• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

női probiotikumok

A probiotikum szerepe a női egészségben

A probiotikum szerepe a női egészségben

A probiotikum szerepe a női egészségben 1024 683 SuperGreens®

A hüvelyi fertőzés több, mint egy egészségügyi probléma. Ezek egyedülálló egészségügyi kihívást jelentenek a nők számára, világszerte évente egymilliárd nő küzd meg a hüvelyi és a húgyúti fertőzésekkel. Az olyan kellemetlen tünetek, mint a hüvelyi viszketés, a duzzanat, az irritáció, a fájdalom, a bőrpír, esetleg a hüvelyváladék, sokszor vezetnek kórházi látogatáshoz. A probléma nem csupán fizikailag érinti a nőket, hiszen a hüvelyi mikrobiom felborulása kihatással van az érzelmekre és a szociális jólétre.

De vajon mi a megoldás? Mit jelent a vaginális candida és hogyan kezelhető? Az alábbi cikkünkben minden fontos kérdésre választ adunk.

A női probiotikumok szerepe az egészségben

A nők számára készült étrend-kiegészítők piaca meredeken emelkedik, hiszen a hölgyek tudományosan alátámasztott természetes megoldásokat keresnek az egészségük megőrzése és támogatása érdekében. A Grand View Research szerint a női egészségügyi és szépségápolási kiegészítők piaca 2019-ben elérte a 50 milliárd dollárt, a növekedési ráta 2020 és 2026 között pedig megközelítheti az 5 százalékot.

A hüvelyi probiotikumok a női egészség következő siker terméke. Egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy ezek előnyei túlmutatnak a bélrendszer egészségén. A hölgyek esetében a probiotikumokat a hüvelyi gombás fertőzések csökkentésére használják, mivel bizonyítottan fenntartják a bélben és a hüvelyben a mikrobiomot. Képesek gátolni a hüvelyi candidiasist.

Nem véletlen kapnak egyre nagyobb figyelmet a probiotikumok, hiszen természetes alternatívát jelentenek a vény nélkül kapható megoldásokkal szemben. Különösen akkor, ha ezek az egészségügyi állapotok jelentős mértékben befolyásolják az életminőséget. Egy nemrég végzett kutatásból kiderült, hogy több mint 800%-kal nőtt a nők intim egészségügyi probiotikumai iránti kereslet, ami azért történt így, mert tudományosan alátámasztották, hogy a probiotikumok szedése kulcsfontosságú lehet a női egészségi állapot fenntartásának.

Mit kell tudni a hüvelyi mikrobiomról?

A vaginális mikrobiom több mint 200 baktériumfajból áll, amelyeket többek között a gének és a környezeti tényezők befolyásolnak. A mikrobiomot a Lactobacillus uralja, de kis mennyiségben jelen vannak többek között a gombák és a paraziták, amelyek létfontosságúak a hüvelyi mikrobiom egészségének fenntartása esetén.

Fontos megjegyezni, hogy számos tényező, mint a hormonok és az életvitel jelentős mértékben megváltoztathatják a hüvelyi mikrobiom összetételét a női életciklus során. Ide sorolhatjuk a születést, a pubertást, a menopauzát, valamint az átmeneti életszakaszokat.

Gyermekkorban a vaginális mikrobiomot a Corynebacterium spp., a koaguláz-negatív Staphylococcus spp., az Escherichia coli, valamint a Mycoplasma spp. alkotják. A pubertás alatt a hüvelyi mikrobiomban más jótékony baktériumok veszik át az uralkodó szerepet, mint a Lactobacillus spp. vagy éppen az Atopobium. Fogamzóképes korban főként a laktobacilusokat és a anaerob baktériumokat tartalmaz. Menopauzánál már elkezd csökkeni a Lactobacillus fajok száma, míg a Gardnerella vaginalis és a Candida albicans veszik át a domináns szerepet.

Mik a Lactobacillusok?

Ők az egészséges hüvely alapvető összetevői. Az egészséges hüvelyt elsősorban a Lactobacillus nemzetség kolonizálja, amely a hüvelyben lévő mikroorganizmusok több mint 95%-át teszi ki. A lactobacillusok csökkent mennyisége a hüvelyi mikrobiom felborulásával, a betegségek kialakulásának fokozott kockázatával jár.

Vaginális candidiasis terhesség idején

A hüvelyi gombás fertőzések különösen gyakoriak a terhesség ideje alatt. Ennek a fő oka főleg a magasabb ösztrogénszintnek és a hüvelyi váladék glikogén tartalma. A fertőzések nem csak a várandós kismamákat érintik, gyakori ugyanis, hogy szisztematikus fertőzésekhez vezetnek az újszülött szervezetében, ami összefüggésbe hozható az alacsony születési súllyal és a koraszüléssel.

Dán kutatók egy tanulmány során megvizsgálták, hogy a hüvelyben alkalmazott probiotikumok használhatóak-e az optimális hüvelyflóra helyreállítására, és ezáltal megnő-e a meddőséggel küzdő nők fogantatási esélye.

