• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

7 tipp őszi fáradtság ellen

7 tipp őszi fáradtság ellen – Így segít a C-vitamin és a méregtelenítés

7 tipp őszi fáradtság ellen – Így segít a C-vitamin és a méregtelenítés

7 tipp őszi fáradtság ellen – Így segít a C-vitamin és a méregtelenítés 600 400 SuperGreens®

Dekoncentrált, nehezen megy a munka, rosszul alszik, úgy érzi, semmihez sincs ereje? Könnyen lehet, hogy utolérte az őszi fáradtság! Szerencsére nem valami homályos dologról van szó, az őszi fáradtság megszüntetésének megvannak a jól bevált módszerei. Megmutatjuk a 7 leghatékonyabbat.

Tudta, hogy nemcsak tavaszi, hanem őszi fáradtság is létezik? És azt, hogy ez sokkal, de sokkal gyakoribb, mint elsőre gondolnánk?

Amikor az idő hűvösebbre fordul, egyre többen kezdenek panaszkodni általános gyengeségre, kedvetlenségre, arra, hogy reggel alig bírnak felkelni az ágyból, aztán egész nap ásítoznak. Magunkon is megtapasztalhatjuk, hogy a nyári dinamizmus bizony napok alatt eltűnik, csökken a koncentrációnk, fizikailag és szellemileg sem mennek úgy a dolgok, ahogyan szeretnénk. Egy idő után a hangulatunkra, közérzetünkre rátelepszik valami megfoghatatlan tompaság. Nos, ez nem más, mint az őszi fáradtság, ami, ha az előbbiek már nem lennének önmagukban is kellemetlenek, közvetve a külsőnkre is kihat: hajunk és körmeink elkezdenek töredezni, arcbőrünk fakóvá válik és elveszti üdeségét. Utóbbi különösen a nőket zavarja, annál is inkább, mert az őszi fáradtság látható jeleit sokszor még a legjobb smink sem képes ellensúlyozni.

Mi okozza?

Az őszi fáradtságnak több oka lehet, pontos rangsort elég nehéz lenne felállítani. Ami viszont jó hír, hogy a megszüntetéséhez nincsen szükség orvosságokra.
Ha nem szeretnénk egész ősszel „téli álomba” merülni – igen, valahogy úgy, mint egy igazi medve, akkor tartsuk szem előtt a következőket.

Nem véletlenül pörgünk nyáron nagyobb fokozaton, hiszen ilyenkor éri a testünket a legtöbb napfény, ami stimulálja egyes hormonok termelődését. Szemünk fényreceptorai, egy különleges fehérjét, melanopszint tartalmaznak. Amikor szemünk megszűri a napfényt, ez a fehérje jelzéseket küld az agyunk azon részének, ami az alvást befolyásoló melatonin hormon termelődését szabályozza.

Mikor a napfényes órák száma csökkenni kezd, az alvásért felelős hormon túltermelődik, ezért érezzük magunkat egész nap álmosnak. De nemcsak emiatt alakulhat ki az őszi fáradtság. Szerepet kap benne az évszakváltáskor egy kicsit gyengülő immunrendszer, a szezonális étrend, a rövidebb nappalok és a fizikai aktivitás csökkenése is.

7 tipp őszi fáradtság ellen

1. Hallgassa a kedvenc zenéit. Ezt megteheted munkába menet, hazafelé, otthon vagy akár takarítás közben. Az sem baj, ha közben dúdolod a dalt, esetleg táncra perdülsz. Sőt! A kutatók szerint ezek a cselekvések fokozzák a szerotonin (boldogsághormon) termelődését, amit tovább fokozhatunk a triptofán fogyasztásával. Ez az aminosav a csokoládéban, joghurtba, tökmagban, banánban, tojásban, tejben található meg nagyobb mennyiségben.

2. Tartózkodjon legalább 15-20 percet a napon. Ezzel nemcsak a fáradtságot lehet előzni, hiszen a napfény nélkül nem termelődik D-vitamin, ami többek között elengedhetetlen a csontok épségének megőrzéséhez. Erősíti a fogakat, lassítja a csontritkulás folyamatát. Arra azért ügyeljünk, hogy 11 és 14 óra között hosszabb időt még ősszel se napozzunk. D-vitamint élelmiszerekkel is bevihetünk a szervezetünkbe, igaz, csak korlátozott mennyiségben. Jó választás a tonhal, a lazac, a szardínia, illetve a különböző tejtermékek.

