Az egész vagy őrölt, omega-3 zsírsavakban bővelkedő lenmag nem igényel főzést, és szinte bármilyen ételhez hozzáadható, beleértve a kenyeret, kekszeket és süteményeket, müzlikeverékeket és kásákat, valamint a fagylaltot. Az alábbi recept elkészítése végtelenül egyszerű, és bár desszertről van szó, ez a nyalánkság garantáltan nem szaporítja a kilóink számát.
Hozzávalók:
- 2 fagyasztott banán
- 1/2 csésze fekete ribiszke vagy áfonya
- 30 ml hidegen sajtolt lenmagolaj
- 4 desszertkanál bio őrölt lenmag
- Néhány csepp vaníliakivonat
- 30 csepp stevia (más cukorpótló is megfelel)
Elkészítés:
- Hámozzuk meg a banánt, távolítsuk el a szárból a bogyókat, és pár órára tegyük őket a fagyasztóba.
- Helyezzük a fagyasztott gyümölcsöt és a többi hozzávalót az aprítógépbe, és addig keverjük, amíg krémes állagúvá nem válik. Jó, ha nem keverjük teljesen simára, hanem hagyjuk, hogy néhány apró darab banán és bogyó benne maradjon.
- Tálaljuk azonnal, vagy helyezzük vissza kb. 20 percre hűtőszekrénybe a megfelelő textúra érdekében.
Más gyümölcsökkel, például eperrel, málnával vagy áfonyával is elkészíthetjük, mindegyik ugyanolyan finom. Még néhány evőkanál kakaó hozzáadásával egyszerű csokoládés fagylaltot varázsolhatunk belőle.