A tanulmány egy korábbi tudományos folyóiratban közzétett kutatás alapján készült. Ez bebizonyította, hogy a hüvelyi flóra egyensúlyának felborulása hatással van a fogantatásra. A kutatásban mesterségesen megtermékenyített dán nők vettek részt, akiknél a hüvelyflóra nem volt megfelelő, alig 9%-uk lett várandós. Ezzel ellentétben azoknál a hölgyeknél, akiknél a vaginális mikrobiommal nem volt probléma, ott a várandósok aránya 44%-ra emelkedett. A Human Reproduction elemzéséből pedig az derült ki, hogy 130 mesterségesen megtermékenyített hölgye 28%-ánál találtak elváltozásokat a hüvelyben.

Egy éppen folyamatban lévő vizsgálatba pedig 333 nőt vontak be, akiknél korábban megállapították a hüvelyflóra felborulását. Őket három csoportba osztották: az egyik esetében nem kaptak kezelést, a második csoport antibiotikumot kap, a harmadik pedig antibiotikumot és hüvelyi probiotikumot is. Az elsődleges cél, hogy egyfajta terhességi skálát állítsanak fel, azok között, akiknél a terhesség időtartama eléri a 9 hetes kort. A cél persze a magzat kihordásának növelése lenne, amire azonban még később kapunk válaszokat.

Milyen problémához vezethet a hüvelyi mikrobiom egyensúly megzavarása?

A mikrobiális egyensúly felborulását az anaerob (a bakteriális vaginosis és az atrófiás hüvelygyulladás kórokozója) és a Candida albicans (hüvelyi candidiasis kórokozója), valamint a különféle vírusok elszaporodása okozza. Az egyes Candida fajok cselekvőképtelenné teszik a többi mikroorganizmust, ami a mikrobiom egyensúlyának megbomlásához vezethet a hüvelyben. Ez végül hüvelyi candidiasist okoz.

Mi befolyásolja a hüvelyi mikrobiom állapotát?

Az első a hormonális változások hatása, hiszen ezek gyakran okozzák a hüvelyflóra egyensúly hiányát. Az ösztrogén egy fontos hormon, amely meghatározó a hüvelyben élő lactobacillusok számában. Alacsony ösztrogénszint esetében a tejsavbaktériumok száma szintén csökkent mennyiséget mutat. A hormonális fogamzásgátlók elősegítik az egyensúly felborulását a nemi területen.

A másik probléma az antibiotikumok, hiszen ezek tudniillik, hogy elpusztítják a jótékony baktériumokat. Egyes kórképek esetén azonban elengedhetetlen ezek alkalmazása. Mivel azonban a szervezetben található mindenféle baktériumot kiirtani, így károsak a bélflóra és a hüvelyflóra számára. A kezelést követően mindig ajánlott a bélflóra és a hüvelyflóra helyreállítása, amihez a legnagyobb segítséget a probiotikumok adják meg.

Emellett természetesen rendkívül fontos a megfelelő higiénia, azonban a túlzásba vitt tisztálkodás és védelem is káros lehet az egészségünkre. A tusfürdő nem alkalmas az intim területek tisztítására, károsíthatják a hüvely pH-értékét. Elegendő tiszta vizet vagy olyan pH-semleges ápolószereket érdemes használni, amelyeket kifejezetten erre a területre fejlesztettek ki. A vaginális candida kezelésének egyik legfontosabb eleme is a megfelelő készítmények alkalmazása.

Szintén problémát jelenthet a szintetikus anyagból készült alsónemű. Bár nehéz elhinni, a nem megfelelő ruházat befolyásolhatja a hüvelyflóra egyensúlyát. A szintetikus szövetek ugyanis elősegítik a meleg és nedves környezet kialakulását, amelyben a gombák és a baktériumok könnyedén megtelepedhetnek. Javasolt tehát pamutból készült fehérneműket viselni a mindennapok során.

Végül, de nem utolsó sorban a stressz is kihat a hüvelyi mikrobiom egyensúlyára. A folyamatos szorongás, stressz egyensúlyi problémákhoz vezethet, ezáltal elősegítheti a fertőzések kialakulását. Az állandó pszichés stresszes állapot azonban több betegség forrása is lehet, így nem csak a hüvelyflóra felborulása miatt kell aggódnunk, amire a cukor is rossz hatással van, hiszen ez elősegíti a káros mikroorganizmusok szaporodását.

A hüvelyi candida kezelése

A hüvelyflórát a már említett lactobacillusok alkotják. Amennyiben ezek száma egy bizonyos szint alá csökken, akkor a hüvelyi mikrobiomban egyensúlyhiány alakul ki. A probiotikumok élő baktériumok, amelyek sok ételben jelen vannak, de sok esetben speciális kiegészítőkre van szükség.

Ezek a készítmények a test számára fontos baktériumtörzseket tartalmazzák, amelyek garantálják a hüvelyi mikrobiom megőrzését, de ehhez célszerű különféle lactobacillusokat tartalmazó probiotikumokat fogyasztani.

