• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

menopauza tüneteinek enyhítése (2)

Menopauza tüneteinek enyhítése maca gyökérrel

Menopauza tüneteinek enyhítése maca gyökérrel

Menopauza tüneteinek enyhítése maca gyökérrel 1024 682 SuperGreens®

A menopauza egy sor változást indít be a szervezetben, többek között befolyásolhatja a nők nemi vágyát. Sokan hirtelen elveszítik a szex iránti érdeklődésüket, és csökken az orgazmusra való képességük. Noha nem mindenkinél fordul elő, az alacsony libidó számos, a változókorba lépő nőnél jelentős szorongást generál, konfliktust okozva a partnerkapcsolatban. A menopauza tüneteinek enyhítése többféle módon történhet, többek között maca gyökérrel. Ebben a cikkben az utóbbira térünk ki részletesebben.

Bár az öregedés természetes velejárója, a menopauzát (változókor) a nők jelentős hányada rosszul éli meg, sőt egyenesen utálja. Sokan nem pusztán a fiatalság elmúlásának és a fogamzóképesség elvesztésének tekintik, hanem egy olyan nehezen elviselhető állapotnak, amelyben a hormonszint csökkenések nem kívánt fizikai és mentális változásokat eredményeznek. A menopauza tüneteinek enyhítése sokszor kihívást jelent, hiszen amelyik készítmény az egyik tünetet enyhíti, a másikat fokozhatja. Jó példa erre a depresszió, amelynek a kezelésére használt antidepresszánsok teljesen elnyomhatják a változókorban lévő nők sokszor egyébként is alacsony libidóját. Szerencsére, számos olyan természetes módszer létezik, amelyik segíthet orvosolni a változókór körüli tüneteket, ezek egyike a korábbi cikkünkben már bemutatott maca gyökér. Nagy előnye, hogy úgy tűnik, nem lép kölcsönhatásba a gyógyszerekkel.

A menopauza leggyakoribb jelei és tünetei 

Mindenki másképp éli meg a változókort. Egyesek kevés és enyhe tünetet produkálva a szerencsésebbek közé sorolhatók, de szép számban akadnak olyanok is, akik számára valódi gyötrelmet jelent ez az átmeneti, ellenben évekig tartó folyamat.

A hőhullámon kívül a menopuzával járó gyakori tünetek az alábbiak:

– húgyúti fertőzések,

– hüvelyszárazság,

– bőr-, száj- és szemszárazság,

– fokozott vizelési inger,

– csökkent nemi vágy,

– fájdalmas vagy érzékeny mell,

– a haj elvékonyodása és hullása,

– fokozott szőrnövekedés az arcon,

– lelassult anyagcsere,

– fejfájás,

– súlygyarapodás,

– álmatlanság,

– hirtelen érzelmi vagy hangulati változások,

– csökkent izom- és csonttömeg,

– fájdalmas vagy merev ízületek,

– depresszió és szorongás,

– koncentrációszavar és memóriaproblémák,

– szívdobogásérzés.

Jelentkezhet éjszakai izzadás, hüvelyhám-sorvadás, inkontinencia és csontritkulás, valamint szív- és érrendszeri betegségek.

Hogyan történik a menopauza tüneteinek enyhítése?

A panaszok minimalizálása érdekében alkalmazható hormonkezelés. Az ösztrogénterápia a változókor legeredményesebb terápiás módja, amely alkalmas a hőhullámok megszüntetésére. Az orvos felírhat ösztrogéntartalmú hüvelykrémet, alacsony dózisú antidepresszánsokat, emellett a csontritkulás megelőzését, illetve kezelését szolgáló készítményeket.  A tünetek csökkentését vagy megszüntetését szolgáló hormonpótló gyógyszerek azonban az előnyökön kívül veszélyekkel is járnak, ezért, aki nem szeretne kockázatni, próbálkozhat előbb a természetes gyógymódokkal. A legelterjedtebb természetes kiegészítők a menopauza tüneteinek csökkentésére a növényi eredetű fitoösztrogének. Kémiai szerkezetük és hormonális hatásaik az ösztrogénekéhez hasonló, és nagymértékben csökkentik a hőhullámokat. A szója, az édesgyökér, a jam- és angyalgyökér, a vörös lóhere, a fekete cohosh és a lenmag egyaránt elsőrangú fitoösztrogén-források. A fitoösztrogénekkel kapcsolatos kutatások viszont ellentmondásosak.

