• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

quinoa

Quinoa: a tápanyagbomba szuperélelmiszer

Quinoa: a tápanyagbomba szuperélelmiszer

Quinoa: a tápanyagbomba szuperélelmiszer 1024 683 SuperGreens®

Noha az inkák a Magok anyja jelzővel illették, a quinoa por távolról sem áll rokonságban a gabonafélékkel. A parajfélék és a céklák családjába tartozó növényt azonban nem a származása miatt szeretjük, hanem azért, mert kiemelkedő egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik, nem mellesleg finom.

A főként Peruban és Bolíviában termő quinoa (Chenopodium quinoa), más néven rizsparéj, indián köles, több ezer évvel ezelőtt az inkák szuperélemiszere volt, sőt, gyógyszerként is alkalmazták, utóbbi tulajdonsága miatt a spanyol hódítók a kiirtására törekedtek. A bennszülöttek azonban nem mondtak le szent ételükről, ezért olyan területeken kezdték el titokban termeszteni, ami a spanyolok számára hozzáférhetetlen volt. Elszántságuk nem volt hiábavaló, hiszen kedvenc növényük újra szaporodásnak indult, ám olyannyira féltették, hogy a világnak az 1900-as évek évéig fogalma sem volt a létezéséről. A modern kor emberének, pontosabban előbb két amerikai tanítványáénak a quoninára irányuló figyelmét egy bolíviai filozófus keltette fel, akik aztán világszerte népszerűvé tették.

Miért olyan egyedülálló a quinoa?

A gabonaszemhez hasonló quinoa növény magja számtalan előnyös tulajdonságot ötvöz, így méltó helyet foglal el a szuperélemiszerek között. Laktóz- és gluténmentes, alacsony a kalóriatartalma, ráadásul teljes értékű fehérjeforrás. A kölesre hasonlító, rostokban bővelkedő quinoa kivételes módon tartalmazza azt a kilenc aminosavat, amelyet a szervezet nem tud előállítani. Emellett vasat, C-vitamint, B-vitaminokat, E-vitamint, magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, valamint cinket rejt magában.

Miután a quinoa antioxidáns hatású kvercetinben gazdag, ami semlegesíti a szabad gyököket, fogyasztása megvéd a különböző gyulladásoktól, a szív-és érrendszeri betegségektől. Csökkenti a rák kockázatát, mindemellett lassítja az öregedést. Rosttartalmánál fogva a könnyen emészthető quinoa por a remek kiegészítője lehet a fogyókúrának. A jóllakottság érzését kelti, fogyasztása korlátozza az evés utáni vércukorszint emelkedést. Mivel serkenti a bélizmok működését, használható székrekedés ellen, megakadályozza az aranyér kialakulását, megtisztítja a beleket.

Hogyan fogyasszuk a quinoát?

A legjobb, ha a rizshez hasonlóan kétszeres mennyiségű vízben 15-20 percig főzzük, így elkészítve köretként, kásaként fogyaszthatjuk. A quinoa por zöldség- és gyümölcssalátákhoz is keverhető, míg a belőle készült lisztet használhatjuk süteményekhez, palacsintához. A quinoa kókusz-, rizs- vagy mandulatejjel megfőzve a tejberizshez hasonló.
Mivel a quinoát egy természetes keserű bevonat, az úgynevezett szaponin borítja, ami távol tartja a rovarokat, felhasználás előtt ajánlott bő vízzel leöblíteni.

Forrás:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/274745.php
https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-quinoa.html