A chia mag (spanyol zsálya) jótékony hatásai a szuperélelmiszerek között is kiemelkedőnek számítanak. Mivel íztelen, így széles körben felhasználható, ráadásul egészségvédő tulajdonságait feldolgozva sem veszíti el. Óvja a szívet és az érrendszert, javítja az emésztést. Kiváló méregtelenítő, ráadásul rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így a rákkal szemben is jó eséllyel veszi fel a harcot.
A Chia mag védi az érrendszert és nagyszerű antioxidáns
A chia mag –neve maja nyelven erőt jelent– rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz létfontosságú tápanyagokat, szénhidrátokat, A-, B1-, B2-, C-, E- és J-vitamint, folsavat, foszfort, magnéziumot és cinket. Húsz százaléka fehérje, több kalcium található benne, mint a tejben. Káliumtartalma felülmúlja a banánét, valamint rendkívül gazdag antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és rostokban. További előnye, hogy cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják, ráadásul jótékony egészségvédő tulajdonságait főzés vagy sütés után is megőrzi.
Összetételének köszönhetően a chia mag a földkerekség legegészségesebb táplálékainak számító szuperélelmiszerek között is kiemelkedő jótékony hatásokkal rendelkezik: hatékony méregtelenítő, szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet (növeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét), védi az érrendszert a meszesedéstől, ezáltal óvja a szívet, rosttartalma révén javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést.
Nagyszerű energetizáló, antioxidánsainak köszönhetően –az antioxidáns raktárnak számító áfonyát is felülmúlja– a chia mag lassítja az öregedést. Hozzájárul a rákot, gyulladásokat és érrendszeri problémákat kiváltó szabad gyökök megkötéséhez, valamint a szürke hályog megelőzéséhez. Kimagasló antioxidáns tulajdonságairól mexikói tudósok a Journal of Chromatography szaklapban tettek közzé tanulmányt. Segít elkerülni a csontritkulást is, ezért a menopauza idején kifejezetten jó szolgálatot tehet. Mivel jelentős a káliumtartalma, a chia mag fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás megszüntetéséhez.
Különlegessége, hogy víz hatására eredeti térfogatának sokszorosára képes megduzzadni: az így képződő zselés anyag a rostokhoz hasonlóan kitakarítja a bélrendszerből a felhalmozódott mérgeket és salakanyagokat. Valamint véget vet a székrekedésnek. További előnye, hogy a béltisztítás mellett egyúttal teltségérzetet is okoz, ezzel jelentősen növeli a fogyókúrák eredményességét.