Íze a dióhoz hasonlít, könnyen emészthető, egészségvédő hatóanyagai pedig gyorsan felszívódnak: már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani kendermagot, ami számos gyógyhatással rendelkezik. Jól használható izomépítésre, segíti a fogyást, támogatja az emésztést és védi a szívet, ráadásul a fehérjében dúskáló kendermag azon ritka növények egyike, melyek ideális arányban tartalmazzák az omega-3 és omega-6 zsírsavakat.
Évezredek óta termesztik a kendert, amit hosszú ideig haszonnövénynek tekintettek, és elsősorban a rostját használták fel: többek között kötelet, szövetet, de még építőanyagot is készítettek belőle. Később felfedezték virágának, levelének és szárának gyógyhatásait, legismertebb alkalmazása a szárított növény „elszívása” pipában, vagy cigarettának csavarva. Ebben az esetben különösen a benne található THC (tetrahidrokannabiol) kábító hatása érvényesül. Azt viszont tudni kell, hogy egyes fajok, így az ipari kender, nem tartalmaz pszichoaktív összetevőket, amelyek a kender magjából teljesen hiányoznak.
Jótékony összetevők, ideális arányban
A hántolatlan kendermag vagy kendermagliszt méltán kapott helyet a szuperélelmiszerek között, hiszen számos létfontosságú tápanyagból kiugró mennyiséggel rendelkezik. Magnéziumból a napi szükséglet felét, vasból a hatodát, cinkből a negyedét tartalmazza a 30 gramm kendermag. Egyike a természetben előforduló legjobb fehérjeforrásoknak, fedezi a szükséges napi mennyiség több, mint ötödét. Teljes értékű fehérje, mivel 20 aminosavat tartalmaz, beleértve az összes esszenciális (ezeket a szervezet nem képes előállítani) aminosavat.
A kendermag további különlegessége, hogy egyedüliként a növények között, ideális, azaz 1:3 arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Ez azért rendkívül fontos, mert a modern táplálkozásra egyébként jellemző, túlzott omega-6 bevitel – ez akár az 1:30 arányt is elérheti –, összefüggésbe hozható az immunrendszer legyengülésével, a gyulladások kialakulásával, az elhízással, a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megjelenésével.
Mindezek mellett a kendermag jelentősebb mennyiségű élelmi rost, valamint foszfor, kalcium és vas is megtalálható benne.
Védi a szívet
A kendermag rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel kerülhetjük el a szív- és érrendszeri betegségeket, ami elsősorban a koleszterinszintet csökkentő élelmi rostjainak, valamint esszenciális zsírsavjainak köszönhető. Az omega-3 zsírsavak mérséklik a vérnyomást, és a vér hígításával gátolják a rögök kialakulását, ezáltal akadályozzák az érelzáródás kialakulását, megóvhatnak a szívrohamtól és a stroke-tól. Hasonló hatásai vannak az omega-6 zsírsavaknak, és különösen ezek egyik rendkívül ritka fajtájának, a gamma-linolénsavnak (GLA), amely hatékonyan csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, miközben a jótekony HDL koleszterin mennyiségét növeli. Ugyanakkor az omega-6 zsírsavak csak akkor védik az egészséget, ha nincsenek túladagolva, amire bevitelével nem kerülhet sor.
Helyreállítja az emésztést
A lehető legjobb arányban (4:1) tartalmaz vízben nem oldódó és oldódó rostokat. Előbbiek helyreállítják a helyes ürítést, megszüntetik a hasmenést és a székrekedést, míg a vízben oldódó rostok lassítják a cukor felszívódását, ezáltal megelőzik a vércukorszint étkezés utáni hirtelen megugrását, valamint fokozzák az emésztőnedvek, így az epefolyadék termelődését.
Fejfájás és megfázás ellen
Enyhíti a fejfájást és a migrént, arra viszont figyeljünk, hogy ilyenkor ne együnk sokat belőle. A megfőzött kendermag segíthet feloldani a hurutot, csillapítja a köhögést, kitisztítja a légutakat, mérsékli az asztmatikus panaszokat.
Megszünteti az idegességet
Szintén a kendermag főzött változatát érdemes fogyasztani, ha háborgó idegeinket szeretnénk megnyugtatni. Nagyszerűen alkalmazható stressz ellen, oldja a feszültséget, hozzájárul az idegrendszeri zavarok megszüntetéséhez, jelentős magnéziumtartalma révén, az álmatlanság ellen is jó szövetségesünk lehet: egy marék kendermag lefekvés előtt, és garantált a nyugodt, pihentető alvás.
Segíti a fogyókúrát
Mivel bőségesen tartalmaz fehérjéket és aminosavakat, fogyasztása teltségérzetet okoz, valamint megszünteti az éhségérzetet. Ráadásul gyorsítja a felszívódást, javítja az anyagcserét, helyreállítja a bélmozgásokat és a kalóriatartalma is alacsony, így nagyszerű fogyókúrás étel.
Még több jótékony hatás:
- Erősíti a csontokat, lassíthatja a csontritkulás folyamatát.
- A szükséges vasmennyiség biztosításával, segít megelőzni, illetve kezelni a fáradtsággal, gyengeséggel is összefüggésbe hozható vérszegénységet.
- A benne lévő esszenciális aminosavak fontos szerepet kapnak az izomépítésben.
- Antioxidáns fenoljai semlegesítik a káros szabad gyököket, hozzájárulnak a rák elleni küzdelemhez.
- Összetevői támogatják az immunrendszer egészséges működését.
- A gamma-linolénsav elősegíti a hormonális egyensúly helyreállását, ezáltal csökkentheti a menopauza tüneteit és a depressziót, mérsékelheti a szélsőséges hangulatváltozásokat, valamint kordában tarthatja a hormonális okok miatti, túlzott éhségérzetet.
Kendermagból olaj
Kevés egészségesebb természetes olaj létezik a kendermagolajnál, amit préselésével otthon is elkészíthetünk. Rendkívül gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, a nyers kendermaghoz hasonlóan, jól használható gyulladások kezelésére (pl. ízületi gyulladások, vastagbélgyulladás, hólyaggyulladás), menstruációs panaszok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, ahogyan a szívet is védi. Külsőleg használva segíthet csökkenteni a pikkelysömör, illetve más bőrgyulladások miatt jelentkező panaszokat, szebbé teszi a bőrt és a hajat. Arra viszont ügyeljünk, hogy a kendermagolaj hőérzékeny, ezért ne hevítsük, és mindig hűtőben tároljuk.
Hivatkozások:
http://nutritiondata.self.com/facts/custom/629104/2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12848277