3. Ügyeljen a folyadékfogyasztásra. Nyáron még a reklámok is arra intenek, hogy igyunk eleget. Ősszel már kevesebbet hallunk erről, pedig a nem elegendő vízbevitel lelassítja az anyagcserét, ami hozzájárul a fáradékonysághoz. Arról már nem is beszélve, hogy a fűtési szezonban sokkal szárazabb a levegő a lakásokban, ami károsítja a hajunkat, bőrünket és körmeinket. Igyunk tehát ősszel is legalább 2 liter tiszta vizet minden nap.

4. Aludjunk eleget. Logikus, hogy ha fáradtak vagyunk, ki kell pihenni magunkat. Igen ám, de az őszi fáradtság egyik velejárója, hogy nehezebben alszunk el. Egyrészt a már említett hormonális változások miatt, illetve azért is, mert a testünk egyszerűen nem elég fáradt, hiába érezzük így. A megoldás, hogy mozogjunk minden nap legalább 20 percet intenzíven, vacsorázzunk és bújjunk ágyba egy kicsit hamarabb. Lefekvés előtt egy órával már ne együnk, inni viszont igyunk – ez is kell a nyugodt álomhoz. Segíthetnek a nyugtató illóolajok és főzetek, mint amilyen a valeriána, a galagonya, a vasfű vagy a kamilla.

5. Változtasson az étrendjén. Ősszel, ahogy hűvösödik az idő, a szervezetünk egyre jobban kívánja a zsírosabb, nehezebb ételeket és az édességet. Ez természetes folyamat, testünk a később energiát adó tápanyagok felhalmozásával készül fel a téli időszakra.
Mi viszont inkább vegyük elejét a fizikai aktivitást is csökkentő zsírpárnáknak, és fordítsunk figyelmet az immunrendszer megerősítésére.

Sokan ezt hallva legyintenek, mondván, nyáron ezt már kipipálták, ezért ettek rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt. Nos, ez sajnos nincsen így, az immunrendszert ugyanis nem lehet előre megtámogatni, viszont az étrendünkből ősszel kikopó szezonális élelmiszerek hiányát igencsak gyorsan megérezzük. Táplálkozzunk ősszel is egészségesen, növeljük a tápanyagok bevitelét. Azonnali segítséget jelenthet a Lactobacillus bulgaricus baktériummal erjesztett joghurt fogyasztása, ami egy japán kutatás szerint mérsékelheti a kora őszi fáradtságot.

6. Erősítsük fel az immunrendszerünket. Ennek legegyszerűbb módja, ha növeljük az antioxidánsok bevitelét. Különösen a rendkívül hatékony antioxidánsnak számító C-vitamin elegendő mennyiségéről gondoskodjunk. A C-vitamin nemcsak kiváló immunerősítő, hanem elősegíti a cink, vas, kalcium és a magnézium felszívódását, fokozza a B-vitaminok és az E-vitamin hatékonyságát. Ráadásul szebbé teszi a bőrt, javítja az emésztést, és hozzájárul a szénhidrátok energiává alakulásához, így nagyszerű ellenszere az őszi fáradtságnak.
Sajnos, ősszel nehezebben juthatunk C-vitamint elégséges mennyiségben tartalmazó friss élelmiszerekhez, de ezért ne essünk kétségbe. Ilyenkor terem a csipkebogyó, ami az egyik legjobb C-vitamin-forrás. Ezen kívül tartalmaz B-vitaminokat, különösen B1- és B2-vitaminban gazdag, valamint K-vitamint és P-vitamint. Remek immunerősítő és fájdalomcsillapító, jól használható a szezonális, légúti betegségek kezelésére, ahogyan a bőrt és a körmöket is táplálja. Ha nem szeretjük az ízét, válasszunk a természetes C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők közül. Ezek jobban hasznosulnak, mint a művi úton előállított készítmények.

7. Méregtelenítsen! Azt szokták mondani, hogy évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel érdemes méregteleníteni. Tavasszal azért, hogy megszabadítsuk a testünket a télen óhatatlanul felhalmozódott méreg- és salakanyagoktól, míg ősszel elsősorban azért, mert a méregtelenítéssel felkészíthetjük szervezetünket a várható nagyobb igénybevételre. Van azonban még egy érv az őszi méregtelenítés mellett. Ha elvégezzük a kúrát, szinte azonnal megnő az energiaszintünk, az immunrendszerünk is jobban fog működni, testünk szinte fellélegzik – és máris búcsút mondhatunk a kellemetlen őszi fáradtságnak.

Források:
https://www.huffingtonpost.com/2014/10/11/sleep-tired-seasons-change_n_5966232.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29933559
https://naturalfactors.com/articles/why-am-i-so-tired-3-autumn-sleep-tips