Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Nincsenek termékek a kosárban.
Publikálva 2020.03.19. napján
Tartalom
Az immunrendszer figyelemre méltó munkát végez, hogy megvédjen minket a betegségeket okozó mikroorganizmusoktól. De néha azonban kudarcot vall, és egy-egy kórokozó sikeresen megbetegít bennünket. Vajon be lehet-e beavatkozni ebbe a folyamatba, és megerősíteni az immunrendszert? Bizonyos étrend változtatásokkal sokat tehetünk a majdnem tökéletes immunválasz érdekében, mutatjuk, melyek a leghatékinyabb természetes immunerősítők.
Természetes immunerősítők sokasága áll rendelkezésünkre annak érdekékben, hogy megvédjük magunkat a betegségektől. Egyes ételek fogyasztása segíthet az immunrendszer megerősítésében, és hatékonyságának megőrzésében. Ha megoldást keresünk a megfázás és az influenza kivédése, és szeretnénk elkerülni a vírusokat, akkor első lépésként át kell gondolnunk az étrendünket.
Az öregedéssel szervezetünk immunválaszt kiváltó képessége csökken, ami hozzájárul a fertőzésekhez és a rák kialakulásához. Míg néhány ember egészségesen öregszik, sok tanulmány következtetése szerint a fiatalabb emberekkel összehasonlítva az idős emberek nagyobb valószínűséggel kapnak el fertőzéseket, és ami még fontosabb, nagyobb valószínűséggel halnak meg tőlük. A légzőszervi fertőzések, az influenza és különösen a tüdőgyulladás a 65 év felettieknél vezető halálok világszerte. Senki sem tudja biztosan, hogy miért történik ez, ám néhány tudós megfigyelése szerint ez a megnövekedett kockázat összefügg a T-sejtek csökkenésével, amelyekből kevesebb termelődik a csontvelőben.
Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a táplálkozás és az immunitás között az időseknél. Az alultápláltság egy bizonyos formája meglepően gyakori még a jómódú országokban is. A mikrotápanyagok hiányáról van szó, amikor keveset viszünk be alapvető vitaminokból és nyomelemekből. Persze, ez a probléma minden korosztály körében előfordulhat. A tudósok régen felismerték, hogy a szegénységben élő és alultáplált emberek sebezhetőbbek a fertőző betegségekkel szemben. Vannak bizonyítékok arra, hogy a különféle mikrotápanyagok hiánya – például a cink-, szelén-, vas-, réz-, folsav-, valamint az A-, B6-, C- és E-vitamin – megváltoztatják az immunválaszt az állatokban. Ha azt tapasztaljuk, hogy étrendünk nem biztosítja az összes mikrotápanyagot, mert nem szeretjük a zöldségeket, az étrend-kiegészítők szedése az immunrendszerre gyakorolt esetleges kedvező hatásokon túl, más egészségügyi előnyökkel is járhat.
A modern orvostudomány felismerte az elme és a test szorosan kapcsolatát. Az érzelmi stressz hatására sokféle rendellenesség – beleértve a gyomorpanaszokat, csalánkiütés és még a szívbetegségeket is – kapcsolódik. A kihívások ellenére a tudósok aktívan tanulmányozzák a stressz és az immunfunkciók kapcsolatát. Ami az egyik ember számára stresszes helyzetet jelenthet, az a másiknak nem. A stressz és az immunfunkciók kapcsolatát vizsgáló legtöbb tudós nem tanulmányozza a hirtelen, rövid élettartamú, inkább állandó és gyakori stresszhatásokat. Az úgynevezett krónikus stressz az, amelyet a családdal, barátokkal, munkatársakkal fennálló kapcsolatok vagy a tartós kihívások okoznak. Még vizsgálják, hogy vajon a folyamatos feszültség befolyásolja-e az immunrendszert, és stressz és az immunitás kapcsolatának mérése során elkerülhetetlen nehézségek ellenére a tudósok haladást értek el.
