• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Étcsokoládé – Biztos, hogy mindent tud róla?

Étcsokoládé – Biztos, hogy mindent tud róla?

Étcsokoládé – Biztos, hogy mindent tud róla? 600 390 SuperGreens®

Az étcsokoládé már több évezrede jelentős szerepet kapott az ember életében, számtalan kultúra használta élvezeti, vallási valamint gyógyászati célokra. Pozitív hatásai nem csak finom ízéből származnak: az ősi maja és azték civilizációkban a harcosok erősítő italként, a feldolgozatlan kakaóbabot a hétköznapi étkezéseik során is szívesen fogyasztották. Gyulladás-, idegi nyugtalanságot, lázat és fertőzéseket csökkentő hatása miatt is népszerű volt, és való igaz, hogy jócskán átalakult mára szerepe az étrendben, jótékony hatása nem veszített jelentőségéből. Mik is ezek?

Gazdag antioxidáns forrás

Ez a tulajdonsága igen fontos az szív- és érrendszeri problémák megelőzése és kezelése során. A test természetes lebontási folyamatai során keletkezett szabadgyökök káros folyamatokat tudnak elindítani szervezetünkben, amiket az antioxidáns hatású vegyületek meggátolnak.

Így képes az étcsokoládé is kifejteni a pozitív tulajdonságait, ami annyit rejt, hogy:

  • az erek rugalmasságát növeli, így képes csökkenteni a vérnyomást javítani a véráramlást
  • képes csökkenteni az LDL- koleszterint (rossz koleszterint) és növelni a HDL-koleszterint (jó koleszterint)
  • csökkentheti a vérrögképződést
  • főként ezekkel védi a szív- és érrendszert
  • képes csökkenteni az inzulin rezisztenciát, ami a 2-es típusú cukorbetegség egy alap problémája
  • segít a vércukorszint szinten tartásában

Igen tápláló étcsokoládé

Ha jó minőségű étcsokoládét vásárolunk, aminek a kakaótartalma 75% felett van, akkor egy igen tápláló és kis mennyiségben fogyasztva egészséges nassolnivalóra tehetünk szert.

100 gramm 75% feletti csokoládéban megtalálható 11 g rost; Az ajánlott napi mennyiség 67%-ának megfelelő vas, 58%-nak megfelelő magnézium, 89%-nak megfelelő réz, 98%-nak megfelelő mangán; továbbá bőségesen tartalmaz káliumit, foszfort, cinket és szelént.

A szebb hajért és bőrért

A külsőnkre is pozitív hatással lehet ez az édesség, hiszen segíthet a bőrt ellenálóbbá tenni az UV-sugarakkal szemben így védve a bőrrák vagy az egyszerű leégéssel szemben. Ugyan akkor segít a bőrt egészségesebbé és sugárzóbbá is tenni, hála tápanyagösszetételének.
A fejbőr vérellátásnak fokozásával a hajhagymák több tápanyaghoz jutnak, így maga a haj is dúsabbá, fénylőbbé és egészségesebbé válhat. Hogyha pakolásként használjuk, még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a kívánt dús hajkoronáért.

Érdekesség

A svájci tudósok új csokoládé fajtát fejlesztettek ki a tej-, ét- és fehércsokoládé után, amire már 80 éve nem volt példa. A új csokoládé íze és színe közvetlenül a csokoládé babból jön, amitől enyhén piros színnel rendelkezik, s talán ezért is kapta a „rubint” elnevezést is. Azok, akik eddig megkóstolhatták az izgalmas új édességet úgy nyilatkoztak, hogy a rubint csokoládé igazán üdítő, krémes és gyümölcsös ízvilággal büszkélkedhet.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11684527
http://jn.nutrition.org/content/130/8/2109S.short
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10715760100300091
http://ajcn.nutrition.org/content/95/3/740.long
http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx
http://jn.nutrition.org/content/138/9/1671.long
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/swiss-scientists-ruby-chocolate-new-flavour-barry-callebaut-a7930046.html