• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Laktózmentes tej: egészségesebb, ha növényi alapút választunk

Laktózmentes tej: egészségesebb, ha növényi alapút választunk

Laktózmentes tej: egészségesebb, ha növényi alapút választunk 600 400 SuperGreens®

A laktózmentes tejről a legtöbben azt gondolják, hogy valóban nem tartalmaz laktózt, pedig a tejcukrot nem vonják ki belőle, csupán hozzáadott laktáz enzimmel teszik a laktózérzékenyek számára fogyasztható állapotba. A laktózmentes tejnek azonban létezik egy sokkal egészségesebb alternatívája, a növényi tej.

A laktózmentes tej létezése sokak számára jelent örömöt, hiszen így azoknak sem kell lemondaniuk a tejről és a tejes finomságokról, akiknek a szervezete egyáltalán nem, vagy csak kevés, a laktózt lebontó laktáz enzimet termel. Bár az emberek bélrendszerében gyerekként még jelen van a tejcukorlebontó baktériumflóra (hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot), a legtöbben felnőve elveszítik a tejcukor megemésztésének képességét. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyesek automatikusan felpuffadnak, hasmenéssel és hányingerrel, illetve hasi görcsökkel küzdenek a tehéntejtől, hiszen a szervezet nagyon okosan „kijavítja a hibát”. A bélflóra baktériumai ugyanis idővel képesek alkalmazkodni, és segítenek abban, hogy az emésztőrendszerben erjedő tejtől megszabadítsák az enzimhiányban szenvedőket.

Egészséges a laktózmentes tej, vagy sem?

Tévedés, hogy a laktózmentes tehéntej egészségesebben lenne, mint a sima tehéntej. A zsírtartalma semmivel nem alacsonyabb, ráadásul ugyanúgy hordozza azokat az egészségkárosító antibiotikumokat, illetve hormonokat, amiket a tejelő tehenek kaptak. Ezeket az állatokat sokszor rovarirtó szerekkel kezelt takarmánnyal etetik, ráadásul embertelen nagyipari körülmények között tartják őket. Mivel a laktózmentes tehéntejet a borsos ára miatt sokan csak alkalmanként tudják megvásárolni, tovább állnak a polcokon, ezért a gyártók ultrapasztörizálják őket. A magas hőkezelés miatt a tejben lévő vitaminok nagy része megsemmisül, ezeket hozzáadott szintetikus vitaminokkal pótolják.

Megoldást jelent a növényi tej

Egészséges, koleszterin- és laktózmentes tej növényi forrásból is elkészíthető. A mandulából, kesudióból, kókuszból, rizsből, szójából, esetleg zabból, mogyoróból, gesztenyéből, kendermagból készített növényi tejek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nemcsak a vegánok körében. Az egészséges életmód elkötelezett hívei ugyanúgy kedvelik, sőt, el is készítik ezeket, hiszen ma már bárki számára elérhető a növényi tejkészítő gép. Természetesen enélkül is előállíthatunk otthon növényi tejet. Ehhez a felhasznált alapanyagot/magot bő vízben be kell áztatni, majd miután leöntöttük róla az áztatóvizet, friss víz kíséretében betenni a turmixgépbe. Pár perces turmixolást követőn az egészet kis lyukú szitán keresztül szűrjük át, és már el is készült a növényi tejünk, amit chia maggal, acai bogyóval is fogyaszthatunk. (Az egyes magvak áztatási ideje eltérő, erről érdemes előre tájékozódnunk.)

Melyiket mire használjuk?

Általánosságban elmondható, hogy a laktózmentes növényi tejek közül a főzés során a magas kalcium és kálium tartalmú szójatej helyettesíti legjobban a tehéntejet, mivel hasonló a zsír- és fehérjetartalma tekintetében. A kókusztej igen gazdag természetes zsírokban, használják koktélokhoz, valamint sok ázsiai étel összetevőjeként, mint például a curry. A zabtej szénhidrátokban és fehérjékben bővelkedik, rosttartalma miatt eltelít, ezért fogyókúrázók számára ideális. A legkönnyebb és emészthető fajta növényi alapú tej a rizstej. Ez tökéletes a fogyókúrázók számára, gyakorlatilag zsír- és fehérjementes, ami kevésbé teszi alkalmassá a főzéshez, ám turmixokhoz, frissítő italokhoz kitűnő választás lehet. A mandula- és gesztenyetejet édes íze miatt leginkább a desszertek készítéséhez használják, de jó alapot szolgáltat turmixokhoz, emellett reggeli müzlikre, gabonapelyhekre is ráönthetjük.

Forrás:
https://www.finedininglovers.com/stories/vegetable-milk/
https://steptohealth.com/5-best-vegetable-milk/
http://food.ndtv.com/health/vegetable-milk-for-lactose-intolerance-694499