Szinte mindegyikünk édesanyja azt mondta, viseljünk kabátot, különben megfázunk. De az anyukáknak valóban igazuk van? Eddig a kérdést vizsgáló kutatók úgy gondolják, hogy a közepes mértékű hidegnek való kitettség nem növeli a fertőzésre való hajlamot. A legtöbb egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy a téli influenzaszezon oka nem az, hogy az emberek hidegben tartózkodnak, hanem az, hogy több időt töltenek beltérben, szorosabban összezárva más emberekkel, akik át tudják adni baktériumaikat.
A gyenge immunrendszer egyéb tünetei a következők lehetnek:
Azok a fertőzések, amelyek leggyakrabban az IgG-hiányos embereket érintik: légzőszervi-, emésztőrendszer-, felső légúti – és fülfertőzések.
Az alacsony immunglobulinszint azt jelenti, hogy immunrendszer nem működik olyan jól, mint kellene. Okozhatják az immunrendszert gyengítő gyógyszerek, például a szteroidok, és lehet a cukorbetegség szövődménye.
Tanulmányok kimutatták, hogy a fokozott cukorbevitel gyengíti immunrendszert, és valószínűbb, hogy megbetegszünk.
Ételek és italok, amelyek veszélyeztetik az immunrendszert:
Tervezzük meg étrendünket 15 erős immunerősítő étellel. A legtöbb ember a C-vitaminhoz fordul, miután megfázott, főként a citrusfélékhez. Ha úgy gondoljuk, hogy a citrusfélékben vagy bármely más gyümölcsben vagy zöldségben van a legtöbb belőle, gondoljuk újra, mert e tekintetben a pirospaprika áll az első helyen.
Az alábbiakban felsoroljuk a legjobb immunstimuláló ételeket:
A méz növényi tápanyagai felelősek antioxidáns tulajdonságaiért, valamint antibakteriális és gombaellenes hatásáért. Úgy gondolják, hogy ez az oka annak, hogy a méz immunerősítő és rákellenes előnyökkel rendelkezik. A nem megfelelő feldolgozás megsemmisíti ezeket az értékes tápanyagokat.
A tojásról azt gondolják, hogy mivel sárgájában sok a koleszterin, ártalmas az egészségre. Ám a tojás gazdag fehérjeforrás, ami segíthet az immunrendszerrel kapcsolatos problémák kivédésében. A tojássárgája cinket és szelént is tartalmaz, mindkettő hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.
Megelőzés gyanánt is szedhető az echinacea, ezüstkolloid, gyömbér, bodzabogyó, Astragalus gyökér, továbbá a ginzeng.
Az astragalus gyökér fogyasztása alkalmas az immunrendszer fellendítése. A kínai orvoslás egyik kiemelkedő gyógynövénye gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságok jellemzik.
Számos tanulmány számolt be az éjszakai alvás előnyeiről, és német kutatók úgy találták, hogy a kielégítő alvás javítja a T-sejteknek nevezett immunsejteket, amelyek leküzdik a fertőzést, és megsemmisítik a vírusokat és más kórokozókat.
4 vitamin, amelyek a legjobbak az immunitás fokozásához:
Javasolt a homoktövis, propolisz, grapefruitmag-cseppek, a huminsavat tartalmazó ToxiClean®, illetve az olyan szuperélelmiszerek, mint például a bio céklapor, a bio fodros kel por és árpafű por fogyasztása. Jó szolgálatot tehet a ginzeng, bodzabogyó, echinacea és ezüstkolloid is.
A különféle gyógygombák immunerősítő hatása közismert. Közülük is kiemelkedik a bokrosgomba, a pecsétviaszgomba és a shiitake. Mindhárom megtalálható a Fachet Vital Defense basic készítményben.
Nátha, megfázás és influenza esetén, pontosabban annak elkerülése érdekében elengedhetetlen a pre- és probiotikum. A Swiss Probiotix®a bélflóra megerősítésével hozzájárul az immunrendszer védelméhez.
A Superum C természetes C-vitamint tartalmaz, ezért jóval hatékonyabban szívódik fel, mint a szintetikus C-vitaminok, és a természetes immunerősítők egyik legjobbika.
Tudományos háttér: