• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Folsav, töltődjön fel vele!

Folsav, töltődjön fel vele!

Folsav, töltődjön fel vele! 600 400 SuperGreens®

A folsav olyan vízben oldódó vitamin, ami a szervezet számos folyamatához nélkülözhetetlen. Nem csak a terhesség alatt segíti az embrió gerincének fejlődését, de létfontosságú a fehérvérsejtek, a vörösvérsejtek képződéséhez és a DNS –szintézishez is.
De hogy miben segíthet még? Nézzük meg!

Folsav a vérszegényég legyőzésére

A folsav jelenléte nélkülözhetetlen az egészséges fehérvérsejtek és vörösvérsejtek képzéséhez. A folsav hiányában megaloblasztos anémia alakulat ki, melynek során a vörösvérsejtek nagyobbak és sérülékenyebbek lesznek, így nem tudják elvégezni a feladatukat. A legtöbb esetben tünetmentes lefolyású, de okozhat fáradtságot, gyengeséget az immunrendszer gyengülését.
Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő folsav bevitellel járuljunk hozzá a vérszegénység megelőzéséhez.

A szív egészségéért

A folsav (a B12-vitaminnl együtt) képes csökkenteni a szervezetben a homocisztein szintjét, mely megnövelheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. Csupán a másfélszer a normális felett lévő homocisztein szint is képes két és félszeresére növelni egy esetleges stroke kialakulásának esélyét.

Egy lengyel kutatás eredményei alapján a folsav képes lehet a koleszterin szintek normalizálására is. A 12 hétig tartó vizsgálat végére az LDL- koleszterin (rossz koleszterin) szintje jelentősen csökkent, melyet szintén homocisztein csökkenése okozhatott. Az alacsony LDL-koleszterin szint pedig nélkülözhetetlen a szív- és érrendszer zavartalan és egészséges működéseséhez.

Természetes hangulatjavító

Kutatók felfedezték, hogy azon betegek, akik depresszióval küzdenek, alacsonyabb folsav szinttel rendelkeznek az átlagosnál. A folsav ugyanakkor részt vesz a dopamin és szerotonin („boldogság hormonok”) képzésében mely, hogyha folsav hiány lép fel könnyen felborulhat. Így a megfelelő folsav bevitel segíthet a javítani a kedvét és megtartani a lelki egyensúlyt a boldogság hormonok megfelelő termelődése lévén.

Véd a daganatos megbetegedések ellen

Számos vizsgálat adatai utalnak arra, hogy a folsav segíthet védelmet biztosítani a mell-, a vastagbél-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, tüdő- és gyomorrák ellen. Annak a mechanizmusa, hogy hogyan képes erre a folsav még tisztázatlan, de valószínűleg az egészséges DNS és RNS szintézisben való részvételének tudható be.

Folsavforrások

Egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként, természetes forrásokból érdemes a folsavat a szervezet számára biztosítani, hiszen így számos más vitaminhoz és ásványi anyaghoz is hozzájuttatjuk a testünket. Amiket mindenképpen érdemes az étrendbe építeni, mert nagy mennységben tartalmaznak folsavat azok:

  • Állati belsőségek (pl.: csirkemáj, libamáj)
  • Zöldleveles zöldségek (pl.: spenót, fejessaláta)
  • Brokkoli
  • Karfiol
  • Cékla
  • Lencse, szójabab, szárazbab, zöldbab
  • Diófélék és olajosmagvak
  • Búzacsíra, quinoa, köles

Ugyanakkor még egy biztonságos és természetes forrás lehet még a Green Symbol®, mely a folsavon kívül még számos más vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köszönhetően annak az 5 zöldségnek, ami megalkotja ezt a szuper vitaminbombát! Könnyedén a mindennapok részévé tehető egy egészségesebb élet eléréséhez!

Folsav gazdag recept ötlet

Forrás:
https://www.researchgate.net/publication/8518428_New_Insights_into_Erythropoiesis_The_Roles_of_Folate_Vitamin_B12_and_Iron
http://ajcn.nutrition.org/content/86/3/610.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24002360
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18950248
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23893618