• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Alma mint szuperélelmiszer | Miért ajánlott a fogyasztása?

Alma mint szuperélelmiszer | Miért ajánlott a fogyasztása?

Alma mint szuperélelmiszer | Miért ajánlott a fogyasztása? 600 400 SuperGreens®

Kellemes íze mellett széleskörű gyógyhatásai is hozzájárulnak ahhoz, hogy az alma az egyik legkedveltebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs. Számos jótékony összetevőt tartalmaz, C-vitamin- és rosttartalma különösen jelentős, nem véletlen, hogy helyet kapott a szuperélelmiszerek között.

Több ezer almafajta létezik, az azonban közös bennünk, hogy mindegyik rendkívül gazdag egészségvédő összetevőkben. Erre már a bibliai idők előtt felfigyeltek, egyes feltételezések szerint az almát a kőkorszak embere is termesztette. Ráadásul, Európától kezdve Amerikán át Kínáig, szinte mindenhol megterem, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az egyike a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsöknek. Évezredek óta számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazzák, az ókorban és a középkorban különösen az emésztési zavarok, vashiány és az általános gyengeség esetén javasolták a fogyasztását. Nem véletlen, az angol mondás: „Napi egy alma az orvost távol tartja”.

Szuperélelmiszer

Nagyobb mennyiségben, és kimagasló változatosságban tartalmaz a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat, méghozzá könnyen hasznosítható formában, ezért számít szuperélelmiszernek.

Bővelkedik élelmi rostban

Egyik legnagyobb értéke kimagasló pektintartalma: egy közepes alma elfogyasztásával a napi rostszükséglet közel 20 százalékát fedezhetjük. A vízben oldható pektin főleg a gyümölcs héjában lelhető fel, és számos egészségvédő hatással rendelkezik.

  • Megköti az epesavakat és fokozza a termelődésüket, ezáltal javítja a zsíranyagcserét.
  • Csökkenti a vérnyomást és a káros LDL koleszterin szintjét, miközben megemeli a jótékony HDL koleszterin mennyiségét. Mindez kedvezően befolyásolja a szív- és érrendszer állapotát.
  • Lassítja a felszívódási folyamatokat, ezért a pektin révén az evés utáni vércukorszintet is kordában tartja, valamint csökkenti a glükóz szintjét, így cukorbetegség esetén is segítségünkre lehet.
  • Megköti a vizet, így a hasmenés kezelésére is alkalmazható.
  • Lerövidíti a tranzitidőt, azaz a vastagbélből hamarabb távozik a salakanyag, valamint javítja a bélmozgásokat, és növeli az ürítések gyakoriságát: ennek következményeként fogyasztásával megelőzhető/kezelhető a székrekedés, valamint megakadályozható a méreganyagok felhalmozódása a vastagbélben.
  • A pektin ráadásul nagyszerű béltisztító, elősegíti a káros lerakódások távozását.
  • Mivel a nedvesség hatására megduzzad, teltségérzetet okoz, ezáltal hozzájárul a súlyvesztéshez. Ha almát eszünk, kevésbé leszünk éhesek, ráadásul emésztésünk és anyagcserénk is javulni fog, ami szintén támogatja a felesleges kilók leadását, és segít megelőzni az elhízást.
  • Táplálékul szolgál a jótékony bélbaktériumoknak, valamint gátolja a káros baktériumok szaporodását, ennek köszönhetően a pektint tartalma végett a bélflóra egyensúlyának fenntartásában is fontos szerepet kaphat. Ez pedig az egyik előfeltétele az immunrendszer hatékony működésének, hiszen az immunsejtek mintegy 80 százaléka a vastagbélben található.
  • A pektinből a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat is előállítanak, amelyek táplálják a vastagbél nyálkahártyáját, csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

Immunerősítő és szívvédő alma

Nagyszerű vitaminforrás, különösen antioxidáns A-, E- és C-vitaminban gazdag. Utóbbiból a napi szükséglet valamivel több, mint 10 százalékát vihetjük be a szervezetünkbe egyetlen alma elfogyasztásával. Antioxidáns hatóanyagai révén az alma az immunrendszer erősítéséhez, és a káros (rákot, gyulladásokat, szívbetegségeket okozó, a bőr és a sejtek öregedését fokozó) szabad gyökök megkötéséhez is jelentős mértékben hozzájárul. Az E-vitamin és az A-vitamin további hatása, hogy óvják az ereket, mérséklik a szívbetegségek, az érelmeszesedést és a cukorbetegség kockázatát, javítják a látást, védik a bőrt a gyulladásokkal, valamint a nap káros sugaraival szemben. Immunerősítő, rákellenes, illetve antioxidáns hatásúak az flavonoidjai is, különösen hatékony a kvercetin. Szívvédő képességét tovább fokozza, hogy csökkenti a vérzsír mennyiségét.

Védi a csontokat, szabályozza a vércukorszintet

Étkezések után fogyasztva a száj és a fogak egészségéhez is hozzájárul. Megtisztítja a fogakat a lepedékektől, valamint az esetleges elszíneződésektől. Arra viszont figyeljünk, hogy utána igyunk egy pohár vizet, ami eltávolítja a savas nyálat. A víz további előnye, hogy az emésztőrendszerben fokozza az alma rostjainak jótékony hatásait. Az alma polifenoljai – a rostokhoz hasonlóan – szabályozzák a vércukorszintet, a benne található K-vitamin erősíti a csontokat, gátolja az erekben a plakkok képződését, illetve kiváló ellenszere a demenciának.

Együnk almát, hogy ne hízzunk

Nem csupán az emésztés javításával járul hozzá a súlymegtartáshoz, illetve a súlycsökkentéshez az alma. Mivel teltségérzetet okoz, ha étkezés előtt kb. negyed órával elfogyasztunk egy nagyobb almát, átlagosan mintegy 180 kalóriával kevesebbet fogunk enni. Amerikai és angol tudósok egy 24 éven át tartó vizsgálat elemzésében azt is megállapították, hogy a gyümölcsben fellelhető flavonoid polimerek hozzájárulnak az elhízás megelőzéséhez.

A Green Symbol® egyik értékes összetevője: az alma. A Green Symbol® egy csúcsminőségű gyorsan felszívódó szuperélelmiszer kivonat, mely 5 szuperzöldség legjavát tartalmazza, többekközött az almát is!

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12537430