Popeye a hatalmas bicepszéről híres. A titka nem más, mint a növényi proteinben bővelkedő spenót. Fontos, hogy az egészséges fehérjeforrásokat mi is minden nap beiktassuk az étrendünkbe. Ebben segítenek a magas fehérjetartalmú növények, amelyekből rengeteg finom fogás készíthető.
A fehérje számos fontos funkciót tölt be a szervezetünkben, és segít az izomtömeg fenntartásában. A protein kapcsán azonban sokaknak a steak vagy a csirke jut az eszébe. Ha valaki nem nagy húsfogyasztó, vagy az növényi táplálkozás elkötelezett híve, annak más lehetőségei is vannak arra, hogy a fehérjéket pótolja. A magas fehérjetartalmú növények között mindenki talál az ízlésének megfelelőt.
A hús és a hal nem az egyetlen fehérjeforrás
Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom a fogyás, illetve az egészséges táplálkozás beiktatása. A növényi szuperélelmiszerekben gazdag étrend követésével mindkét fogadalomnak eleget tehetünk. Tulajdonképpen egy olyan életforma mellett tesszük le a voksunkat, amelynek egészségvédő és betegségmegelőző hatása figyelemreméltó. Nincs nehéz dolgunk, hiszen fehérjében gazdag zöldségfélék sokasága egész évben elérhető. Mindegyiket élvezhetjük köretként, de főételt is készíthetünk belőle. A jól megtervezett vegetáriánus vagy vegán étrend biztosítja az összes szükséges tápanyagot, növeli a telítettséget, támogatva ezzel a fogyást.
A legjobb fehérjeforrások a csirkemell, a görög joghurt, a túró, a tej, a tojás, a zab, a mandula és a brokkoli. Ez a felsorolás is jó példája annak, hogy nem muszáj pusztán állati eredetű ételeken ennünk azért, hogy a napi fehérjeszükségletünket kielégítsük.
Az állati fehérjék megemésztése megterheli a szervezet
Senkit sem biztatunk arra, hogy holnaptól egyáltalán ne egyen húst, de mennyiségének csökkentése mindenképpen ajánlott. Miért javasoljuk ezt? Az állati fehérjék megemésztése sok esetben a megterheli a szervezet. Ez fáradtsággal, a teljesítőképesség csökkenésével járhat. Az állati eredetű táplálékok fogyasztása civilizációs betegségek sorának kialakulásához vezethet, ideértve a vastagbélrákot. A húsfélék, főként a feldolgozott húsok egészségkárosító hatása egyre inkább a kutatások középpontjába kerül. Jelenleg ott tartunk, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a feldolgozott húsféléket az emberekre nézve rákkeltő osztályba sorolta.
Melyek a növényi táplálkozás előnyei?
A növényi táplálkozás előnyeit szinte felsorolni is nehéz. Azok az emberek, akik több növényi eredetű proteint visznek be, alacsonyabb súlyúak. Körükben alacsonyabb a szív-érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség rizikója. A hús nélküli étrend csökkenti a halálozási kockázatot. Számos tanulmány kimutatta, hogy a babban és más hüvelyesekben gazdag étrend normalizálhatja a koleszterinszintet. Segíthet a vércukorszint és a vérnyomás csökkentésében, és támogatja a hasi zsír megszüntetését. A hüvelyesek különféle vitaminokat, ásványi anyagokat, és hasznos növényi vegyületeket tartalmaznak.
A növényi fehérjékben jelenlévő fitonutriensek a hatékonyan támogatják az emésztést. Ha egy ízletes és tápláló, szuperélelmiszerekkel dúsított fehérjeturmixot iszunk, nem csupán a fehérjeigényünket eléghetjük ki, de értékes tápanyaghoz is juthatunk. A növényi alapú fehérjeporok laktózmentesek, ezért előnyösek a laktózérzékenyek számára. Többféle ízben is megvásárolhatók, a legnépszerűbbek közé a banános vegán fehérjepor, illetve a vaníliás vegán fehérjepor sorolható.
Mit együnk? Fehérjében gazdag gyümölcsök és zöldségek
Gyakran felvetődik a kérdés, hogy melyik a legjobb növényi fehérjeforrás? Melyek a legjobb magas fehérjetartalmú növények? A legtöbb fehérjét tartalmazó zöldségek közé tartozik a brokkoli, a spenót, a spárga, az articsóka, a burgonya, az édesburgonya és a kelbimbó. Bővelkedik proteinben az avokádó, az aszalt szilva, az őszibarack, a kivi, a szeder, a guava, továbbá a jákafa gyümölcse (jackfruit). De itt van mindjárt a köretként szolgáló zöldborsó is. Figyelemreméltó mennyiségű fehérjét rejt magában, egy 250 ml-es csészényi többet, mint egy pohár tej. A csicseriborsó, más néven garbanzo bab, a hummus egyik fő alkotóeleme. Finom, diós íze miatt jól használható különféle ételekhez. A gyorsan emészthető borsóprotein alkalmas a telítettség érzés gyors elérésére, csökkenti az éhséget, és az elhízás elleni küzdelmet.
Vadrizs
A vadrizs körülbelül másfélszer annyi fehérjét tartalmaz, mint más hosszú szemű rizsfajták, beleértve a barna rizst és a basmatit. A fehér rizstől eltérően a vadrizs külső borítását nem távolítják el. Ez táplálkozási szempontból nagyszerű, mivel a korpa rostot, valamint sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Spárga
A spárga nagyon népszerű zöldség, magas tápanyagtartalommal. Egy 1 csésze (134 gramm) 2,9 gramm fehérjét foglal magába. Kiváló B-és K-vitamin forrás. Található még benne folát, réz, mangán, foszfor és magnézium. Úgy gondolják, hogy a spárga gyulladásgátló és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Brokkoli
Egy 1 csésze (91 gramm) nyers brokkoli 2,6 gramm fehérjét szolgáltathat, beleértve az összes nélkülözhetetlen aminosavat. A brokkoli nagy mennyiségű antioxidáns és gyulladáscsökkentő flavonoidot. Ezen kívül tartalmaz fruktooligoszacharidokat, amelyek prebiotikus előnyöket biztosítanak, stimulálva a barátságos bélbaktériumok növekedését.
Kelbimbó
Egy 1 csésze (88 gramm) kelbimbó 3 gramm fehérjét tartalmaz. A kelbimbó gazdag folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, vasban, kalciumban és K-, C-, A- és B6 vitaminokban. Egy állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kelbimbó elősegítheti a bélbaktériumok növekedését és egészségét, és serkenti a rövid láncú zsírsavak képződését a bélben.
Karfiol
Egy csésze (100 gramm) karfiolban 2 gramm fehérje és 25 kalória van. Emellett C- és K-vitamin, ásványi anyagok, például kálium, mangán, magnézium, foszfor, kalcium és vas. A karfiolban nagy mennyiségben található egy szinigrin nevű glükozinolát vegyület, amely rákellenes, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
Diófélék és magvak
A diófélék, magvak, valamint az azokból készült termékek ugyancsak magas proteinforrások. A rostokon és az egészséges zsírokon kívül vasat, kalciumot, magnéziumot, szelént, foszfort, E-vitamint és bizonyos B-vitaminokat tudhatnak magukénak. Egyéb hasznos növényi vegyületeik közé tartoznak az antioxidánsok. Kimondottan ajánlott az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakkal teli immunerősítő kendermag. Az organikus chiamag magas rosttartalommal bír, ami megkönnyíti az emésztést. A tápláló quinoa eszményi proteinforrás. A benne lévő keményítő táplálja a probiotikus baktériumtörzseket a vastagbélben.
Melyik zöldségben van több fehérje, mint a húsban?
Léteznek olyan vegetáriánus ételek, amelyek több fehérjét tartalmaznak, mint a hús. Ezek egyike a fekete bab. Egy csésze 15 gramm fehérjét tartalmaz, ami több mint egy nagyobb csirkecombban lévő. Hasonlóan a babhoz, a lencse is rengeteg fehérjét szolgáltat a növényevők számára. A szójabab sokféle formában elérhető (pl.tofu), gazdag aminosavakban és B-vitaminokban. A gluténmentes quinoa és a spenót úgyszintén felkerültek a toplistára. Magas fehérjetartalmú növények sokasága gondoskodik arról, hogy a húsmentes étrend hívei ne szenvedjenek
Mennyi fehérjére van szükségünk egy nap?
Az ajánlott napi adag 0,8 gramm fehérje testtömeg-kilogrammonként. Férfiak esetében átlagosan 56, nőknél 46 gramm protein bevitele ajánlott.
Források:
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/19-high-protein-vegetables#1
- https://www.healthline.com/nutrition/protein-for-vegans-vegetarians