A bélflóra és a hüvelyflóra szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ami nagy hatással van a szervezetünkre és annak működésére. Éppen ezért kell komolyan venni a fertőzéseket, a hüvelyi candidát és mindig figyelni rá, hogy csak szükség esetén szedjünk antibiotikumot. A hasmenés és a székrekedés szintén hatással lehetnek az flóránkra, tehát betegség után érdemes szintén tartani egy ilyen kúrát.

Miben és hogyan segít a Swiss ProbiotiX HerCare?

A probiotikumok kutatásában szerzett nagy tapasztalattal a Synbio Tech innovatív megoldást fejlesztett ki a hüvelyi candidiasissal küzdő nők számára. A HerCare egy klinikailag validált probiotikus termék, hat szabadalmaztatott Lactobacillus törzzsel. Ezeket a baktérium törzseket azért választották ki, mert kiválóan képesek megtapadni a Hela sejtekhez (méhnyakrák sejtek), emellett hidrogén-peroxidot termelnek, amelyek gátolhatják a fertőző urogenitális baktériumokat a nők testében.

A bevizsgált termék kapcsán a Journal of Applied Microbiology folyóiratban megjelent tanulmányban a Swiss HerCare hatásait vizsgálták a vaginális candidával élő nőknél. Az orális adagolásnál kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a betegség tüneteit, miközben növeli a székletürítés gyakoriságát.

Milyen lactobacillusokat tartalmaz a készítmény?

A termék összesen hét különféle lactobacillusból áll össze.

Lactobacillus acidophilus

Egy igen hasznos probiotikus baktérium, amely különösen jótékony hatással van a női egészségre. A hüvely természetes mikroflórája savas pH-értékkel rendelkezik, amelyet főleg a Lactobacillus fajok tartanak fenn. Ez segíthet a bakteriális vaginózis és a gombás fertőzések megelőzésében, valamint visszaállíthatja és fenntarthatja a hüvely normál pH-értékét és mikroflóráját. Emellett támogatja a bélflóra egyensúlyát, megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását.

Lactobacillus plantarum

A Lactobacillus plantarum főleg a nők számára nyújt előnyt, hiszen szintén segíthet fenntartani a hüvelyegészséges mikroflóráját, amely megakadályozza a káros baktériumok és gombák elszaporodását. Kezelhető vele a vaginózis és a hüvelyi gombás fertőzések, emellett serkentheti az immunrendszer működését, elősegítve a fertőzések elleni védelmet.

Lactobacillus helveticus

Szintén alkalmas a bélflóra helyreállítására, emellett segíthet csökkenteni a stresszt, a szorongást, ami gyakori PMS tünet. Pozitív hatással lehet továbbá az agy és bél közötti kommunikációra. Hozzájárulhat a jobb hangulathoz és a mentális jóléthez a ciklus alatt. Elősegítheti továbbá a kalcium felszívódását, amely különösen fontos a nők számára a csontritkulás megelőzése érdekében.

Lactobacillus rhamnosus

Az L. rhamnosus serkentheti az immunrendszer működését, fokozhatja a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. Segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit, emellett csökkentheti a húgyúti fertőzések gyakoriságát, hiszen a hüvelyi és húgyúti traktusban elősegítheti a jótékony baktériumok szaporodását.

Lactobacillus paracasei

Az L. paracasei segíthet fenntartani a bél egészséges mikroflóráját, amely fontos a megfelelő emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához. Emellett csökkentheti az allergiás reakciókat, az ekcéma tüneteit, javíthatja a bőr állapotát, és az akné tüneteit. Pozitív hatással lehet az agy és a bél közötti kommunikációra, segítve ezzel a stressz és a szorongás csökkentését.

Lactobaccilus fermentum

Az L. fermentum tejsavat és hidrogén-peroxidot termel, amelyek fenntarthatják a hüvely savas pH-értékét és gátolhatják a kórokozók növekedését, szaporodását. Megelőzhető vele a bakteriális vaginózis és a gombás fertőzések. Segíthet továbbá fenntartani a bél egészséges mikroflóráját, illetve antioxidánsokat termel, amelyek segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket, csökkenthetik a bélben az oxidatív stresszt.

Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis

Serkentheti az immunrendszer működését, fokozva a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. Segíthet csökkenteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, amely hozzájárul az általános egészség megőrzéséhez. Javíthatja továbbá a bőr állapotát, csökkentheti az akné tüneteit a ciklus alatt. A bél-agy tengelyen keresztül pedig pozitívan hathat a mentális egészségre.

 

 

Forrás:

  1. https://www.genengnews.com/insights/the-potential-role-of-vaginal-microbiota-in-fertility/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20375352/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29951482/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34022103/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35208739/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8290858/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8877909/
  8. https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/women-health-beauty-supplements-market
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15329419/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4138689/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9500475/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19282531/
  14. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095869469800096X
  15. https://academic.oup.com/femsec/article/96/6/fiaa084/5834546
  16. https://www.researchgate.net/profile/Alison-Fox-Robichaud/publication/235714595_Lactobacillus_for_preventing_recurrent_urinary_tract_infections_in_women_Meta-analysis/links/0c96052bd9136dc7d0000000/Lactobacillus-for-preventing-recurrent-urinary-tract-infections-in-women-Meta-analysis.pdf