a dermiszben, hogy megvédje a bőrt az ultraibolya sugárzás által kiváltott ingerektől. Ennek igazolására rágcsálók és emberek esetében is megvizsgálták az AXS bőrbetegségek, illetve az UV-fény okozta bőrkárosodás elleni védő szerepét. Utóbbi tekintetében a beadása megakadályozta a fotoöregedést és az égési sebek progresszióját rágcsálókban. [1.]

9 hétig tartó, párhuzamos csoportos, összehasonlító vizsgálatot végeztek az astaxanthinnal történő étrend-kiegészítés UV sugárzás indukálta bőrromlásra gyakorolt ​​hatásának értékelésére egészséges japán résztvevőknél. Ugyanannyi 30-60 év közötti résztvevőt osztottak szét az AXS vagy placebo csoportba. Előbbiek kapszula formájában 4 mg astaxanthint kaptak. A vizsgálati eredmények szerint a napszimulátor használatával besugárzott területen a bőr nedvességvesztése szignifikánsan csökkent az ASX csoportban, összehasonlítva a placebo csoporttal a besugárzás után 7 nappal. A sugárzásnak nem kitett területeken szintén szignifikánsan javult a durva, száraz bőr állapota és textúrája a kiindulási értékekhez képest.

Egy 16 hetes klinikai vizsgálatban az astaxanthint szedő résztvevőknek javulás mutatkozott a bőr rugalmasságában, míg azok, akik nem pótolták, a ráncok mélyülését tapasztalták. [2.]

Egy másik terület, amelynek tekintetében számíthatunk rá az oxidatív stressz. Ha a szervezetben túl sok szabad gyök termelődik az UV-fény, a környezeti agresszorok, a gyulladások és sok minden mástól az betegségekhez, illetve és az öregedés látható jeleihez, például ráncokhoz vezethet. Az astaxanthinról ismert, hogy különösen hatékonyan harcol a szabad gyökök ellen.  Ötször erősebb, mint a béta-karotin, és 6000-szer, mint a C-vitamin.

Ígéretes öregedésgátló kiegészítő

Az AXS öregedéssel szembeni előnyeinek középpontjában az áll, hogy a világ legerősebb és legjobb minőségű természetes antioxidánsa, valamint biztonságos és széles spektrumú gyulladáscsökkentő. Úgy gondolják, hogy a bőr állapotának életkorral összefüggő romlását az oxidatív stressz gátlása, valamint a gyulladásos citokinek elnyomása minimalizálja. Az astaxanthin helyileg is alkalmazható, és talán a legjobb tápanyag, amelyet a 40 évesnél idősebbek napi szinten szedhetnek.

Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy helyi és orális dózisainak kombinálása segíthet a ráncok kisimításában, az öregségi foltok kisebbé tételében, és a bőr hidratáltságának fenntartásában. Az eredmények arra utalnak, hogy az astaxanthin gyulladáscsökkentő hatása révén lelassíthatja a bőr öregedését, mivel az részben az UV-expozíció, a bőr szárazsága, és végül az oxidatív stressz által kiváltott bőrgyulladás következtében következik be. A Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint elősegítheti a bőr nedvességvisszatartását, javítja a rugalmasságát, és csökkenti a ráncok mélységet. A klinikai kutatások támogatják ezeket az előnyöket napi 4-12 mg ASX szedése mellett.

Sajnos bőrre kenve nem olyan hatásos, mert rossz a vízben való oldhatósága, ezért a kutatók megkísérelték megoldani ezt a problémát AXS-t tartalmazó liposzómák előállításával. Amikor az UV-expozíció előtt a bőrre kenték, megakadályozták a napsugárzás indukálta bőrvastagodást. Érdekes, hogy az UV-expozíció által kiváltott kollagénkárosodásnak a liposzóma előzetes beadása is elejét vette. Helyileg használva meggátolta a melanintermelést az UV-fény hatásnak kitett bőrön. [3.]

Összefoglalva:

Az ASX-nek számos farmakológiai tulajdonsága van, beleértve az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatásokat. A bőrbetegségek tekintetében a helyi alkalmazás közvetlenül a bőrgyulladás helyén javasolt. Kimutatták, hogy semlegesíti a szabad gyökök okozta bőrkárosodást, és megnyugtatja az ekcéma okozta bőrgyulladást. Csökkenti a ráncokat és finom vonalakat. Támogatást nyújt a sötét foltok elhalványításában is. Erőteljes védelmet biztosít az ultraibolya sugárzás ellen, így a bőr könnyebben védi meg magát a napfény káros hatásaitól.Helyi és orális dózisainak kombinálása segíthet a ráncok kisimításában, az öregségi foltok kisebbé tételében, és a bőr hidratáltságának fenntartásában. Megakadályozza a túl sok melanin termelődését.

Valójában az astaxanthin szinte belső fényvédőként működik (ne használjuk ezt ürügyként a tényleges fényvédő használata helyett), blokkolva az UVB- sugárzás előidézte károsodást, és kezelve az ebből eredő gyulladásos reakciót.

Több, az AXS biztonságosságáról szóló tanulmány, valamint a fogyasztói felhasználásról szóló jelentések nem mutatják az astaxanthin kiegészítés mellékhatásait. A legmagasabb napi adag enyhe vörös színt eredményezett a bőrben, de ez még mindig elenyésző a béta-karotin által kiváltotthoz képest. Az astaxanthin valószínűleg nem okoz mellékhatásokat, ha szájon át szedik kiegészítőként napi 4-40 mg-os dózisban, legfeljebb 12 hétig, vagy napi 12 mg-ot 6 hónapig.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073124/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073124/#B13-nutrients-10-00817

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5525019/

3.https://www.researchgate.net/publication/225044117_Protective_Effects_of_Topical_Application_of_a_Poorly_Soluble_Antioxidant_Astaxanthin_Liposomal_Formulation_on_Ultraviolet-Induced_Skin_Damage

 

  • astaxanthin

    Astaxanthin szoftgél kapszula