A maca gyökér alternatív lehetőséget biztosít a hormonterápia helyett

A tévéhirdetésekből úgy tűnik, hogy a szexuális funkciózavar egyértelműen az öregedő férfiak általános problémája és van rá kezelés a „kék tabletta” néven is emlegetett potencianövelő gyógyszer személyében. Bár lenne rá igény, sajnos a mai napig nem létezik „rózsaszín tabletta” a nők számára. Azoknak a posztmenopauzás nőknek az esetében, akiknél egészségügyi okok miatt nem tudnak ösztrogénpótló kezelést alkalmazni a maca gyökér biztonságos és hatékony alternatívának bizonyulhat. A perui őslakosok évszázadok óta alkalmazzák a maca gyökeret hormonális egyensúlyhiány, menstruációs rendellenességek és terméketlenség ellen. Kezelik vele a menopauza tüneteit, beleértve a hőhullámokat, a hüvelyszárazságot, a fáradtságot, a csökkent libidót és a depressziót. A mechanizmus, amelyen keresztül a maca kifejti állítólagos nemi vágyat és termékenységet fokozó tulajdonságait nem világos. Egyes szakértők úgy vélik, hogy libidónövelő hatását egyedülálló hosszúszénláncú-zsírsavai, az úgynevezett makaének és makamidok idézik elő, amely felépítésükben hasonlítanak a szervezet által termelt, az örömérzetet kiváltó endokannabinoidokhoz.

Csökkentheti a szexualitás iránti érdeklődés elvesztését

A maca gyökér fogyasztása csökkentheti a szexualitás iránti érdeklődés elvesztését, és enyhíteti a változókort kísérő hőhullámokat és éjjeli izzadást.  Bioflavonoid-tartalma révén javíthatja a hangulatot, és mérsékelheti a szorongás és a depresszió érzését, amelyek a klimax idején gyakran jelentkeznek. Egy nemrégiben készült tanulmány a maca gyökér alkalmazását vizsgálta antidepresszánsok által kiváltott szexuális diszfunkcióban szenvedő nők kezelésében. A tanulmány megállapította, hogy a maca jelentős javulást eredményezett a szexuális funkciózavarok terén a menopauzás nők tekintetében. [1.] Szintén kimutatták, hogy javítja a depresszió tüneteit és a hőhullámokat néhány posztmenopauzás nőnél. [2.]

Hatékony módja a menopauzás nők libidójának fokozásának

Valószínűtlen, hogy valaha is megtalálják a minden nő számára megfelelő kezelést az alacsony libidó megszüntetésére, mivel a nemi vágyat nem pusztán a hormonok, hanem a hangulat és egyéb tényezők is jelentősen befolyásolják. A maca gyökér azonban biztonságos és hatékony módja a menopauzás nők libidójának fokozásának, ami más, alacsony nemi vággyal küzdők nőknek is reményt adhat. Az ausztráliai Victoria Egyetemen végzett egyik tanulmányban a macát fogyasztó posztmenopauzás nőknél csökkent a szorongás és depresszió mértéke. [3.] A maca emellett növelheti a libidót azoknál a nőknél, akik az antidepresszánsok által kiváltott szexuális diszfunkcióval küzdenek. [4.] A maca gyökér nőkre kifejtett hatásával kapcsolatban publikált kevés tanulmány egyikében a korai posztmenopauzában szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel mutatták ki a follikulusstimuláló-hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szekréciójának stimulálását a kontrollcsoporthoz képest. [5.]

A maca gyökér a vényköteles gyógyszerek elérhető alternatívájaként alkalmas lehet a menopauza tüneteinek enyhítésére. Hatékony szorongásoldónak bizonyult. A rendelkezésre álló kutatási eredmények arra utalhatnak, hogy megfelelő dózisban alkalmazva jótékonyan befolyásolja azokat a hormonális folyamatokat, amely szerepet játszanak a változókorral járó panaszok kialakulását. Férfiak esetében is fokozza a libidót és hozzájárulhat a csontok egészségének védelméhez. A maca gyökér pozitívan befolyásolja hangulatot, főképp a menopauzás nők esetében, mindezt klinikai vizsgálatok támasztják alá. Laboratóriumi állatokon végzett korlátozott számú esettanulmányok kimutatták, hogy a maca hatékony lehet a premenstruációs szindróma (PMS) esetén is.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az ókori kultúrák által régóta tisztelt, az energia, a vitalitás és a libidó fokozásának való képessége miatt a maca gyökeret ma olyan klinikai vizsgálatok során tesztelik, amelyek célja a menopauzás nők libidójának fokozásában való hasznosságának felmérése. Egyelőre nem teljesen világos, hogyan működik, de a fogyasztása csökkentheti a szexuális érdeklődés elvesztését, és enyhíteti a változókort kísérő tüneteket, főként a hőhullámokat és az éjjeli izzadást. Az eddigi vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a maca hatása a benne található növényi szterineken alapul, amelyek támogatják a szervezetet az ideális hormonszintek elérésében. A maca gyökér flavonoid tartalma révén javíthatja a hangulatot, és mérsékelheti a szorongás és a depresszió érzését, amelyek gyakran jelentkeznek a menopauza idején. Növelheti a nemi vágyat azoknál a nőknél, akik az antidepresszánsok által kiváltott szexuális működészavarban szenvednek.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614576/

[1.] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25954318/

[2.]  https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2008/15060/Beneficial_effects_of_Lepidium_meyenii__Maca__on.24.aspx

[3.]https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/13697137.2014.929649?journalCode=icmt20

[4.] https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/949036/

[5.] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614576/

 

  • maca gyökér por

    Bio Maca gyökér por